18 Ekim Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
"Karanlıkta" lezzet bir başkadır
Haberler

“Karanlıkta” lezzet bir başkadır

Nafizcan Önder
22 Temmuz 2024
1 dk okuma

Yemek yalnızca tat ve kokudan mı ibarettir? Ya da farklı bir soru daha soralım. Bir lezzeti tadarken, ortamın ışığı bu deneyim üzerinde etkili olabilir mi? Appetite dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel çalışma, “iletişimin” tatları nasıl algıladığımıza ve ışığın (belki de karanlığın demeliyiz) tat alma deneyimimizi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor…

Her birimiz yediğimiz yemeklerde tatma, koklama ve görme duyularımızı kullanıyoruz. Bu duyularımız kısıtlandığında ise yemeklerin çağrışımı ve algısı ise tamamen değişiyor. Tat alma duyusunun yüzde 80’inin koku alma duyusuna bağlı olduğu biliniyor. Peki ya görmek bu deneyimi nasıl etkiliyor?

Appetite dergisinde yayınlanan çalışmada, sıradan yiyeceklerin “karanlıkta” servis edildiği ve yiyeceklerin gizemli kalmasını sağladığı bir deneyin ardından verilen tepkileri analiz etti. Müşterilerine zifiri karanlıkta hizmet veren söz konusu restoranda katılımcılar görme engelli servis personeli tarafından yönetildi.

Yapılan analiz sonucunda gözlemlendi ki; kişi yediği yiyeceğin ne olduğunu anlamadığında, yeme eylemi tatma eylemine kayıyor ve tüketici tat alma tomurcuklarını, yiyeceği basitçe tüketmek yerine yiyeceğin doğasını araştırmak için kullanıyor.

Yemek boyunca katılımcıların “bu nedir” sorusunu çeşitli noktalarda sorduğu ve aslında bu sorunun da birçok durumda yemeğin önüne geçtiği gözlemlendi.

Öte yandan iletişimin de bu deneyimde ne denli güçlü bir etken olduğu gözlemlendi. Katılımcılar, iletişim yoluyla, ne yediklerini genellikle hızlı bir şekilde anlaşarak tespit edebildi. Örneğin, bir katılımcının yediği yemeğin domates olduğunu söylemesi üzerine diğerlerin de bunu hızla kabul ettiği analiz sonuçlarına yansıdı.

Araştırmanın tamamını Appetite dergisinden inceleyebilirsiniz. 

Deneyim ve tadım restoranlarının her geçen gün popülerleştiği günümüzde bu deney aslında önemli de bir içgörü sunuyor… Yemeye değil “lezzete” odaklanabilmek için ışıkları bir miktar kısmakta fayda olsa gerek…

Kaynak: Gıda Hattı

featured
1 Yapay zekanın geleceğinde yerini Al: Sınırlı kontenjanlı AI LAB eğitimleri için hemen kayıt ol! Eğitimler 24 Ekim'de başlıyor!
Yapay zekanın geleceğinde yerini Al: Sınırlı kontenjanlı AI LAB eğitimleri için hemen kayıt ol! Eğitimler 24 Ekim’de başlıyor!
2 İletişimde anlam ekonomisi: Görünür olmak mı, görülmeye değer olmak mı?
İletişimde anlam ekonomisi: Görünür olmak mı, görülmeye değer olmak mı?
3 Murat Ülker duyurdu: İstanbul’un ruhunu taşıyan yeni lezzet: “Ülker Çikolata İstanbul”un global lansmanı yapıldı
Murat Ülker duyurdu: İstanbul’un ruhunu taşıyan yeni lezzet: “Ülker Çikolata İstanbul”un global lansmanı yapıldı
4 Sosyal medyada alkollü içki paylaşımlarına Reklam Kurulu’ndan durdurma cezası
Sosyal medyada alkollü içki paylaşımlarına Reklam Kurulu’ndan durdurma cezası
5 Ekran başına davet: En çok izlenen dizi-film tavsiye kanalları “Marketing Türkiye YouTube Rating Report”ta!
Ekran başına davet: En çok izlenen dizi-film tavsiye kanalları “Marketing Türkiye YouTube Rating Report”ta!
Güncel Haberler
Türkiye'nin keyif markaları
Türkiye’nin keyif markaları
Ev dışı tüketimde içeceksiz sipariş ve lokanta tercihi öne çıkıyor
Ev dışı tüketimde içeceksiz sipariş ve lokanta tercihi öne çıkıyor
CEO’lar için belirsizlik yeni normal: Dönüşümün rotası yeniden çiziliyor
CEO’lar için belirsizlik yeni normal: Dönüşümün rotası yeniden çiziliyor
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Louis Vuitton’dan ilk makyaj koleksiyonu: “La Beauté”
Haberler
Louis Vuitton’dan ilk makyaj koleksiyonu: “La Beauté”
Nafizcan Önder
29 Ağustos 2025
Çalışma hayatında kurallar değişti: Maaş yetmiyor, değer gerek
Haberler
Çalışma hayatında kurallar değişti: Maaş yetmiyor, değer gerek
Sena Tufan
1 Ağustos 2025
KitchenAid’den Taylor Swift esintili “Tangerine Twinkle”
Haberler
KitchenAid’den Taylor Swift esintili “Tangerine Twinkle”
İrem Alimoğlu
3 hafta önce
Milli para yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı: Dünya Şampiyonu oldu!
Haberler
Milli para yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı: Dünya Şampiyonu oldu!
Nafizcan Önder
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.