5 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
IAB Avrupa Reklamveren Denetim Raporu yayınlandı
Haberler

IAB Avrupa Reklamveren Denetim Raporu yayınlandı

Marketing Türkiye
30 Eylül 2015
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

IAB Avrupa’nın araştırmasına göre,Türk otomotiv markalarının yüzde 56’sının IOS telefon uygulaması, yüzde 24’ünün IOS tablet uygulaması bulunuyor. Android uygulaması olanların oranı ise yüzde 36.Otomotiv ve perakende markalarının büyük çoğunluğu mobil dünyada yer alıyor. Türkiye’de mobile uyumlu sitesi olan otomotiv markalarının oranı yüzde 68, perakende markalarının oranı ise yüzde 63.

Dijital sektörün sesi ve interaktif reklamcılık eko sisteminin Avrupa seviyesindeki öncü kuruluşu olan IAB Avrupa’nın, 9 IAB ülkesinin katkısıyla gerçekleştirdiği araştırma, otomotiv ve perakende sektöründeki markaların mobile adapte olduklarını ancak aplikasyonlar konusunda gelişme alanları olduğunu ortaya koydu.Çalışmaya Avusturya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Polonya, Türkiye katıldı ve yerel pazarlarda en çok reklam yatırımı yapan otomotiv ve perakende markaları incelendi.

OTOMOTİVİN YÜZDE 68’i CEBE GİRDİ

IAB Avrupa’nın araştırmasına göre,Türk otomotiv markalarının yüzde 56’sının IOS telefon uygulaması, yüzde 24’ünün IOS tablet uygulaması bulunuyor.Android uygulaması olanların oranı ise yüzde 36.Otomotiv ve perakende markalarının büyük çoğunluğu mobil dünyada yer alıyor. Türkiye’de mobile uyumlu sitesi olan otomotiv markalarının oranı yüzde 68, perakende markalarının oranı ise yüzde 63.

‘Responsive’ tasarımlı sitesi olan, yani farklı cihazlardan girildiğinde site içindeki resim, yazı gibi elementlerin ekran genişliğine göre şekillendiği otomotiv markalarının oranı Türkiye’de yüzde 40’ken bu oran perakende markalarında yüzde 30 seviyesinde. Avrupa’da araştırma yapılan 9 ülkebaz alındığında, otomotiv markalarının yüzde 78’inin sitelerininmobile uyumlu olduğu;yüzde 58’inin responsive olduğu görülüyor.Perakendede ise bu oranlar sırasıyla %79 ve %55 olarak kaydediliyor.

E-TİCARET, TEST SÜRÜŞÜ APLİKASYONLARI ARTMALI

Tüketicilerin artan mobil internet kullanımlarına paralel olarak reklamverene içgörü sağlama amacını taşıyan araştırmada 600’den fazla markanın sitesi incelendi.Bu araştırma aynı zamanda, IAB Avrupa tarafından Mayıs 2015’te yayınlanan “Mobile BrandBuilders”reklam formatı önerilerini destekleyen bir çalışma olma özelliği taşıyor.

Araştırma, aplikasyonların iyileştirilmesiyle mobil pazarlama stratejilerinin gelişebileceğini gösteriyor. Bazı ülkelerde perakende markaları için “e-ticaret”, otomotiv markaları içinse“test sürüşü rezervasyonu” işlevlerinin mobilde sınırlı olarak kullanıldığı görülüyor.

ARAŞTIRMANIN DİĞER TEMEL BULGULARI

Avrupa’da 9 ülkede otomotiv ve perakende sektörleriincelendiğinde, otomotiv markalarının aplikasyonlarda daha ilerde olduğu görülüyor.10 otomotiv markasından 6’sının bir mobil ya da tablet aplikasyonu bulunuyor. Perakende markalarında mobil aplikasyonu olan firmaların oranı yüzde 50’nin üzerinde, yüzde 50’sinin ise tablet aplikasyonu bulunuyor.

İşlevsellik açısından bakıldığında, internet tarayıcılarının aplikasyonlardan daha gelişmiş olduğu görülüyor. Perakende markalarının yarıdan fazlasının alım-satım yapılabilen mobil sitesi bulunuyor. Ancak sadece dörtte birinin aynı işlevi sağlayan mobil ya da tablet aplikasyonu mevcut. Otomotiv markalarının çoğunluğunun web sitelerinde test sürüşü rezervasyonu seçeneği sağlıyorken uygulamalarda bu özelliği sağlayan markaların oranı dörtte birden az. Bu konuda bir istisna oluşturan İtalya’da ise 10 otomotiv markasından 9’unun hem mobil hem de tablet aplikasyonlarında test sürüşü rezervasyonu seçeneği bulunuyor.

Mobil display reklamcılığın markalaşmada kullanımı hala düşük. Otomotiv markalarının yüzde 15’i, perakende markalarının ise 5’te birinden azı mobil display reklamı markalaşmak amacıyla kullanıyor. Bu alandaHollanda öne çıkıyor. Hollanda’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 44’ünün markalaşma amacıyla mobil display reklam kullandığı, bu oranın perakendedeyüzde 36 olduğu görülüyor. Otomotiv ve perakende markaları tarafından sırasıyla %30 ve %24 oranında kullanılan 300×250 Mobile Brand Builders3 formatı, en yaygın kullanılan format olarak karşımıza çıkıyor.

1 10 yıl içinde en hızlı küçülecek 12 meslek
10 yıl içinde en hızlı küçülecek 12 meslek
2 Yapay zeka küçük ev aletlerinde hangi markaları öneriyor?
Yapay zeka küçük ev aletlerinde hangi markaları öneriyor?
3 İşe alımda yapay zeka mesaiye başladı: Her iki şirketten biri kullanıyor
İşe alımda yapay zeka mesaiye başladı: Her iki şirketten biri kullanıyor
4 Uzayan yaşam, eşitsizlikleri derinleştirebilir!
Uzayan yaşam, eşitsizlikleri derinleştirebilir!
5 Dijital ziyaretçi trafiğinin liderleri...
Dijital ziyaretçi trafiğinin liderleri…
Güncel Haberler
Rekabeti algoritmalar mı şekillendiriyor?
Rekabeti algoritmalar mı şekillendiriyor?
İş dünyasında haftanın atamaları (29 Ağustos - 4 Eylül)
İş dünyasında haftanın atamaları (29 Ağustos – 4 Eylül)
NVIDIA, Hugging Face’i yaklaşık 13 milyar dolara satın almak üzere anlaştı
NVIDIA, Hugging Face’i yaklaşık 13 milyar dolara satın almak üzere anlaştı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Zara'nın "ölüm pantolonu" sosyal medyada gündem oldu
Haberler
Zara’nın “ölüm pantolonu” sosyal medyada gündem oldu
Sena Tufan
17 Temmuz 2026
Yumoş’tan ferah, renkli ve deneyimsel bir uçuş hikayesi
Haberler
Yumoş’tan ferah, renkli ve deneyimsel bir uçuş hikayesi
Advertorial
4 gün önce
Uber'den Dünya Kupası'ndan elenen taraftarlara mendilli teselli
Haberler
Uber’den Dünya Kupası’ndan elenen taraftarlara mendilli teselli
Sena Tufan
17 Temmuz 2026
Dünyanın en büyük arı oteli Türkiye'de: Guinness rekoru Anavarza Bal'ın oldu
Haberler
Dünyanın en büyük arı oteli Türkiye’de: Guinness rekoru Anavarza Bal’ın oldu
Marketing Türkiye
7 Temmuz 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.