
İçsel pazarlama nedir?
Pazarlama çalışmalarında, hedef kitleler oluştururken sıklıkla gözden kaçan bir grup var… Üstelik, bu grup markanız hakkında hedeflediğiniz tüm tüketicilerden daha bilgili, hatta deyim yerindeyse sizi sizden daha iyi tanıyor. Bu grup, çalışanlarınızın ta kendisi! Peki, çalışanlarınızı birer müşteri olarak düşündüğünüz içsel pazarlama teknikleri nasıl kullanılıyor? İçsel pazarlamanın, markanıza ne gibi faydaları var? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda inceledik.
İçsel pazarlama, markaların ürünlerini ve hizmetlerini kendi içinde pazarlamak için kullandıkları bir yöntemdir. Bu süreçte sunulan ürünlerden geri bildirimler alınır, iyileştirmeler yapılması amaçlanır, çalışanların hem ürünle hem de markayla olan samimiyeti ve bilgisi geliştirilir.
İçsel pazarlamanın temel stratejisinde kampanyaların tasarlanması ve uygulanmasından tutun, çalışanların şirketin ürünlerini nasıl satacakları konusunda eğitilmesine kadar sayısız hedef vardır. Bir başka deyişle içsel pazarlamayla bir şirket kendisini en büyük paydaş grubu olan çalışanlarına kendi ürün ve hizmetlerini satar. Bu pazarlama türünde çalışanları cezbetmek ve elde tutmak için yaratıcı ve olumlu imaj yaratan programlar oluşturulur. Çalışanlarla marka arasında bir bağ kurulması sağlanır. Kendi çalışanlarını aynı zamanda potansiyel bir müşteri olarak görmenin bir şirket için sayısız avantajı olduğu gözlemlenmiştir.
İçsel pazarlamanın altında yatan temel fikirlerden biri de çalışanların şirket felsefesini, stratejisini ve vizyonunu benimsemesidir. Bunun yanı sıra şirketin sunduğu ürün ve hizmetler çalışanların heyecanını arttırırken iş verenin itibarına da olumlu yönde katkıda bulunacaktır.
İçsel pazarlama stratejisinin amacı nedir?
İçsel pazarlama, müşterilerinize ürünlerinizi sunmadan önce gerçek bir müşteri deneyimini test etmeniz için oluşturulmuş bir stratejidir. Pazara açılmadan evvel veya yeni bir ürününüzü piyasaya sunmadan önce ürününüzle ilgili veri toplamanızı, hedef kitlenizi belirlemenizi sağlar ve hedeflediğiniz kâr oranına ulaşmanızda büyük bir rol oynar. Aynı zamanda ürün ve hizmetlerle ilgili birinci elden görüş ve öneri almak için kullanılır. Piyasaya sürülmeden önce toplanan bu verilerle ürünlerde ve hizmetlerde erkenden iyileştirme yapılabilir.
İçsel pazarlama neden önemli?
İçsel pazarlama teorisi, çalışanların bir şirkete yönelik tutumlarının yalnızca sunulan ürün veya hizmetlerle değil, aynı zamanda şirket içinde yaşadıkları genel deneyimle de ölçülmesi gerektiğini savunur. Bu deneyimin hem çalışanların hem de şirketin verimliliğini arttırdığı düşünülür. İçsel pazarlamayı sistemlerine entegre eden şirketlerde müşteri bağlılığının ve sadakatinin daha iyi anlaşıldığı görülür. Bunun sebebi ise bir ürünü veya hizmeti sağlayan kişilerin tüm bunlardan aynı zamanda bir müşteri gibi faydalanmasıdır. Bu sayede ürün ve hizmetlerdeki eksiklikler, değişmesi gereken alanlar daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit edilir. Çalışanların yeni fikirlerle gelmesi ve markayla ilgili farkındalığının artması sağlanır.
İçsel pazarlamanın bir diğer avantajı ise, potansiyel müşterilerin doğru hedeflenmesini kolaylaştırmasıdır. Çalışanlarınız bir müşteri gibi ürünleri inceleme yetkinliği kazanır. Bu sayede birinci ağızdan geri dönüşler almış olan şirket, hangi müşteri kitlesini hedeflemesi gerektiğini kolayca anlar. Bütün bu süreçlerin sonucunda iyileştirmeler yapılan ürünlerde çalışanların ofis dışında geçirdiği saatler aynı zamanda organik bir pazarlama stratejisine dönüşebilir. Markanızın çalışanlar tarafından yakın çevrelerine tavsiye edilmesi, ürün hakkındaki detaylı bilgilerin kulaktan kulağa duyulması adeta maliyetsiz bir reklam kampanyasına imza atmanız anlamına gelir ve bilinirliğinizi arttırır.
