Saatler içerisinde tükenen ilginç ürün karışımları
Son zamanlarda tüketicinin yan yana düşünmeyi tuhaf bulacağı pek çok markanın iş birliği yaptığına şahit oluyoruz. Mesela McDonald’s Nails.Inc ile bir araya gelerek “nail art” işine giriyor, Pepsi Reebok ile bir araya gelerek ayakkabıların içerisine kola sakladığı “Pepsi SNEAK’er”ları tanıtıyor, Crocs Jessica Flinn Fine Jewellery ile iş birliği yaparak “tektaşlı jibbitz” (ayakkabı tokası) üretiyor… Liste böyle uzayıp gidiyor…
Ocak ayında cilt bakım markası Burt’s Bees, ABD’de oldukça popüler olan kremalı ve keskin salata sosunu üreten Hidden Valley Ranch ile iş birliği yaptı. Ortaya çıkan ürün ise çeşitli soslardan oluşan dörtlü bir dudak balsamı paketiydi. Marka, “özlem duyulan bir ranch ve buffalo wings aroması” vaat ediyordu. Salata sosu aromalı dudak balsamı kulağa bir sonraki popüler trend gibi gelmeyebilir, ancak akıllı konumlandırma ve meraklı müşteriler sayesinde bu iş birliğiyle geliştiren ürünler saatler içerisinde tükendi.
Bu cesur işbirliği, Velveeta’nın peynir kokulu ojesinden, Amsterdam Van Gogh Müzesi’nin 2023’teki Pokémon işbirliğine kadar uzanan, yani uzun bir süredir devam eden ilginç iş birliklerinin sonuncusu.
Sınırlı sayıda üretilen bu ürünler büyük karlar getirmese de uzmanlar, günümüzün yenilik takıntılı tüketicileri arasında mükemmel bir etki yarattıklarını ve bu nedenle de fazlasıyla arzu edilir hale geldiklerini savunuyor.
Çılgın, sürekli online pazarlama dönemi
Marka iş birlikleri, özellikle lüks moda ve restoran sektörlerinde yeni bir şey değil. Ancak TikTok’u kasıp kavuran garip ürünler (örneğin Kentucky Fried Chicken markalı Crocs terlikleri) Chicago Loyola Üniversitesi’nde pazarlama alanında doçent olan Jenna Drenten’ın “çılgın, sürekli online pazarlama dönemi” dediği meseleyi tarif ediyor.
Drenten durumu şöyle açıklıyor; “Markalar sanki ‘Hadi yapalım. Duvara bir şeyler atalım ve neler tutuyor görelim’ diyor. Pasif-agresif bir sosyal medya stratejisi uygulayan dil öğrenme uygulaması Duolingo gibi markaları ve internet meme kültürüne anında verdiği cevaplarla bilinen fast-food zinciri Wendy’s’i “sürekli online” olmaya dayalı marka hareketinin öncüleri olarak gösteriyor.
Drenten bu ilginç iş birliklerinin sebebini şöyle açıklıyor; “Tüketiciler pazardaki mevcut ürünlerden çabuk sıkılıyor. Markalar arasında alışılmışın dışında iş birliklerinin gelişmesi söz konusu markaları hızlıca ve az çabayla canlandırmanın bir formülü.”
Diğer yandan sosyal medyanın markalar ve tüketiciler arasındaki güç dinamiklerini değiştirdiğini de belirten Drenten, “Tüketicilerin markalarla etkileşime girme ve onlara ne istediğini söyleme, sohbet etme fırsatı çok daha fazla” diyor. Aynı dinamik, markaların halka açık sohbetler yapmasına ve potansiyel olarak iş birliklerinin önünü açmasına izin veriyor.
Singapur Management University’de pazarlama alanında yardımcı doçent olan Shilpa Madan, bu son derece rekabetçi ekosistemin ilginç, bazen de cesur marka ortaklıkları için mükemmel bir potansiyel yarattığını söylüyor.
“Günümüz tüketicileri, özellikle de genç kuşak internet ve sosyal medya ile büyüdüler. Bu dijital platformlardan hikaye anlatımı ve etkileşim için yararlanan cesur iş birlikleri, tüketicinin ilgi alanına girerek para harcamalarını sağlıyor.” diyor Madan.
Kaynak: BBC Worklife