Felakette umut olanlar: “İyi ki varsınız…”
Tarifi mümkün olmayan bir acıyla uyandığımız 6 Şubat sabahında önce elimizde umutsuzluk ve kocaman bir yalnızlık hissi vardı… Ardından “örgütlü iyilik” birer birer kalabalıklaşmaya ve dayanışma zincirinin halkalarına eklenmeye başladı. Yüreğimizin bir kere daha yaşamayı kaldıramayacağı bu acıdan ve sınıfta kaldığımız dersten payımıza düşenleri alırken geride bir de omuz veren ve hatırımızda “İyi ki var” diyerek andığımız isimler kaldı…
“Onlar ki toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çokturlar…”
Büyük şairin destanına başlarken bahsettiği kahramanlar, içinde bulunduğumuz felakette yine oradaydılar. Kimileri yaratabildiği ilk fırsatla afet bölgelerinde, kimileri yardım ve dayanışma kolilerinin ardında, kimileriyse iletişim ağını genişletmek için sosyal medyanın başında… Elden ele büyüyen dayanışmanın, yaraları biraz olsun sarabilmenin ve hayatlara dokunabilmenin umuduyla toprakta karınca, suda balık kadar kalabalık olan bu toprakların çocukları; her şeyden önce siz iyi ki varsınız…
Sadece onlar da değil… Yaşadığımız büyük afetin ardından dünyanın hemen her yerinden yükselen yardım ve destek mesajları hızla karşılık bulurken, 74 ülkeden 7 bin 98 kişilik arama kurtarma ekibi de sahadaki gönüllülere ve AFAD’a katılarak canla başla mücadele etti. Kalplerinin bu toprakların çocuklarından ayrı atmadığını gösterdikleri için bir “İyi ki varsınız” da onlara…
Ve STK’lar, madencilerimiz, sağlık çalışanları, kolluk kuvvetleri, vinç operatörleri, sporun rekabetten çok daha fazlası olduğunu gösteren sporcular… Acısını unutmamızın mümkün olmadığı bu afetin ardından tüm evlerden, sokaklardan onlar için “iyi ki varsınız” sesleri yükseldi. Onlara bir nebze olsun teşekkür edebilmek ve tarihe not düşmek adına biz de bir kez daha yazıyoruz: İyi ki varsınız…
Ahbap
Yaşadığımız büyük felaketin yaralarını sarmamız elbette uzun yıllarımızı alacak ve bugünleri unutmamız mümkün olmayacak. Ancak çok iyi biliyoruz ki 99 depreminde de sahada olan Haluk Levent ve Ahbap da süreç boyunca gösterdiği mücadele ve emekle her zaman anımsanacak. Ahbap, depremin meydana geldiği ilk andan itibaren deprem bölgesindeki çalışmalara destek olmak amacıyla başta AFAD olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli çalışmalar yürüttü.
Depremin ardından Ahbap’ın İzmir’deki arama kurtarma ekipleri bölgeye yönlendirilirken, gönüllüler enkaz altında kalan vatandaşların yer tespiti çalışmalarına destek sağladı. Sahada kurulan 7 noktadaki afet depoları ile çadır kurulumu ve yardım kolilerinin dağıtım süreçleri organize edildi. Başlatılan bağış kampanyasıyla nakdi bağış toplandı. Öyle ki Ahbap’a duyulan güven sınırları aştı ve Madonna’ya dek ulaştı.
