7 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Her 10 öğrenciden 7'si derslerinde yapay zekaya başvuruyor: Peki ya yanlış bilgi verirse?
Haberler

Her 10 öğrenciden 7’si derslerinde yapay zekaya başvuruyor: Peki ya yanlış bilgi verirse?

İrem Alimoğlu
2 Şubat 2025
2 dk okuma

Eğitim teknolojileri platformu Chegg’in 2025 Küresel Öğrenci Anketi, Türkiye dahil 15 ülkeden öğrencilerin yapay zeka kullanımına dair önemli veriler sunuyor. Türkiye’den 1002 lisans öğrencisinin katıldığı anket, yapay zeka kullanım oranlarının yüksek olduğunu ancak öğrencilerin bilgi güvenilirliği konusunda endişeler taşıdığını ortaya koyuyor. Ayrıca, üniversitelerin bu teknolojilere daha fazla yatırım yapması gerektiğine dair güçlü bir talep bulunuyor.

Chegg’in her yıl yayımladığı Küresel Öğrenci Anketi’nin 2025 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye’den 1002 lisans öğrencisinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 68’i derslerinde destek almak için üretken yapay zeka kullanıyor. Ancak, bu öğrencilerin yüzde 43’ü yapay zekanın yanlış veya hatalı bilgi verebileceğinden endişe ediyor.

Yapay zeka kullanmayan öğrenciler arasında ise yüzde 35’i, bu araçları maddi nedenlerle kullanmadığını belirtiyor. Bu bulgular, Türkiye’deki öğrencilerin yaklaşık yüzde 40’ının eğitim ihtiyaçlarına yönelik özel yapay zeka araçlarının geliştirilmesini desteklediğini gösteriyor. Ayrıca, Türkiye’den ankete katılan öğrencilerin yüzde 77’si, üniversitelerin yapay zeka araçları sunarak öğrencilere destek olması gerektiğini düşünüyor.

Chegg Başkanı ve CEO’su Nathan Schultz, anketin yapay zekanın öğrenme sürecinde önemli bir rol oynadığını ancak öğrencilerin edindikleri bilgilerin doğruluğuna temkinli yaklaştıklarını gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmada Türkiye’den katılan öğrencilerle ilgili dikkat çeken bulgular şunlar:

  • Akademik çalışmalar: Öğrencilerin yüzde 51’i, yapay zekayı en çok akademik çalışmalar için kullandığını belirtiyor.
  • Çevrimiçi öğrenim: Yüzde 67’si, üniversiteler daha düşük öğrenim ücretleri sunarsa, çevrimiçi ders seçeneklerinin artmasını tercih edeceklerini söylüyor.
  • Öğretmen tutumu: Yüzde 18’i, öğretmenleri tarafından aşağılandıklarını veya saygısız davranışlara maruz kaldıklarını hissettiklerini ifade ediyor. Bu oran, ankete katılan ülkeler arasında en yüksek seviyede.
  • Stres ve kaygı: 2023 yılında Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 51’i günlük kaygı yaşadığını söylerken, 2025 anketinde bu oran yüzde 36’ya düşüyor. Küresel ortalamada ise bu oran yüzde 43 olarak ölçülüyor. Türkiye’de akademik tükenmişlik oranı ise yüzde 29 ile küresel ortalamanın altında.
  • Mutluluk ve mali durum: Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 71’i genel olarak kendilerini mutlu hissettiklerini belirtiyor. Ancak bu oran, ankete katılan ülkeler arasında üçüncü en düşük seviye olarak dikkat çekiyor. Aynı şekilde, yüzde 71’i gelecekteki mali durumları hakkında umutlu olduğunu ifade ediyor.
  • Türkiye’nin yaşanabilirliği: Türkiye’den katılan öğrencilerin yalnızca yüzde 54’ü, ülkelerinin yaşamak için iyi bir yer olduğunu düşünüyor. Bu oran, ankete katılan ülkeler arasında en düşük seviyede. Öğrencilerin yüzde 28’i ise Türkiye’nin yaşamak için iyi bir yer olmadığını belirtiyor.

Araştırma, yapay zekanın eğitimde giderek daha fazla kullanıldığını ve öğrencilerin beklentilerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor. Özellikle Türkiye’deki öğrenciler, eğitim sisteminin daha fazla yapay zeka desteği sunmasını bekliyor ve üniversitelerden bu konuda adım atmasını talep ediyor.

Araştırmanın metodolojisi

Chegg’in, anketi gerçekleştirilmesi için görevlendirdiği Yonder Consulting; 1-23 Ekim 2024 tarihleri arasında 15 ülkede, 18-21 yaş arasındaki 11 bin 706 lisans öğrencisiyle görüştü. Yonder Consulting araştırmaya Avustralya, Brezilya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Kenya, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’den öğrencileri dahil etti. Her ülkedeki örneklem büyüklüğü 500 ila 1002 arasında değişiyor. Küresel sonuçlar, bu 15 ülkenin birleşik bulgularını temsil ediyor.

featured üniversite
1 Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan'da sona eriyor!
Brandverse Awards başvuruları 14 Nisan’da sona eriyor!
2 “Shaq diye 5G”: Turkcell reklamında sürpriz yıldız Shaquille O'Neal
“Shaq diye 5G”: Turkcell reklamında sürpriz yıldız Shaquille O’Neal
3 Boyner'den perakende sektörüne yeni soluk: COMMUNITÉ
Boyner’den perakende sektörüne yeni soluk: COMMUNITÉ
4 Okuyucu trafiği erirken medya nasıl ayakta kalacak?
Okuyucu trafiği erirken medya nasıl ayakta kalacak?
5 Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Güncel Haberler
Tour de France ruhu L’Étape Türkiye ile üçüncü kez İstanbul’da
Tour de France ruhu L’Étape Türkiye ile üçüncü kez İstanbul’da
LC Waikiki'den "varsayılan insan" mitine karşı kapsayıcı moda
LC Waikiki’den “varsayılan insan” mitine karşı kapsayıcı moda
Pazarlamanın yeni denklemi: "Veri haritaysa, duygu navigasyondur"
Pazarlamanın yeni denklemi: “Veri haritaysa, duygu navigasyondur”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

BTS, geri dönüş tanımını yeniden yazıyor: Canlı konser ve belgesel Netflix’te
Haberler
BTS, geri dönüş tanımını yeniden yazıyor: Canlı konser ve belgesel Netflix’te
Nafizcan Önder
3 Şubat 2026
Google'ın Ask Maps Güncellemesi: Sizi mi öneriyor, rakibinizi mi?
Haberler
Google’ın Ask Maps Güncellemesi: Sizi mi öneriyor, rakibinizi mi?
Marketing Türkiye
1 hafta önce
Netflix–HBO devralmasında kritik gün: ABD senatosu süreci zorlaştırıyor
Haberler
Netflix–HBO devralmasında kritik gün: ABD senatosu süreci zorlaştırıyor
Sena Tufan
3 Şubat 2026
Coca-Cola'dan cam sneaker!
Haberler
Coca-Cola’dan cam sneaker!
Sena Tufan
1 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.