20 Ekim Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Kişisel verinin kötüye kullanımına küresel bakış
Haberler

Kişisel verinin kötüye kullanımına küresel bakış

Nafizcan Önder
23 Eylül 2020
3 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Gelişen dijital teknolojilerle tüm dünyada veri paylaşımı hızla yaygınlaşıyor. Her ne kadar kişisel veriler bir çok ülkede kanunlarla korunmaya alınmış olsa da, bu hızlı ve yaygın paylaşım, kişisel verilerin altında bulunduğu korunmanın güvenli sınırlarının ötesine geçip kötü yönde kullanılmalarına neden oluyor. Bu alanda BAREM’in WIN Group iş birliğiyle gerçekleştirdiği global araştırmasının sonuçları verinin kötüye kullanımına küresel bir bakış açısı getiriyor. Gelin araştırmanın öne çıkan başlıklarını birlikte inceleyelim.

40 ülkede akıllı telefon sahibi 26 bin 785 kişiyle yapılan araştırmada, Türkiye’den akıllı telefon kullanan 570 kişiye son 2-3 yılda kişisel verilerinin kötüye kullanımı ile ilgili tecrübeleri soruldu. Deneyimlerin arasında spam mail alma, oltalama maili alma, e-mailinin hacklenmesi, kişisel verilerinin sızdırılması ve banka hesabı ya da kredi kartının hacklenmesi bulunuyor…

Araştırma sonuçlarına göre bahsedilen sorunlardan hiçbirini yaşamamış olan akıllı telefon kullanıcılarının oranı dünyada yüzde 44 iken Türkiye’de yüzde 49.  Kişisel verilerin kullanımı alanında Türkiye dünya ortalamasına göre biraz daha güvenilir görünüyor.  Ortadoğu ve Asya Pasifik ülkelerinde bu sorunların hiçbiri ile  karşılaşmamış kişilerin oranı ise yüzde 62 ile daha da yüksek.

Kişisel verinin kötüye kullanımına küresel bakış

Türkiye ve dünya en çok spam mail alıyor

Türkiye’de de dünyada da en çok KVK (Kişisel Verilerin Korunması) ihlali nispeten masum bir alanda görünüyor; insanlara daha önce iletişimleri olmayan firmalardan spam pazarlama mailleri gelmesi. Son 2-3 yılda bu şekilde mail aldıklarını söyleyenlerin oranı dünyada yüzde 37 iken Türkiye’de yüzde 43’e çıkıyor. Tüm dünyadaysa Amerika (yüzde 51) ve Avrupa’da (yüzde 46) bulunan ülkeler bu durumdan en muzdarip bölgeler olarak öne çıkıyor.

Oltalama (Phishing)

Yemleme de denilen bu e-dolandırıcılık yönteminde kişilere banka hesabı veya kredi kartı ayrıntılarını vermeye teşvik eden mailer gönderiliyor. Dünya genelinde son 2-3 yılda böyle mailler aldığını söyleyenlerin oranı yüzde 25, Afrika ve Avrupa ülkelerinde yüzde 32, Amerika kıtasında yüzde 31 olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye genelinde bu oran yüzde 10 iken, erkeklerde ve kendi hesabına çalışan kişilerde yüzde 14’e, üst eğitimlilerde yüzde 16’ya yükseliyor.

E-mailin hack’lenmesi

Son 2-3 yılda e-posta hesabının hacklendiğini söyleyenlerin oranı dünyada yüzde 11 iken Türkiye’de yüzde 4 olarak tespit ediliyor.

Kişisel bilgilerin sızdırılması

Bir nedenle bir  yere verdiği kişisel bilgilerinin başka yerlere sızdırılması deneyimini yaşayanların oranı dünya genelinde yüzde 10 iken, Afrika ve Amerika kıtalarında yüzde 13. Türkiye yüzde 14 ile dünya ortalamasından daha yüksek bir yerde konumlanıyor.

