3 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
"Karanlıkta" lezzet bir başkadır
Haberler

“Karanlıkta” lezzet bir başkadır

Nafizcan Önder
22 Temmuz 2024
1 dk okuma

Yemek yalnızca tat ve kokudan mı ibarettir? Ya da farklı bir soru daha soralım. Bir lezzeti tadarken, ortamın ışığı bu deneyim üzerinde etkili olabilir mi? Appetite dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel çalışma, “iletişimin” tatları nasıl algıladığımıza ve ışığın (belki de karanlığın demeliyiz) tat alma deneyimimizi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor…

Her birimiz yediğimiz yemeklerde tatma, koklama ve görme duyularımızı kullanıyoruz. Bu duyularımız kısıtlandığında ise yemeklerin çağrışımı ve algısı ise tamamen değişiyor. Tat alma duyusunun yüzde 80’inin koku alma duyusuna bağlı olduğu biliniyor. Peki ya görmek bu deneyimi nasıl etkiliyor?

Appetite dergisinde yayınlanan çalışmada, sıradan yiyeceklerin “karanlıkta” servis edildiği ve yiyeceklerin gizemli kalmasını sağladığı bir deneyin ardından verilen tepkileri analiz etti. Müşterilerine zifiri karanlıkta hizmet veren söz konusu restoranda katılımcılar görme engelli servis personeli tarafından yönetildi.

Yapılan analiz sonucunda gözlemlendi ki; kişi yediği yiyeceğin ne olduğunu anlamadığında, yeme eylemi tatma eylemine kayıyor ve tüketici tat alma tomurcuklarını, yiyeceği basitçe tüketmek yerine yiyeceğin doğasını araştırmak için kullanıyor.

Yemek boyunca katılımcıların “bu nedir” sorusunu çeşitli noktalarda sorduğu ve aslında bu sorunun da birçok durumda yemeğin önüne geçtiği gözlemlendi.

Öte yandan iletişimin de bu deneyimde ne denli güçlü bir etken olduğu gözlemlendi. Katılımcılar, iletişim yoluyla, ne yediklerini genellikle hızlı bir şekilde anlaşarak tespit edebildi. Örneğin, bir katılımcının yediği yemeğin domates olduğunu söylemesi üzerine diğerlerin de bunu hızla kabul ettiği analiz sonuçlarına yansıdı.

Araştırmanın tamamını Appetite dergisinden inceleyebilirsiniz. 

Deneyim ve tadım restoranlarının her geçen gün popülerleştiği günümüzde bu deney aslında önemli de bir içgörü sunuyor… Yemeye değil “lezzete” odaklanabilmek için ışıkları bir miktar kısmakta fayda olsa gerek…

Kaynak: Gıda Hattı

featured
1 The TECH Summit'te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
The TECH Summit’te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?
2 3 gün, 58 farklı oturum, 84 konuşmacı ve eşsiz bir deneyim... İşte The TECH Summit 2025'in programı!
3 gün, 58 farklı oturum, 84 konuşmacı ve eşsiz bir deneyim… İşte The TECH Summit 2025’in programı!
3 Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
Müşteri deneyiminin en iyi markaları The TECHX Awards’ta ödüllendirilecek
4 The TECH Summit'in destekçileri belli oldu!
The TECH Summit’in destekçileri belli oldu!
5 The TECH Summit oturumlarını mobil app'ten seçin!
The TECH Summit oturumlarını mobil app’ten seçin!
Güncel Haberler
The TECH Summit'in ilk günü yapay zeka gündemiyle dolu dolu geçti
The TECH Summit’in ilk günü yapay zeka gündemiyle dolu dolu geçti
YouTube'ta Kasım ayının en çok izlenen gazetecileri...
YouTube’ta Kasım ayının en çok izlenen gazetecileri…
Pompadan sepete: Akaryakıt istasyonlarında market savaşları kızışıyor!
Pompadan sepete: Akaryakıt istasyonlarında market savaşları kızışıyor!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yapay zeka: Yerimize mi, yanımıza mı oturacak?
Haberler
Yapay zeka: Yerimize mi, yanımıza mı oturacak?
Nafizcan Önder
29 Ekim 2025
Eylül ayının en çok izlenen gazetecileri açıklandı: Zirve ilk kez değişti!
Haberler
Eylül ayının en çok izlenen gazetecileri açıklandı: Zirve ilk kez değişti!
Nafizcan Önder
2 Ekim 2025
Gıdada tüketicinin zor tercihi: Fiyat mı sağlık mı?
Haberler
Gıdada tüketicinin zor tercihi: Fiyat mı sağlık mı?
Nafizcan Önder
4 Ekim 2025
Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
Haberler
Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
İrem Alimoğlu
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.