Çalışanlarınızın görüşlerini almak, onları çok daha değerli hissettirir. Birçok kişi için önemli bir zaman dilimini geçirdiği yerde değerli hissetmesi oraya olan aitlik duygusunu arttırır. Bu durumun çalışanların kendi kariyerlerinde birçok pozitif avantajı olmakla beraber şirketiniz için de büyük önem arz ettiği söylenebilir. Çalışanların mutluluğu markaya olan sadakatlerini de arttıracaktır. İşten ayrılma oranlarını azaltır ve yeni personellerin şirkete adapte olması için harcadığınız eğitim maliyetlerini düşürürsünüz. Aynı zamanda adaptasyon sürecinde de zamandan ve dolayısıyla maliyetten tasarruf edersiniz. Uzun süreli çalışanlarınızın olması sayesinde kendi departmanlarında uzmanlaşmış ekiplere sahip olursunuz.
Bu şekilde kazanılan yetkinlik, içsel pazarlama sürecinde de gelecek olan geri bildirimlerin kalitesini arttırır ve hatalı hizmet ve ürünlerin azalmasında büyük rol oynar. Azalan hatalar da şirketlere üretim sürecinde hem mali açıdan büyük bir avantaj sağlarken hem de zaman kazandıran önemli bir etken olur. Aitlik duygusu bir yandan da müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını sağladığı için müşteri memnuniyetini ve seslendiğiniz kitlelerin sadakatini arttırır.

Adım adım içsel pazarlama
Şirket içi pazarlama yapmaktaki en doğru yol şirketin üretim alanına ve ne tür bir şirket içi pazarlama kampanyası oluşturmak istediğine bağlı olarak değişecektir. Dolayısıyla bu sorunun herkese uyan tek bir yanıtı yoktur. Bununla birlikte, şirket içi pazarlamanın etkili bir şekilde nasıl yapılacağına ilişkin bazı ipuçları arasında açık ve özlü bir mesaj oluşturmak, doğru çalışanları hedeflemek ve çalışanlara ulaşmak için birden fazla kanal kullanmak yer alıyor. Ayrıca, zaman içinde geliştirmeye devam edebilmek için içsel pazarlama kampanyalarınızın sonuçlarını ölçmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Tüm bunları gerçekleştirebilmeniz için kritik olan birkaç ipucunu sizler için derledik.
Özgür düşüncelere önem verin
Çalışanları özgürce fikir önermeye, soru sormaya ve sonuçlarından korkmadan eleştiri sunmaya teşvik etmek daha güvenilir ve iletişimi kuvvetli bir işyeri yaratmaya yardımcı olacaktır. Bu yaklaşım, herkesin potansiyel sorunlardan çok ciddi hale gelmeden önce haberdar olmasını sağlayarak üretkenliğin ve verimliliğin artmasına katkıda bulunacaktır.
Medyada birleşin
Bir sosyal medya yönetim aracı kullanmanın faydalarından biri de şirket liderlerinin pazarlama materyallerini paylaşmasını ve çalışanların markaya dair haberlerden ve güncellemelerden haberdar olmasını sağlamasıdır. Haberlerden, toplantı sonuçlarından geri kalmamak tutarlı bir mesaj oluşturulmasına yardımcı olur, çalışanlar ve liderlik arasında güven oluşturur.
Tanıyın ve tanıtın
Kurum içi pazarlama yaparken akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle, çalışanlarınızın şirketinizin pazarlama amaçlarından ve hedeflerinden haberdar olduğundan emin olmanız önemlidir. Pazarlama mesajlarının uyumlu hale getirilmesi, çalışanların şirketin ürünlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak adına eğitim oturumları veya açık forumlar düzenlenmesi oldukça faydalı olacaktır. İdeal bir senaryoda çalışanlarınız şirketin ürün ve hizmetlerini yakından tanımalı ve aynı zamanda müşterilerin ne aradığına dair genel bir anlayışa sahip olmalıdır.
İkna edin
Çalışanların geri bildirim süreçlerine katılımını arttırmanın bir yolu da onları şirketin felsefesini veya misyonunu içselleştirmelerini sağlamaktır. Bu, çalışanların işleriyle bir bağlantı, sahiplenme duygusu hissetmelerine yardımcı olabilir ve üretkenliğin artmasına yol açar. Bu süreçte çalışanlarınızın yaptıkları işe inandıklarından, katkılarının önemli olduğuna ikna olduklarından emin olun.
İlham verin
İçsel pazarlama birçok farklı şekilde olabilir. Çalışan iletişimleri (e-posta gönderileri, bültenler), sosyal medya varlığı (bloglar ve profiller dahil), işyeri dekorasyonu/tasarımı özellikleri gibi birçok etken önem taşır. Tüm bu girişimlerin genel amacı, çalışanların işlerinden ilham aldıkları ve iş piyasasında şirketi temsil etmekten gurur duydukları bir ortam yaratmaktır.