Finansal hacklenme

Tüm bu kişisel verinin kötüye kullanımı uygulamaları arasında insanların en büyük kabusu, kuşkusuz banka hesabı veya kredi kartının hacklenmesidir. Dünya genelinde bunu yaşamış olanların oranı yüzde 8 iken Afrika (yüzde 12) ve Amerika (yüzde 11) kıtalarındaki ülkeler bu alanda da en yüksek oranlara sahip. Türkiye’de banka hesapları veya kredi kartları hacklenenlerin oranı yüzde 7 olup dünya ortalaması ile benzer bir tablo çiziyor.

“Veri güvenliği bilinci artmalı”

Barem Genel Müdürü ve Ar-Ge Merkezi Lideri Sencer Binyıldız’a göre; Türkiye’nin veri güvenliği konusundaki durumu, tüketicinin araştırma sonuçlarına yansıyan algısından daha vahim. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Binyıldız, “Öncelikle Türkiye’de kamu kuruluşları dahil olmak üzere çok sayıda firma ve kişi yurtdışı online araştırma platformları kanalıyla araştırma yapıyor. Bu verilerinin yurtdışına gitmesi ve orada tutulması, aslında tarayıcı ve geo-lokasyon bilgileri dışında ulaşılması çok zor olan değerli verinin, onu ne şekilde kullanacağı şüpheli mercilere ikram edilmesi demek. Ayrıca kişisel verilerin bankalar, cep telefonu operatörleri gibi yüklü miktarda kişisel veri bulunduran kuruluşlardan hacklendiği, sızdırıldığı veya satıldığı haberleri de aklımızda. Toplumun her kesiminin veri güvenliği konusunda bilinçli olması ve hassas davranması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Finansal hacklenme KVKK Oltalama siber güvenlik spam mail
1 Öldükten sonra külleriniz Pringles kutusunda saklansın ister miydiniz?
Öldükten sonra külleriniz Pringles kutusunda saklansın ister miydiniz?
2 Huawei'den yeni marka hamlesi: Uygun fiyatlı telefon pazarına yeni oyuncu
Huawei’den yeni marka hamlesi: Uygun fiyatlı telefon pazarına yeni oyuncu
3 YouTube aramalarında yeni denklem: “İzlemeden öğren” dönemi
YouTube aramalarında yeni denklem: “İzlemeden öğren” dönemi
4 Teknolojiyle birlikte uzmanlığın değeri de artıyor
Teknolojiyle birlikte uzmanlığın değeri de artıyor
5 Yapay zekada çok harcayan değil, yatırımı doğru yöneten kazanıyor
Yapay zekada çok harcayan değil, yatırımı doğru yöneten kazanıyor
Güncel Haberler
Öldükten sonra külleriniz Pringles kutusunda saklansın ister miydiniz?
Öldükten sonra külleriniz Pringles kutusunda saklansın ister miydiniz?
Huawei'den yeni marka hamlesi: Uygun fiyatlı telefon pazarına yeni oyuncu
Huawei’den yeni marka hamlesi: Uygun fiyatlı telefon pazarına yeni oyuncu
YouTube aramalarında yeni denklem: “İzlemeden öğren” dönemi
YouTube aramalarında yeni denklem: “İzlemeden öğren” dönemi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Ağustos verileri açıklandı: Adana'da lahmacun fiyatları cep yakıyor!
Haberler
Ağustos verileri açıklandı: Adana’da lahmacun fiyatları cep yakıyor!
Gülben Dikmen
4 Eylül 2026
Serenay Sarıkaya, ünlü saat markası Richard Mille'in yüzü oldu
Haberler
Serenay Sarıkaya, ünlü saat markası Richard Mille’in yüzü oldu
Sena Tufan
18 Eylül 2026
Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
Haberler
Sürdürülebilirlikte yeni paradigma: Vicdandan Ekosisteme
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Mars, M&M’S portföyünü yeni lezzetler ve Marvel iş birliğiyle Türkiye’de genişletiyor
Haberler
Mars, M&M’S portföyünü yeni lezzetler ve Marvel iş birliğiyle Türkiye’de genişletiyor
Advertorial
11 Eylül 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.