İnternet eylemi dış basının da gündeminde!
İnternetteki yeni düzenlemeyi protesto etmek amacıyla dün Taksim’de toplanan gruba polis müdahale etti. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrı üzerine dün akşam saat 19.00’da biraraya gelerek Galatasaray Meydanı’ndan Taksim’e yürüyen grubun önü polis tarafından İstiklal Caddesi’nde kesildi. Gruptan havai fişek atılması üzerine eylemcilere TOMA ve biber gazı ile müdahale edildi. Göstericiler Galatasaray Meydanı’na doğru kaçarken İstiklal Caddesi’nde aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi de gazdan etkilendi. Gazdan etkilenen bazı vatandaşlara, olay yerine çağırılan ambulanslarda müdahale edildi. Bazıları ise hastaneye kaldırıldı.
Eylem nedeniyle saat 18.30 sıralarında ise Gezi Parkı kapatıldı. Müdahale gece geç saatlere kadar ara sokaklarda yer yer devam ederken, müdahaleler esnasında gösterici grup içerisinden bazı kişilerin ise polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.
Dış basınının da gündeminde yer aldı
İnternet yasası ve buna yönelik protestolar yabancı basınının da gündeminde yer aldı. BBC, yeni internet yasasını protesto amacıyla İstanbul’da düzenlenen gösterilere yer verdi. BBC, polisin, hükümetin internet üzerindeki “kontrolünü sıkılaştıran” düzenlemelerine “hükümet sansürü” diyen protestoculara karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığına, göstericilerin ise polise havai fişek ve taş attığına dikkat çekti. BBC, “Cumhurbaşkanı, yasayı onaylamaması için baskı altında” savını da dile getirerek, “Türkiye’de internete erişim zaten kısıtlanmış durumda, binlerce site bloke edildi” dedi ve Twitter ve Facebook’un da geçen yılki gösteriler sırasında yaygın biçimde kullanıldığını kaydetti.
Wall Street Journal ise Azeri gazetecisi Mahir Zeynalov’un internet yasasına ilişkin attığı tweet nedeniyle sınır dışı edilmesine yer verdi. Haberde, “Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir tehdit ile, yani sınır dışı edilmekle, yabancı gazetecilere yönelik baskıyı artırdı” ifadesi yer aldı. Gazete ayrıca 2013 yılının ortasında bu yana “hükümetin, (Wall Street) Journal, BBC, Bloomberg, The Economist ve Reuters’ın yayınlarını hedef aldığını” savundu.
New York Times ise “Türkiye, Twitter üzerinden hükümeti eleştiren gazeteciyi sınır dışı etti” başlığıyla verdiği geniş haberinde Zeynalov’a ilişkin sürecini anlattıktan sonra yolsuzluk iddialarının hükümeti sarstığını yazdı. Gazete, “Hükümet, Zeynalov’a karşı, Türk Parlamentosu’nun internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıp sitelerin mahkeme kararı olmadan bloke edilmesini mümkün kılan ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün dediği ‘internet kullanıcılarının kitlesel denetimi’ne izin veren bir düzenlemeyi onayladığı sırada harekete geçti. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veto etmezse önümüzdeki iki hafta içinde yasallaşmış olacak” diye yazdı.