9 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Türk iş dünyasında mobbing oranları
Haberler

Türk iş dünyasında mobbing oranları

Berçem Sultan Kaya
30 Ocak 2022
3 dk okuma

Geçtiğimiz günlerde, Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık tarafından yapılan Türkiye İş Dünyası Araştırması’nın sonuçları paylaşıldı. Periyodik olarak yapılan araştırmada bu kez odaklanılan konu “mobbing” oldu.

Araştırma, 1246 kişinin katılımıyla 17-31 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş. Çalışmada kişilerin mobbing yaşama oranları, yaşanan mobbing durumları, kimler tarafından uygulandıkları, mağdurların tepkilerini nasıl ortaya koydukları ele alınmış.

Sonuçlar ise oldukça dikkat çekici: Araştırmaya katılanların yüzde 42’si mobbinge maruz kaldığını belirtiyor. Mağdurların yüzde 67’si mobbingi ispatlamakta zorlandığını, yüzde 76’sıysa işlerinden istifa etmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Mobbinge maruz kalma oranı yüksek  

Araştırmaya katılanların yüzde 42’si mobbinge maruz kaldığını belirtti. Mobbing mağdurlarının en sık maruz kaldıkları mobbing davranışı yüzde 50’lik oranla “performansın engellenmesi”. Bunu yüzde 44’lük oranla “yapılan işlerin  küçümsenmesi”, yüzde 41’lik oranlarla “dedikoduya maruz kalma”, “yapılan işlerin  eleştirilmesi”, “yeteneklerin çok altında işleri yapmaya zorlanma” takip ediyor.

mobbing

Mağdurlar durumu görmemezlikten gelmeye çalışıyor

Mobbingle baş etmede en çok kullanılan eylemlerin sırasıyla “mobbing davranışlarını  görmezden gelmek” (yüzde 42), “mobbing yapan kişiye bunu yapmamasını söylemek”  (yüzde 31), “başka bir yere nakledilmeyi istemek” (yüzde 20) olduğu görülüyor.

Erkeklerin mobbingine uğrayanların oranı yüzde 46, kadınların mobbingine  uğrayanların oranı yüzde 35, her ikisinin birden mobbingine uğrayanların oranı yüzde  19. Erkek mobbingcilerin oranının yüzde 65, kadın mobbingcilerin oranının yüzde 54  olduğunu görüyoruz.

Türk iş dünyasında mobbing oranları

Mobbing mağdurları bu durumu ispatlamada zorlanıyor  

Mobbing kimlerden geliyor; doğrudan bağlı olunan yöneticilerden yüzde 27, üst  kademe yöneticilerden yüzde 26, çalışma arkadaşlarından yüzde 18, departman  yöneticilerinden yüzde 17, işletme sahiplerinden yüzde 12.

Katılımcıların yüzde 70’i eğitim seviyelerinin mobbinge maruz kalmalarında bir etken  olmadığını düşünüyor. 

Türk iş dünyasında mobbing oranları

Mobbing nedeniyle istifa etmeyi düşünenlerin oranı yüksek 

Mobbing mağdurlarının yüzde 67’si bu durumu ispatlamada zorlandıklarını dile getiriyor. Mobbing mağdurlarının yüzde 76’sı istifa etmeyi düşündüğünü ifade ediyor.

Mağdurların yüzde 85’i bu konuda yetkili kişi ve makamlara seslerini  duyuramadıklarını dile getiriyor.

Türk iş dünyasında mobbing oranları

Mobbinge konusunda yasal hakların neler olduğu bilinmiyor

Mobbinge maruz kalındığında yasal hakların neler olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 58. Çalışan katılımcıların yüzde 69’u mobbing konusunda işletmelerinde gerekli önlemlerin alınmadığını düşünüyor.

Türk iş dünyasında mobbing oranları

Araştırma Metodolojisi:

Persty Yönetim Danışmanlık ve Canan Duman Akademi ve Danışmanlık iş  birliği ile periyodik olarak yürütülen “Türkiye İş Dünyası Araştırması” 1.246 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 72’si aktif olarak bir işte çalışan (n = 898), yüzde 28’i çalışmayan (n = 348); yüzde  44’ü kadın (n = 548), yüzde 56’sı erkek (n = 698); yüzde 10’u Z Kuşağı (n = 126), yüzde  55’i Y Kuşağı (n = 682), yüzde 32’si X Kuşağı (n = 396), yüzde 3’ü Patlama Kuşağı (n =  42) oldu.  

featured
1 Gelenekten fonksiyona: Çeyiz pazarının yeni dinamikleri
Gelenekten fonksiyona: Çeyiz pazarının yeni dinamikleri
2 Mayıs ayının en çok izlenen gazetecileri belli oldu: Zirve Özlem Gürses'in...
Mayıs ayının en çok izlenen gazetecileri belli oldu: Zirve Özlem Gürses’in…
3 Yeni nesil anneler bildiğiniz gibi değil!
Yeni nesil anneler bildiğiniz gibi değil!
4 Bu forma "Fenerbahçe'den" yapıldı!
Bu forma “Fenerbahçe’den” yapıldı!
5 Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında...
Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında…
Güncel Haberler
Maximum Kart’tan TikTok’ta logo takeover uygulaması
Maximum Kart’tan TikTok’ta logo takeover uygulaması
Akbank–MEB iş birliğiyle ileri dönüşüm meslek liselerine entegre edilecek
Akbank–MEB iş birliğiyle ileri dönüşüm meslek liselerine entegre edilecek
Cif Infinite Clean ile temizlikte yeni dönem!
Cif Infinite Clean ile temizlikte yeni dönem!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Markaların derbisinde kazanan kim?
Haberler
Markaların derbisinde kazanan kim?
Nafizcan Önder
26 Nisan 2026
On ve Zendaya iş birliği “Dream Lab” evreninde hayat buldu
Haberler
On ve Zendaya iş birliği “Dream Lab” evreninde hayat buldu
Sena Tufan
10 Nisan 2026
TÜHİD ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden “Halkla İlişkilerin Dünü, Bugünü ve Geleceği” serisi
Haberler
TÜHİD ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden “Halkla İlişkilerin Dünü, Bugünü ve Geleceği” serisi
Marketing Türkiye
3 hafta önce
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart - 3 Nisan)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart – 3 Nisan)
Nafizcan Önder
3 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.