Kasımda siyaset gergin geçti
Cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri, Kasım ayında medyanın en çok yer verdiği konulardan biri oldu. Temel nedeni, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a avukatla görüşme hakkı verilmesi olan açlık grevlerine, BDP tarafından destek geldi. BDP’den bazı milletvekillerinin de katıldığı açlık grevlerini, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet tarafı tepkiyle karşıladı. Bu grevleri desteklemek amacıyla BDP tarafından yürütülen bazı eylem ve mitinglerde de polisle çatışmalar yaşandı. Anadilde savunma konusunda düzenlemeler yapılacağına ilişkin talimatların verilmesiyle açlık grevinde olumlu bir süreç başlarken, grev 67. gününde sona erdi. Açlık grevleri ile ilgili toplamda 16 bine yakın haber ve yazı yayınlandı. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı raporda dikkat çeken bir diğer siyasi konu, Patriot Füzeleri talebi oldu. Türkiye’nin Suriye sınırına konuşlandırmak üzere ABD’den Patriot füzeler alacağı ile ilgili haberler önce “NATO’dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız” şeklinde yalanlanırken, sonrasında bu füzelerin Suriye’nin kimyasal silahlarına karşı savunma amaçlı talep edildiği vurgulandı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise, Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi konusunda Türkiye’den henüz resmi bir talebin gelmediğini, ancak Türk hükümetiyle temas halinde olduklarını söyledi. Hükümetten çeşitli bakanlar ise, patriotların tetiğinin Genelkurmay Başkanlığı’nda olacağına ilişkin açıklamalarda bulundular. Patriot füzesi ile ilgili toplamda 5 bin 430 haber ve yazı medyada yer aldı.
İsrail’in Gazze saldırısı gündemde
Aynı araştırmada, ayın medyada öne çıkan diğer konusu İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı oldu. Üst düzey bir Hamas yöneticisini hedef alan bir hava saldırısı düzenleyen İsrail’e, Türkiye’den tepki geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimle ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama’nın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşme yaptı ve taraflara ateşkes çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili, “Herkesin bu duruma müdahale etmesi gerektiği kanaatindeyim” derken, hem hükümet hem de muhalefet kanadından, saldırıları kınayan açıklamalar geldi. Saldırıdan 3 gün sonra, Türkiye, Mısır ve ABD başta olmak üzere, birçok ülkenin çabasıyla taraflar arasında ateşkes sağlandı. Medyada İsrail 72 bin 951 haber ve yazıda yer alırken, Filistin ise 49 bin 981 haber ve yazı ile gündeme geldi.
En çok hangi parti konuşuldu?
Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı Kasım ayı siyaset gündemi raporuna göre, AKP ayın en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 14 oranında artış gözlenen iktidar partisi, ay içerisinde Kızılcahamam’da gerçekleştirilen AK Parti 19’uncu İstişare ve Değerlendirme Kampı ile gündeme geldi. Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında, başkanlık sistemini gündeme getirmesiyle adından söz ettiren AKP, 13 yeni büyükşehir kurulmasına ilişkin yasa tasarısını meclise sunması ile de medyada yer buldu. AK Parti toplamda, 117 bin 788 haber ve yazıda yer aldı. Ay boyunca medyada öne çıkan ikinci siyasi parti, CHP oldu. Meclis’ten geçen Büyükşehir Yasası’nı Cumhurbaşkanı’na taşıması ile gündeme gelen ana muhalefet partisi, bünyesindeki milletvekillerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda üzerinde “biber gazı” yazan bir deodorant sıkarak eylemde bulunması ile de dikkat çekti. Eylemcilere karşı polisin çok sık biber gazı kullanmasını bu yolla protesto eden CHP, toplamda 94 bin 542 haber ve yazıda yer buldu. Kasım ayında medyanın en fazla ilgi gösterdiği diğer siyasi parti ise BDP oldu. Toplamda 46 bin 842 haber ve yazı ile adından söz ettiren parti, temel nedeni terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a avukatla görüşme hakkı verilmesi olan cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermesi ile gündeme geldi. Yeni anayasada seçim barajının kaldırılması ilişkin öneride bulunan parti, milletvekillerine kapsamlı dokunulmazlık hakkı tanınması ile ilgili de görüşlerini açıkladı.