Sosyal girişimcilik “imeceLAB” ile bir platforma dönüştü
Toplumsal meselelere sosyal inovasyonla çözüm üretmek isteyenleri bir araya getiren “imece”, sosyal, kültürel ve çevresel meselelere kolektif bir şekilde çözüm üretilmesini sağlayan açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçiriyor.
imeceLAB birinci mesele sürecinde, ana partneri İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu ile ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması üzerine gençlerle birlikte bir açık inovasyon sürecini başlattı. Zorlu Holding ve ATÖLYE’nin kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Kurucu ortaklarının desteği ile bugüne kadar 24 sosyal girişimin gelişmesine liderlik eden imece, şimdi de açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçirerek farklı paydaşlarla çalışmaya başladı. imeceLAB topluluğunun bir parçası olan 400’ü aşkın lise ve üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilecek açık inovasyon süreçleriyle, karmaşık ve çok boyutlu toplumsal meselelerin nasıl çözüleceği keşfedilecek.
imeceLAB’in birinci mesele süreci, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun ana partnerliğinde, “Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik” temasıylaa başladı. imeceLAB’in yürüteceği açık inovasyon sürecinde, farklı kişi ve kurumlar bu mesele etrafında toplanarak, kentlerin gündelik hareketliliğinin değişen iklimine büyük ölçüde maruz kalan farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin ihtiyaçlarına odaklanarak çözüm fikirleri ve projeler geliştirecek.
Birinci mesele sürecinin açılışında düzenlenen toplantı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Emre Zorlu, imece Direktörü Buğra Çelik ve Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis: “İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu olarak Türkiye ile hem ülkelerimiz hem de şehirlerimiz arasında kentsel hareketlilik meselesine yönelik işbirliği fırsatları görüyoruz.”
Hollanda ve Türkiye arasındaki işbirliği potansiyelini vurgulayan Bart van Bolhuis, “İstanbul’da yaşayan insanlar her gün trafikte vakit kaybediyor. Fosil yakıtların kullanımı, küresel çapta iklim değişikliğine yol açan karbondioksit salınımına neden olmasının yanı sıra, İstanbul’da yaşayan vatandaşların sağlığını riske atıyor. İstanbul’da bu meselelerin çözülmesi ve açık, yaratıcı, dayanıklı, akıllı ve sürdürülebilir bir şehir oluşturulması için müthiş bir güç var. Yaklaşan yerel seçimlere katılacak tüm taraflar da akıllı ve sürdürülebilir hareketliliğe geçmenin önemini vurguluyor. İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu olarak Türkiye ile hem ülkelerimiz hem de şehirlerimiz arasında kentsel hareketlilik meselesine yönelik işbirliği fırsatları görüyoruz.
Hollanda, dünyanın en iyileri arasında gösterilen bir açık inovasyon atmosferi ve gelişmiş bir altyapısı olan yoğun nüfuslu bir ulaşım merkezi konumunda. Hollanda, bisiklet kullanımını günlük hareketliliğe başarılı bir şekilde entegre etmesinin yanı sıra, elektrikli araç uyumu alanında da öncülük ediyor ve insan odaklı tasarlanmış şehirler yaratıyor. Jeopolitik konumu ve toplumsal kalkınma seviyesine bağlı olarak Hollanda, değişen dünyaya adapte olma ve karmaşık şehirsel durumları yönetebilmek için yeni ve yaratıcı yöntemler bulma konusunda kapsamlı bir deneyime sahip. Biz bu deneyim ve öğrenimlerimizi paylaşabileceğimiz fırsatlar görüyoruz. İstanbul’daki partnerlerimiz ile işbirliği hâlinde, daha akıllı ve sürdürülebilir bir İstanbul’un yaratılmasına destek olmayı ve birlikte çözümler tasarlamayı ümit ediyoruz” diye konuştu.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu: “Zorlu Holding olarak kaynaklarımızı, imece gibi toplum için değer yaratabilecek fikir ve girişimlere yönlendiremeye devam edeceğiz.”
Toplantıda konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ise, üç yıl önce yola çıkarken hedeflerinin imece’nin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir platform haline gelmesi olduğunu dile getirdi. Emre Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorlu Holding olarak kaynakların toplum için etki yaratabilecek fikirlere ve girişimlere yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple imece’nin kurucu ortağı ve ilk üç programının hibe destekçisi olarak projeye can suyu verdik. 2016 yılında sürdürülebilir bir platform yaratma düşüncesi ile yola çıkmıştık. imece’nin Zorlu Holding ya da farklı bir destekçi olmadan da kendi ayakları üzerinde durabileceği bir yapı olması ve bunu destekleyen bir ekosistem yaratılması hedefimiz vardı. Hazırlık sürecinden sonra 2 yıl boyunca bir yandan birçok sosyal girişimin hayata geçmesine destek olduk, bir yandan da imece etrafında bir topluluğun inşa edilmesi için hep birlikte emek verdik. Programımızdan mezun olan sosyal girişimlerin özel şirketler ve sivil toplum kuruluşları gibi farklı paydaşlarla kurdukları işbirlikleri bizi mutlu etmeye devam ediyor. Bu girişimler, kitlesel fonlama gibi imece usulü fonlama yöntemleri ile yurtdışından finansman sağlayabiliyor.
Bugün imece, sosyal inovasyon konusunda ciddi bir içeriğe, tecrübe ve deneyime sahip olma yolunda ilerliyor. imeceLAB gibi kitleleri çözüme dahil edecek yeni programlar başlatabiliyor. “Kentsel Hareketlilik” teması ile yepyeni bir meseleyi, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu ve pek çok paydaşı yanına alarak kendi imkanları ile açabiliyor. Fark ettikleri meselelere çözüm üretmek isteyen lise ve üniversite öğrencisi gençler sürecin bir parçası olabiliyor. Tüm bunlar bizim üç yıl önce bu işe başlarken hayalini kurduğumuz projelerdi ve bugün gerçeğe dönüştü. İnanıyorum ki, gelecekte bu platform daha da gelişecek, farklı partnerlerin dahil olmaya devam ettiği ülke geneline yayılmış bir sosyal inovasyon topluluğuna dönüşecek. Biz Zorlu Holding olarak kaynaklarımızı, imece gibi toplum için değer yaratabilecek fikir, girişim ve platformlara yönlendirmeye devam edeceğiz. Zorlu Holding olarak bir parçası olduğumuz imece’nin bugünlere gelmesinde bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere… “
imece Direktörü Buğra Çelik: “imeceLAB ile birlikte artık imece’de, farklı disiplinlerden insanların bir araya geldiği bir açık inovasyon programı var.”
Kuruluş aşamasından bu yana imece’nin önemli bir gelişim kaydettiğini dile getiren imece Direktörü Buğra Çelik ise, imeceLAB’in bugün sayıları 400’ü aşan gencin, üniversitelerin, şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve çeşitli kurumların birlikte ürettiği bir açık inovasyon programına dönüştüğünü söyledi. Buğra Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “2 yıldan bu yana sosyal girişimcilere çok çeşitli kaynaklar sağlarken aynı zamanda birçok etkinlik de düzenleyerek Türkiye’de sosyal inovasyonun gelişimine önemli katkılar sağladık.