Ürün ve hizmetlerinizi sunun
İçsel pazarlamanın temel gerekliliği, ürünlerinizden ve hizmetlerinizden haberdar, hatta mümkünse günlük hayatına entegre etmiş çalışanlarınızın olmasıdır. Çalışanlarınız onlara sağladığınız imkanlarla gerçek bir müşteri deneyimi elde etmeliler. Bu sayede çalışanlarınızın sunduğu geri bildirimler müşterilerden elde edeceklerinizle benzerlik gösterecektir. Üstelik henüz ürününüz pazara açılmamışken böyle bir imkana sahip olmanız sayesinde ön hazırlık süreciniz daha verimli geçer.
Test edin
İçsel pazarlama süreçlerinizi ölçmek için zaman ayırmak, çalışanlarınızı mutlu etmek kadar önemli. Sonuçları ölçmek adına anket, test, deneme- yanılma gibi birçok yöntem kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz verileri kategorilendirip uzun vadede de saklayarak şirketinizin belirli bir zaman diliminde kendisini ne kadar geliştirdiğini görebilirsiniz.
Olanaklarınızı arttırın
Tartışmalarınız şüphesiz ki çalışanlarınızı daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Çalışanlarınıza günlük ofis hayatında yapmak zorunda olduğu işlerin dışında da bir alan tanımış olacaksınız. Bu süreç onların birçok yeteneğini keşfetmenize vesile olacak. Aynı zamanda onların da hayallerini gerçekleştirebileceği ve daha verimli olabilecekleri birçok alana yönlenmelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin; internet sitenizden bir hizmet alan çalışanınız bu sitede önemli bir eksiği tespit ederse onu iyi bir UX/UI eğitimiyle ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede hem onun kariyer yolculuğuna hem de şirketinizin donanımlı bir çalışan edinmesine katkı sunabilirsiniz.
Kutlama Yapın
Çalışanlarınızın motivasyonunu arttırmak için kutlamaları unutmamak oldukça önemli. Birçok kişi işlerinin yoğunluğu arasında ufak molaların önemini unutabiliyor. Ancak bu tür etkinlikler, çalışanlarınızı değerli hissettirir ve tüm bu yoğun sürecin içerisinde dinlenmelerini sağlar. Aynı zamanda kutlamalar işverenler ve çalışanlar için harika bir sosyalleşme ortamı oluşturur. Birlikte çalıştığınız kişileri tanımanızı, onlarla dostça ilişkiler kurmanızı sağlar. Ayrıca onların marka ve çalışma deneyimleriyle ilgili daha samimi sohbetler etmenize de fırsat verir.

Her zaman bir adım önde olmak
İçsel pazarlama stratejisi birçok pazarlama stratejisinin yanı sıra hem şirket içi hem de şirket dışında edindiğiniz verimi arttırır. Çok sayıda avantajı olmasıyla beraber markanın bir işveren olarak imajını tazeleyen, yeni katılmak isteyen adaylar için heveslendirici, dolayısıyla çalışan kalitesini arttırıcı bir etkisi olur. Bunların yanı sıra çalışanlarını mutlu eder. Çalışanların markasını benimseyen, şirketinizde bulunmaktan gurur duyan kişiler olmasına katkı sağlar. Bu süreçte çalışanlarınızın markayla olan ilişkisini kuvvetlendirmek en temel amaç olmalıdır.
İçsel pazarlama, şirket içinde olumlu ve katılımcı bir kültür yaratmakla ilgilidir. Çalışanlar markaya inandıklarında ve şirket girişimlerine aktif olarak katıldıklarında daha çok motive olurlar, kuruma sadık kalırlar ve mesajınızı daha iyi savunabilirler. Çalışanlar ilgisiz olduğunda veya şirketin misyonunun farkında olmadığında, bu durum onlarla müşteriler veya potansiyel müşteriler arasında büyük bir kopukluk yaratır. Bu bağlılık eksikliği satış kaybına ve müşteri ilişkilerinin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
İçsel pazarlama, şirketinizin büyümesi için bu noktada oldukça önemli bir strateji haline geliyor. Kurum içi pazarlama kampanyalarının uygulanmasının, çalışan memnuniyeti ve üretkenliğinin artmasının, müşteri ilişkilerinin gelişmesinin ve daha güçlü bir marka imajı oluşmasının pek çok faydası olabilir. İçsel pazarlama sayesinde çalışanlarınız tüketicilerin ne aradığını önceden öğrenebilir. Ürün veya hizmetlerinizi geliştirmek için kullanılabilecek değerli bilgiler sağlayabilirler. Şirket içi pazarlama, hem çalışanların hem de müşterilerin bakış açısını değiştirmeye yardımcı olabileceğinden şirketiniz için öncelikli çalışmalardan biri olmalıdır.