20 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Her 4 kişiden 1'i dijital cihazlarıyla kimsenin bilmesini istemeyeceği bilgilerini paylaşıyor
Haberler

Her 4 kişiden 1’i dijital cihazlarıyla kimsenin bilmesini istemeyeceği bilgilerini paylaşıyor

Marketing Türkiye
23 Mart 2016
2 dk okuma

 

Kalabalık alanlarda ve bağlanılan güvenliği düşük kablosuz ağlarda cihazların içindeki bilgilerin siber saldırılarla ele geçirilmesi gün geçtikçe daha çok konuşuluyor. Artık kişisel bilgilerin ele geçirilmesi için sadece dijital bir cihazla bir yerde bulunmak bile yeterli oluyor.

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen araştırmada kullanıcılar ve dijital cihazları arasındaki ilişkinin boyutlarını incelendi.

Türkiye’de kullanıcıların yüzde 29’u cihazlarını yanlarında banyoya götürürken yüzde 25’i cihazlarıyla kimsenin bilmesini istemeyeceği bilgilerini paylaşıyor. Ancak bu güven, kullanıcıları risk altına da sokuyor.

Çalışmada kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun yüzde 89’u parolalar, mesajlar, fotoğraflar, telefon rehberleri, dosyalar ve çok daha fazlasını içeren önemli, gizli ve bazen yeri doldurulamayacak bilgileri akıllı telefonlarında sakladığı görüldü. Üçte biri cihazlarında kimsenin görmesini istemeyecekleri hassas bilgileri taşıdıklarını söyledi.

Dahası bu cihazlar iş yeri (yüzde 60), otomobil (yüzde 61), toplu taşıma (yüzde 62), yatak (yüzde 65) ve hata banyo (yüzde 28) dahil her yere götürülüyor ve kullanılıyor.

Her 4 kişiden 1'i dijital cihazlarıyla kimsenin bilmesini istemeyeceği bilgilerini paylaşıyor

Evin dışında bu cihazlar hasar, kaybetme veya hırsızlık gibi potansiyel risklerin yanı sıra veri çalmayı veya hatta kullanıcıyı gözetlemeyi amaçlayan siber suçlular tarafından ele geçirilme gibi risklerle yüzleşiyorlar. Açık Wi-Fi ağlarında kullanılan cihazlar saldırılara karşı özellikle korumasız. Ancak çok az kişi bu riski azaltmak için önlem alıyor.

Araştırmada, kullanıcıların sadece yüzde 22’sinin, bilgisayar korsanlarının veri ve şifrelerini kolaylıkla ele geçirebilecekleri gerçeğine rağmen korumasız halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken çevrimiçi faaliyetlerini uyarladıkları görüldü. Sadece yarısı (yüzde 44) cihazla birlikte verilen, uzaktan engelleme veya cihazımı bul özelliği gibi güvenlik özelliklerinin avantajlarından faydalanıyor.

Yanımızda taşıdığımız cihazları korumamanın bedeli çok fazla olabilir. Çalışmada, cihazlarını kaybeden veya çaldıranların dörtte birinin kişisel veya gizli bilgilerinin sızdırıldığı görülmüş.

Ancak bu otomatik olarak kullanıcıların evde daha güvende oldukları anlamına gelmiyor. Evde daha farklı ve bazen, özellikle de ele geçirilmiş bir cihazın kullanıcıya karşı bir web kamerası olarak kullanılabileceği yerler olan yatak odaları ve banyolarda daha büyük risklerle yüzleşiyorlar.

Kaspersky Lab Tüketici Pazarlama ve Gelişmekte Olan Pazarlar Başkanı Peter Aleshkin konuyla ilgili:“Kullanıcılar ve cihazları arasındaki güven bağı güvenliği göz ardı etmelerine neden olabiliyor. Yanımızda taşıdığımız ve bize çok yakın olan ve sürekli kullandığımız bir nesnenin bir tehdit olabileceğini düşünmek zordur. Ancak olabilir ve olmaktadır. Dijital dostumuz dijital düşmanımız olabilir. Potansiyel riskleri dikkate alma ve cihazlarımız ve bilgilerimizi buna göre korumada eksikliklerimiz gizli bilgilerimizin, paramızın ve hata kimliklerimizin kaybı demek olabilir. Dünyaya bakmak için kullandığımız cihazın kamerası ele geçirilebilir ve bizim dünyamıza göz atmak için kullanılabilir. Basitçe ifade etmek gerekirse güvenlik, isteğe bağlı bir fazlalık değildir” dedi.

Bir dijital dostun bir dijital düşmana dönüşmesini engellemek için Kaspersky Lab, kullanıcıların cihazları ve çevrimiçi hesaplarında her zaman güçlü parolalar kullanmasını, güvenilir bir güvenlik çözümü yüklemesini ve özellikle de korunmasız Wi-Fi ağlarında web sitelerine erişim sağlarken ve uygulama indirirken dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. 

1 Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
2 Ünlü tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı hayatını kaybetti
3 İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Mart)
İş dünyasında haftanın atamaları (7-13 Mart)
4 Brand Finance 2026’nın en değerli markalarını açıkladı...
Brand Finance 2026’nın en değerli markalarını açıkladı…
5 Türkiye’de finans davranışlarında öne çıkan 5 kritik içgörü
Türkiye’de finans davranışlarında öne çıkan 5 kritik içgörü
Güncel Haberler
Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
Liderlerin yüzde 70’ine göre büyük dönüşüm programlarına İK liderlik edecek
Hafızadan etkiye: kültürel sürdürülebilirliği görünür kılmak
Hafızadan etkiye: kültürel sürdürülebilirliği görünür kılmak
Nespresso, global marka elçisi olarak Dua Lipa’yı seçti!
Nespresso, global marka elçisi olarak Dua Lipa’yı seçti!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İş dünyasında haftanın atamaları (10-16 Ocak)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (10-16 Ocak)
Nafizcan Önder
16 Ocak 2026
McDonald’s, hayranlarının telefon galerilerini kampanyaya dönüştürdü
Haberler
McDonald’s, hayranlarının telefon galerilerini kampanyaya dönüştürdü
Sena Tufan
1 hafta önce
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği "Yandex AI"ı tanıttı...
Haberler
Yandex, Türkiye için özel olarak geliştirdiği “Yandex AI”ı tanıttı…
Marketing Türkiye
12 Şubat 2026
Resmi Gazete'de yayımlandı: Restoranlarda servis, masa ve kuver ücretine son
Haberler
Resmi Gazete’de yayımlandı: Restoranlarda servis, masa ve kuver ücretine son
Sena Tufan
30 Ocak 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.