Hatay Antakya’da 4 bin kişilik çadırkentin yanı sıra yaşanan ikinci deprem sonrası oluşan ihtiyaçla 5 bin kişilik bir çadırkentin daha tamamlanacağı bildirildi. Hatay Valiliği’nin ve Kahramanmaraş Valiliği’nin izniyle sürdürülen altyapı çalışmalarının ardından konteynerlerin bölgeye gönderimi planlanırken, diğer şehirlerdeki toprak analizlerine göre 2-3 bin ek konteyner alınacağı duyuruldu. Aktif olarak, satın alınan 480 bin porsiyon hazır gıda ve 150 bin porsiyon bozulmayan, 4 kişilik bir ailenin 3 öğününü kapsayan gıda kolileri de bölgeye sevk edildi. Ahbap bu kapsamda yürütülen tüm çalışmaların, TÜRMOB ve bağımsız denetçiler eşliğinde denetlenerek ilgili denetim raporlarını kamuoyuyla paylaşılacağını da duyurdu…
AFAD
AFAD milli yas ilan ettiğimiz depremin ardından ulaşamadığı bölgeler ve götüremediği desteklerle eleştirilerin de merkezine yerleşti. Fakat her ne olursa olsun afet karşısında sahada canla başla mücadele veren AFAD çalışanları, elbette teşekkürü hak ediyor. İyi ki varsınız…
Belediyeler
Afet bölgesine desteğini ve emeğini hızla ulaştıranlar arasında belediyeler de yer aldı. İBB’den ABB’ye, Beyoğlu Belediyesi’nden Kadıköy Belediyesi’ne, Tunceli Belediyesi’nden Bodrum Belediyesi’ne ve daha nicelerine dayanışma ağında şahitlik ettik. İnsanüstü emek ve çabalarıyla bölgeye ulaşan tüm belediyeler ve gönüllüleri; uzandığınız ve dokunduğunuz her bir hayat için iyi ki varsınız…
İtfaiyeciler
Sakarya’dan Uşak’a, Muğla’dan Balıkesir’e ülkenin dört bir yanından gelen itfaiyeciler afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarında canla başla mücadele edenler arasındaydı. Kurtardığınız yüzlerce hayat için iyi ki varsınız…
Sağlık çalışanları ve UMKE
Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında “Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi” kapsamında oluşturulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve bölgede görev alan sağlık çalışanları insanüstü bir mücadeleyle ter döktü. Enkaz altından çıkarılanların hayata tutunması için ellerinden geleni yapan sağlık emekçileri, iyi ki varsınız…
Madenciler
Türkiye’de bugüne kadar yaşanan tüm doğal afetlerde yaraları sarmak için en ön safta yer alan madenciler, yaşadığımız bu son felakette de yine en ön safta günlerce aralıksız mücadele verdi. Ömürleri yer altında geçen madenciler, bölgeye ulaştıkları ilk andan itibaren termal kameraları ve teçhizatlarıyla “domuz damı” adını verdikleri yöntemle 10 ilde yüzlerce hayat kurtardı, binlerce hayata dokundu. Kamu ve özel sektörde görev yapan 10 bin madenci hayatlarını hiçe sayarak bu mücadelede asla unutamayacağımız bir minnet borcu bıraktı bizlere. İyi ki varsınız…
Asker ve kolluk kuvvetleri
Gerek afet bölgelerinde gerekse bölgeye ulaştırılmak üzere yolda olan araçlar için güvenlik zafiyeti oluşmuş olması elbette tüm toplumu yaraladı. TSK’nın mevcudu 430 binken, depremin ikinci gününde Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Deprem bölgesinde 3 bin 500 askeri personel görev yapıyor” açıklaması pek çok eleştiriyi de beraberinde getirmişti. Ancak tüm tartışma ve eleştirilerin ötesinde bölgede gecesini gündüzüne katıp yardım eden asker ve kolluk kuvvetlerine, dokundukları hayatlar ve mücadeleleri için: İyi ki varsınız…
Babala TV
Dayanışmada, özellikle sosyal medya üzerinden iletişimi hızlandıran ve destek çağrısını büyüten ekiplerin başında geliyor BaBaLa TV. Depremin yaşanmasının ertesi günü bölgeye ulaşan BaBaLa TV kurucusu Oğuzhan Uğur, daha sonraki çalışmalarını tüm ekibini bölgedeki ekiplerle koordine ederek sürdürdü.
BaBaLa TV ekibi bölgedeki ihtiyaçlar için yardım sağlayıp yardımları bölgeye yönlendirirken, aynı anda da gelen her ihbarı çağrı merkezi olarak yanıtlamaya çalıştı. Aynı zamanda BaBaLa’ya gelen tüm ünlüler ve influencer’larla yayınlar yapıp yardımlar toplanmasına aracı oldular.
60 milyon TL üzerinde bağış yapan BaBaLa TV aynı zamanda bölgeye 4 milyon TL değerinde tıbbi malzeme, 28 bin üzerinde çadır ve konteyner, 2 bin taşıt ile şehir içi lojistik, 13 bin aileye konaklama koordinasyonlarını sağlarken 450 bin insanla birebir iletişim kurarak da tarihe geçecek bir emek bıraktı ardında. BaBaLa TV ekibi iyi ki varsınız…
Kızılay
Kuşkusuz afet ve yardım denildiğinde kuşaklardır aklımıza gelen ilk isim Kızılay… Bugün spekülasyonlarla anılsa da 155 yıldır afet durumlarında Türk halkının yanında olan “Türkiye’nin Kızılay’ı”nı ve Kızılay gönüllülerini unutmak olmaz. Yönetimler geçicidir, aslolan kurumlardır. Kızılay gibi kurumlar üstü bir yapının baki olduğu gerçeğini de hatırlayarak ve de eleştirilere neden olan uygulamalara şerh düşerek, Kızılay ve sahadaki çalışanlarına, gönüllülerine iyi ki varsınız diyoruz…
Vinç operatörleri
Tüm arama kurtarma çalışmaları süresince en çok ihtiyaç duyulanların başında vinç operatörleri geliyordu. Kaldırdıkları enkazlarla ve müdahaleleriyle kurtulan tüm hayatlarda yadsınamaz bir rolü var onların da. Cesaretiniz ve emeklerinizle iyi ki varsınız…
Gönüllü aşçılar
Bölgede tüm yaşamsal faaliyetlerin durduğu zamanlarda en temel ihtiyaçlardan biri de beslenmeydi elbette. Gönüllü aşçılar ve şefler afet bölgesine ulaşarak bildikleri en iyi şeyi bu kez dayanışma için yaptılar. Tüm emeğinizle iyi ki varsınız…
İhtiyaç haritası
2015 yılında hayata geçirilen; ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan İhtiyaç Haritası yaşanılan afetin ilk gününden itibaren sahada var gücüyle yer aldı.
