
Meta’dan yeni yapay zeka adımı | Son 24 saatin gündemi

1,1 milyar Facebook ve Instagram gönderisini veri seti olarak kullanan Meta, yeni AI görsel oluşturma aracı olan Imagine with Meta AI’ı piyasaya sürüyor.
Kullanımı ücretsiz olan bu araç her prompt girildiğinde 1280*1280 boyutlarında 4 farklı sonuç sunuyor. Hem webde hem de mobil olarak kullanılabilen özellik, Ray Ban Meta Akıllı gözlüğe de entegre edilebilecek.
“Yapay zeka sohbeti oluştur” seçeneğiyle kullanıcılar yapay zeka asistanıyla bir sohbet başlatabilecek. Bireysel kullanımının yanı sıra sohbetlerine de entegre edilebilen özellikle birlikte üretilen görsellerle ilgili revizeler birden fazla kişi tarafından yönlendirilebilecek.
Zara’nın yeni kampanyası büyük tepki topladı

İspanyol moda devi Zara, yeni koleksiyonu için yaptığı “The Jacket” adlı kampanyanın fotoğrafları nedeniyle sosyal medyada tepki çekti. Fotoğraflarda yer alan imgeler, İsrail-Filistin savaşının devam ettiği bir dönemde Filistin’e gönderme olarak yorumlandı.
Kampanyada, manken Kristen McMenamy’nin kefeni andıran beyaz bir ceset torbası gibi görünen imgeleri taşıması büyük bir öfkeye yol açtı. Fotoğraflarda ayrıca kayalar, molozlar ve Filistin haritasına benzeyen bir karton kesit de yer alıyor.
Zara, kampanyanın ana odağının, giysinin çok yönlülüğünü göstermeyi amaçlayan konsantre bir tasarım çalışması olduğunu açıkladı. Ancak marka, artan eleştiriler üzerine fotoğrafların bir kısmını sosyal medya hesaplarından kaldırdı.
Avrupa Birliği’nden dünyanın ilk yapay zeka yasası geliyor…

Avrupa Birliği (AB), yapay zeka uygulamalarını düzenleyen ilk yasayı kabul etti. Yeni yasa, yüz tanıma, vatandaş takip sistemi gibi bazı uygulamaları yasaklarken, yüksek riskli yapay zeka sistemleri için katı kurallar getiriyor.
Yasaya göre, yüz tanıma için güvenlik kamerası ve internet görüntülerini de içeren veritabanlarının oluşturulması yasaklanıyor. Ayrıca, insanları davranışlarından dolayı ödüllendiren ya da cezalandıran takip sistemleri de yasaklanacak.
Yeni yasa ile yapay zeka uygulamasına risk temelli bir yaklaşım izlenecek. Bu uygulamanın yaratacağı riskler, “en yüksek” ve “en düşük”, “kabul edilemez” ve “spesifik şeffaflık riski” olarak sınıflandırılıyor.
Kabul edilemez risk: İnsanların temel haklarına yönelik açık bir tehdit olarak değerlendirilen yapay zeka sistemleri yasaklanacak.
Yüksek risk: Su, enerji, yargı, güvenlik, sağlık ve biyometri gibi yaşamsal öneme sahip alanları yönetmek için kullanılan yapay zeka sistemleri bu kapsamda yer alıyor.
Spesifik şeffaflık riski: Kullanıcıların, sohbet robotları gibi yapay zeka sistemlerini kullanırken bir makineyle etkileşimde bulunduklarının farkında olmaları sağlanacak.
Düşük risk: İnsan hakları ve güvenliği açısından daha düşük düzeyde riske sahip olan yapay zeka destekli öneri sistemleri veya spam filtreleri gibi uygulamalar, daha esnek kurallara sahip olacak.
Yasanın 2026 yılından itibaren bütün AB genelinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Sanatın koruyucuları

“Sanat; düşünebilen, gerçeği görebilen, toplumu anlayabilen insanların işidir” diyor Tolstoy. Toplumu anlayabilen markalarsa sanatı festivallerden salonlara, sokaktan sosyal medyaya dek her alanda destekliyor ve “koruyor”. Daha iyi bir dünya hayali renklerden, notalardan, kelimelerden ve sahne ışığından bağımsız kurgulanmaz elbette. Sanata verdikleri destekle hem bugünü hem de yarınları güzelleştiren “Sanatın Koruyucuları”nı FM Halkla İlişkiler, İçerik ve İletişim Danışmanlık Kurucu Ortağı Fülay Yaşa Keskin ile birlikte mercek altına alırken bu alanda yıllara yayılmış projelere de ışık tuttuk…
Dosyanın tamamını okumak için TIKLAYIN!
Halk yapay zekayı ChatGPT ile tanıyor ama eksik tanıyor…

Bir süredir iş dünyasının gündeminden inmiyor yapay zeka… Peki, iş dünyasının diline pelesenk olan konu tabana ne kadar yayıldı? İnsanlar gündelik hayatında bu uygulamaları ne oranda kullanıyor? Yapay zekâ uygulamalarının en çok etkileyeceği düşünülen ilk üç sektör hangileri? Yapay zeka kullanımının gelecek nesiller için yaratacağı etki hakkında düşünceler neler? Yanıtlar Ipsos’un “Gündeme Dair” araştırmasında…
Araştırmanın öne çıkan verilerini incelemek için TIKLAYIN!