İş dünyası Y ve Z kuşaklarının kalbini nasıl kazanacak?
Pandemi süreci iş yapış şekillerimizi dönüştürürken çalışan beklentileri de farklılaşmaya ve daha yüksek sesle ifade edilmeye başlandı. Y ve Z kuşaklarının “tükendik” dediği bu dönemde onların iş dünyasından beklentilerini anlamak ve bu doğrultuda aksiyon almaksa işverenler için hayli kritik öneme sahip. Pandemi sonrası değişen çalışan beklentilerine ilişkin Hilton tarafından gerçekleştirilen kapsamlı araştırma Türkiye’deki Y (26-41 yaş) ve Z (18-25 yaş) kuşaklarının iş hayatından, kariyer gelişim fırsatları, takdir kültürü ve güçlü çalışan desteği gibi beklentileri olduğunu gösteriyor….
10 kişiden 7’si net amacı olan bir şirkette çalışmak istiyor
Araştırma verileri gösteriyor ki net amaçları olan şirketlerde çalışmak, genç Türk profesyonellerinin yüzde 70’i için büyük önem taşıyor. Öte yandan iş odaklı seyahat fırsatları iki kuşağın tercihlerinde de büyük rol oynuyor. Katılımcıların dörtte üçünden fazlası (yüzde 78) iş seyahati fırsatlarının düşündükleri ideal pozisyonlar için öne çıkan bir tercih nedeni olacağını belirtiyor.
Araştırma katılımcılarının yarısından fazlası esnek çalışma saatlerinin (yüzde 58) ve iş arkadaşlarıyla bir aile gibi hissetmenin (yüzde 53) cazip nitelikler veya “ek avantajlar” olduğunu düşünüyor.
Çalışanlar kendilerini geliştirmek için gönüllü
Günümüzde işverenler çalışanlarının deyim yerindeyse “İsviçre çakısı” gibi olmasını istiyor. Çalışan beklentilerine baktığımızdaysa bu doğrultuda bir paralellik gözlemleniyor. Katılımcıların iş yerlerinden kendilerine katmasını istediği yetenekler arasında; liderlik (yüzde 58), yönetim (yüzde 45), zaman yönetimi (yüzde 44), yeni dil öğrenme (yüzde 44), proje yönetimi (yüzde 40) ve kişilerarası iletişim (yüzde 39) ön plana çıkıyor…
Takdir kültürü motivasyonun temel parçası…
Araştırma aynı zamanda Y kuşağı (26-41 yaş) ve Z kuşağının (18-25 yaş) profesyonel hayattan beklentilerine dair çok önemli benzerlikler ortaya koyuyor. Her iki grup da tek bir kuruluş içinde birden fazla rolü üstlenebileceği bir kariyer rotasının profesyonel gelişim için daha faydalı olacağını düşünüyor (Z kuşağı yüzde 53, Y kuşağı yüzde 48).
Takdir kültürü (Z kuşağı yüzde 62, Y Kuşağı yüzde 65), kapsamlı kariyer gelişim fırsatları (Z kuşağı yüzde 57, Y kuşağı yüzde 55) ve mental sağlık ve iyi yaşam uygulamaları (Z kuşağı yüzde 54, Y kuşağı yüzde 57) her iki yaş grubu için de büyük önem taşıyor.
Araştırma çıktılarını değerlendiren Hilton Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Başkanı Jochem-Jan Sleiffer: “Araştırmamız pandeminin işe bakışımızı nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Türkiye’deki genç profesyonellerin takdir edilmeye, kariyer gelişimine, refaha ve daha başarılı olabilecekleri bir çalışma ortamına ne kadar değer verdiklerini gösteriyor…” diyor.
Araştırmanın metodolojisi
Çalışma OnePoll tarafından 5 – 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında Türkiye’de 1000 katılımcıyla gerçekleştirildi. Anket, yetkilendirilen panel üyeleriyle çevrimiçi olarak yapıldı. Doğru demografiye ulaşıldığından emin olmak için 18-41 yaş arası katılımcılar, tarama soruları ve profil verileri kullanılarak hedeflendi.