Ataşehir DasDas’ı toplanma merkezi olarak belirleyen İhtiyaç Haritası, yüzlerce gönüllüsüyle birlikte merkeze ulaşan yardımları tasnifleyip hazırlayarak afet bölgelerindeki depolarına ivedilikle ulaştırdı.
Bölgeden aldığı teyitli bilgilerle en acil ihtiyaçları saptayan İhtiyaç Haritası, yayınladığı listelerle de süreç boyunca öncelikli ihtiyaçları kamuoyuna aktararak çok önemli bir iletişim misyonunu da üstlenmiş oldu. Tüm gönüllüleriniz ve emeklerinizle iyi ki varsınız…
Naci Görür
Akademi dünyasında uzun süredir tanınan bir isim olsa da büyük felaketin ardından tüm Türkiye’nin “Naci Hocası” oldu Naci Görür. Kendisinin ağzından çıkan her bir söze bunca ihtiyaç duyduğumuz bu günlerin ardından yarına da yine onun ve bilim insanlarının ışığında hazırlanabilmek ümidiyle: İyi ki varsın Naci Hoca.
Gazeteciler
Bölgeye ilişkin bilgi alışverişinin sağlanmasında en etkin rollerden biri de gazetecilerin omuzlarındaydı. “Çadır güzellemesi” yapanlar ve “rekor” tutanlar meslek etiğinin çok uzağında çizdikleri resimlerle tarihe not edilirken, gecesini gündüzüne katarak doğru bilginin ulaşması için çaba sarf eden gazeteciler, iyi ki hala varsınız…
Hayvanseverler
Süreç boyunca hayata tutunmaya çalışanlar yalnızca bizler değildik. Patili dostlarımız da aynı felaketi aynı boyutlarda yaşadı. Tıpkı bizler gibi onlar da en yakınlarını ve en sevdiklerini kaybederken uzanacak bir ele ihtiyaç duydular. Binlerce gönüllüyle birlikte koordineli çalışan HaySev, HAYTAP, Haçiko ve daha nicesi; iyi ki varsınız…
Spor dünyası
“Futbol asla sadece futbol değildir” sözünün yansıması gibiydi spor dünyasının gösterdiği dayanışma. Milyonlarca insan felaketin ilk gününde Volkan Demirel’in çağrısıyla birlikte neyle karşı karşıya olduğunu çok daha hızlı fark etti. Akabinde her zaman ayrı tribünlerde gördüğümüz tüm rakipler 4 büyüklerin liderliğinde yan yana mücadele etmeye başladı, Semih Saygıner’den Buse Naz Sürmeli’ye pek çok uluslararası düzeyde sporcu kendileri için en kıymetli anıları simgeleyen eşyalarını dayanışma yayınında çocukların eğitimi için bağışladı. Bu toprakların çocuklarının pek çoğunun ne denli doğru idolleri olduğunu gösterdiğiniz için iyi ki varsınız…
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV)
SEV camiası afetin yaşandığı ilk andan itibaren öğrenciler, öğrenci birlikleri, çalışanlar, okul aile birlikleri, mezun dernekleri ve tüm iş ortaklarıyla ayni destek için kenetlendi. Bunun yanı sıra, depremden zarar gören çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarına destek olmak amacıyla “SEV Afet Bağış Hesabı” oluşturuldu. İlk katkıyı Sağlık Eğitim Vakfı’nın yaptığı SEV Afet Bağış Hesabı’nın, ulusal ve uluslararası paydaşlarla büyümesi hedefleniyor. Okulların yapımı, tamiratı, güçlendirilmesi, eğitim bursu, eğitim materyali temini, pedagojik destek ve öğretmen eğitimleri projeleriyle bölgeye ışık tutmaya hazırlanan Sağlık ve Eğitim Vakfı iyi ki varsınız…
Marketing Türkiye 11 ili etkileyen büyük felakette basılı yayınlara ulaşmanın zorluğunu da göz önünde bulundurarak Mart sayısını web sitesi üzerinden tüm okurlarının erişimine açtı.
Görselin üstünü tıklayarak Marketing Türkiye Mart sayısını okumaya başlayabilirsiniz…