Tüketici reklamlardaki “güzellik” algısını nasıl değerlendiriyor?
Güzellik her ne kadar pozitif bir kelime olsa da dayatılan “güzellik algıları”nın iyi hissettirmediği gün gibi ortada… Bu sebepledir ki markalar da daha kapsayıcı bir güzellik anlayışı geliştirmek adına pek çok kampanya gerçekleştiriyor. Bu kampanyalar tüketici nezdinde de bir karşılık bulmuşa benziyor. Zira Marketing Türkiye için Xsights’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre reklamlardaki güzellik algısı tamamen düzelmese de pozitif bir ivme var. Ancak hala güzellik vaatleri gerçekçi görünmüyor. Gelin önce araştırma çıktılarına ardından da güzelleştiren markalara göz atalım…
Reklamlardaki güzellik algısı düzeliyor
Her 10 kişiden 4’ü güzellik ürünlerinin tanıtıldığı reklamları gerçek dışı buluyor. Bu reklamların baskı yarattığını düşünenlerin oranı yüzde 32,1, ilham verici olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 28,3. Kadınlar daha çok ilham verici, erkekler ise gerçek dışı olarak değerlendiriyor.
Güzellik vaatleri gerçekçi görünmüyor
Katılımcıların yüzde 28,1’i markaların sundukları güzellik vaatlerini hiç gerçekçi bulmazken, yüzde 34,7’si kısmen gerçekçi buluyor. Kadınlarda güzellik vaatlerini gerçekçi bulma oranı sonuçlara daha yüksek olarak yansıyor.
Güzelleştiren markalar
Güzelliği zarafet, duruluk ve sadelik olarak tanımlayan tüketici güzellik markaları sorulduğunda da kişisel bakım markalarını önceliklendiriyor. Bu doğrultuda güzelliğe katkısı olduğu düşünülen markaların başında yüzde 24,9’luk oranla Nivea geliyor. Onu sırasıyla Avon (yüzde 19,6), Watsons (yüzde 17,9) ve L’Oréal Paris (yüzde 17,2) izliyor.
Sosyal medya güzellik algısını negatif yönde etkiliyor
Yaklaşık olarak her 10 kişiden 7’si sosyal medyanın güzellik algısı üzerinde etkili ya da kısmen etkili olduğunu düşünüyor. Yaş düştükçe sosyal medyanın güzellik algısı üzerindeki etkisi artıyor. Sosyal medyanın güzellik algısı üzerinde etkili olduğunu düşünlerin yüzde 33,9’u güzellik/yakışıklılık standartlarını şekillendirmedeki rolünü negatif olarak değerlendiriyor.
Araştırmanın metodolojisi:
Marketing Türkiye için Xsights’ın gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Güzelleri” araştırmasına yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erken 18 yaş üstü 500 kişi katıldı. Sosyo-ekonomik statülerine göre bir değerlendirme yapıldığında araştırmaya katılanların yüzde 51’inin C1-C2, yüzde 36’sının D-E geriye kalan yüzde 13’ünün A-B grubunda olduğu görüldü. En yüksek katılım İstanbul’dan oldu. Katılımcıların yaş ortalaması 38 olarak tespit edildi.