LinkedIn’den tüyolar: İşverenler, adaylardan ne bekliyor?
Sektörüne göre kriterleri değişkenlik göstermekle beraber, işveren potansiyel çalışandan pek çok şey bekler. Görüşmede göz boyamak bu beklentiler arasında yer almazken, hayal edilen işe giden yolda ilk adımı becerileri geliştirerek atmak sağlam bir başlangıç olabilir. Buradan yola çıkan LinkedIn, işe alım sürecinden önce adayların geliştirmesini faydalı bulduğu en önemli 10 beceriyi listeledi.
CNBC Make It’e konuşan LinkedIn kariyer uzmanı Blair Heitmann “Bir işe girmek söz konusu olduğunda en önemli faktör becerilerdir. Şirketler en donanımlı elamanı işe aldıklarından emin olmak için ‘yılların getirdiği deneyim’ gibi geleneksel kriterlerden ziyade temel becerilere bakıyor” diyor.
Yumuşak beceriler önem kazanıyor
İşe girecek bir adayı değerlendirirken göz önünde bulundurulan temel kriterlerin başında teknik beceriler geliyor olsa da çok yönlü çalışma, problem çözme gibi yumuşak beceriler de arananlar arasında. İş arayanları ve işverenleri bir araya getiren istihdam platformu ZipRecruiter’a göre işverenlerin yüzde 93’lük çoğunluğu yumuşak becerilerin işe alım kararlarında önemli bir rolü var.
LinkedIn, iş arayanların özgeçmişlerinde vurgulayabilecekleri becerilerin hangileri olduğunu belirledi. Bu beceriler, LinkedIn’de son üç ay içinde küresel olarak yayınlanan iş ilanlarının dörtte üçünden fazlasında yer aldı. Listesi şöyle:
- Müşteri hizmetleri
- Satış
- Muhasebe
- İş geliştirme
- Pazarlama
- Liderlik
- İletişim
- Dijital pazarlama
- Satış yönetimi
- Problem çözme
Beklentiler sürekli değişiyor
Diğer taraftan işverenlerin beklentileri sürekli değişiyor. LinkedIn raporuna göre, en çok talep gören iş becerileri müşteri hizmetleri ve satış gibi zor görevlerin yanı sıra liderlik ve iletişim gibi yumuşak becerilerin zirveye çıkmasıyla 2015’ten bu yana yüzde 25 oranında değişti. Heitmann, ”Şirketlerin tek bir şey beklediği günler geride kaldı. Gelişen bir zihne sahip olmak, kariyer boyunca öğrenmeye ve gelişmeye istekli olmak, profesyonel yaşamın geri kalanında pazarlanabilir, rekabetçi bir iş adayı olmaya yardımcı olacaktır” diyor.