23 Aralık Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
"Karanlıkta" lezzet bir başkadır
Haberler

“Karanlıkta” lezzet bir başkadır

Nafizcan Önder
22 Temmuz 2024
1 dk okuma

Yemek yalnızca tat ve kokudan mı ibarettir? Ya da farklı bir soru daha soralım. Bir lezzeti tadarken, ortamın ışığı bu deneyim üzerinde etkili olabilir mi? Appetite dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel çalışma, “iletişimin” tatları nasıl algıladığımıza ve ışığın (belki de karanlığın demeliyiz) tat alma deneyimimizi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor…

Her birimiz yediğimiz yemeklerde tatma, koklama ve görme duyularımızı kullanıyoruz. Bu duyularımız kısıtlandığında ise yemeklerin çağrışımı ve algısı ise tamamen değişiyor. Tat alma duyusunun yüzde 80’inin koku alma duyusuna bağlı olduğu biliniyor. Peki ya görmek bu deneyimi nasıl etkiliyor?

Appetite dergisinde yayınlanan çalışmada, sıradan yiyeceklerin “karanlıkta” servis edildiği ve yiyeceklerin gizemli kalmasını sağladığı bir deneyin ardından verilen tepkileri analiz etti. Müşterilerine zifiri karanlıkta hizmet veren söz konusu restoranda katılımcılar görme engelli servis personeli tarafından yönetildi.

Yapılan analiz sonucunda gözlemlendi ki; kişi yediği yiyeceğin ne olduğunu anlamadığında, yeme eylemi tatma eylemine kayıyor ve tüketici tat alma tomurcuklarını, yiyeceği basitçe tüketmek yerine yiyeceğin doğasını araştırmak için kullanıyor.

Yemek boyunca katılımcıların “bu nedir” sorusunu çeşitli noktalarda sorduğu ve aslında bu sorunun da birçok durumda yemeğin önüne geçtiği gözlemlendi.

Öte yandan iletişimin de bu deneyimde ne denli güçlü bir etken olduğu gözlemlendi. Katılımcılar, iletişim yoluyla, ne yediklerini genellikle hızlı bir şekilde anlaşarak tespit edebildi. Örneğin, bir katılımcının yediği yemeğin domates olduğunu söylemesi üzerine diğerlerin de bunu hızla kabul ettiği analiz sonuçlarına yansıdı.

Araştırmanın tamamını Appetite dergisinden inceleyebilirsiniz. 

Deneyim ve tadım restoranlarının her geçen gün popülerleştiği günümüzde bu deney aslında önemli de bir içgörü sunuyor… Yemeye değil “lezzete” odaklanabilmek için ışıkları bir miktar kısmakta fayda olsa gerek…

Kaynak: Gıda Hattı

featured
1 YouTube'da son 3 ayın en çok izlenen haber kanalları...
YouTube’da son 3 ayın en çok izlenen haber kanalları…
2 Duygusal yatırımın en parlak objesi: Takı sektörü altın çağını yaşıyor
Duygusal yatırımın en parlak objesi: Takı sektörü altın çağını yaşıyor
3 Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
Türkiye’de gıda takviyesi pazarı büyüyor: Peki, sebep sağlıklı yaşam mı yoksa pazarlama sihri mi?
4 LinkedIn CEO’su Roslansky’den kariyer uyarısı: Beş yıllık plan dönemi kapandı!
LinkedIn CEO’su Roslansky’den kariyer uyarısı: Beş yıllık plan dönemi kapandı!
5 Canva'dan 2026 tasarım trendleri: "Kusursuzluk" yerini "karakter"e bırakıyor
Canva’dan 2026 tasarım trendleri: “Kusursuzluk” yerini “karakter”e bırakıyor
Güncel Haberler
“Yılın İtibarlıları”nı belirleyen The ONE Awards’ta araştırma süreci başladı...
“Yılın İtibarlıları”nı belirleyen The ONE Awards’ta araştırma süreci başladı…
ŞOK Market, Dünya Trip Atma Günü'nü "Peki" ile kutladı
ŞOK Market, Dünya Trip Atma Günü’nü “Peki” ile kutladı
Bvlgari Türkiye’nin yeni marka elçisi Afra Saraçoğlu oldu...
Bvlgari Türkiye’nin yeni marka elçisi Afra Saraçoğlu oldu…
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Penti'den meme kanseri farkındalığına "Palpbox" dokunuşu: "Kontrol senin elinde!"
Haberler
Penti’den meme kanseri farkındalığına “Palpbox” dokunuşu: “Kontrol senin elinde!”
İrem Alimoğlu
16 Ekim 2025
"Clean Girl" trendi, kozmetik sektörünü nasıl dönüştürdü?
Haberler
“Clean Girl” trendi, kozmetik sektörünü nasıl dönüştürdü?
İrem Alimoğlu
25 Ekim 2025
Sosyal medyanın zirvesindeki markalar
Haberler
Sosyal medyanın zirvesindeki markalar
Nafizcan Önder
2 hafta önce
Time, Fatih Altaylı’nın “boş koltuğunu” Marketing Türkiye YouTube Rating Report'u kaynak göstererek haberleştirdi…
Haberler
Time, Fatih Altaylı’nın “boş koltuğunu” Marketing Türkiye YouTube Rating Report’u kaynak göstererek haberleştirdi…
Nafizcan Önder
8 Ekim 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.