16 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Her 10 öğrenciden 7'si derslerinde yapay zekaya başvuruyor: Peki ya yanlış bilgi verirse?
Haberler

Her 10 öğrenciden 7’si derslerinde yapay zekaya başvuruyor: Peki ya yanlış bilgi verirse?

İrem Alimoğlu
2 Şubat 2025
2 dk okuma

Eğitim teknolojileri platformu Chegg’in 2025 Küresel Öğrenci Anketi, Türkiye dahil 15 ülkeden öğrencilerin yapay zeka kullanımına dair önemli veriler sunuyor. Türkiye’den 1002 lisans öğrencisinin katıldığı anket, yapay zeka kullanım oranlarının yüksek olduğunu ancak öğrencilerin bilgi güvenilirliği konusunda endişeler taşıdığını ortaya koyuyor. Ayrıca, üniversitelerin bu teknolojilere daha fazla yatırım yapması gerektiğine dair güçlü bir talep bulunuyor.

Chegg’in her yıl yayımladığı Küresel Öğrenci Anketi’nin 2025 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye’den 1002 lisans öğrencisinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 68’i derslerinde destek almak için üretken yapay zeka kullanıyor. Ancak, bu öğrencilerin yüzde 43’ü yapay zekanın yanlış veya hatalı bilgi verebileceğinden endişe ediyor.

Yapay zeka kullanmayan öğrenciler arasında ise yüzde 35’i, bu araçları maddi nedenlerle kullanmadığını belirtiyor. Bu bulgular, Türkiye’deki öğrencilerin yaklaşık yüzde 40’ının eğitim ihtiyaçlarına yönelik özel yapay zeka araçlarının geliştirilmesini desteklediğini gösteriyor. Ayrıca, Türkiye’den ankete katılan öğrencilerin yüzde 77’si, üniversitelerin yapay zeka araçları sunarak öğrencilere destek olması gerektiğini düşünüyor.

Chegg Başkanı ve CEO’su Nathan Schultz, anketin yapay zekanın öğrenme sürecinde önemli bir rol oynadığını ancak öğrencilerin edindikleri bilgilerin doğruluğuna temkinli yaklaştıklarını gösterdiğini belirtiyor.

Araştırmada Türkiye’den katılan öğrencilerle ilgili dikkat çeken bulgular şunlar:

  • Akademik çalışmalar: Öğrencilerin yüzde 51’i, yapay zekayı en çok akademik çalışmalar için kullandığını belirtiyor.
  • Çevrimiçi öğrenim: Yüzde 67’si, üniversiteler daha düşük öğrenim ücretleri sunarsa, çevrimiçi ders seçeneklerinin artmasını tercih edeceklerini söylüyor.
  • Öğretmen tutumu: Yüzde 18’i, öğretmenleri tarafından aşağılandıklarını veya saygısız davranışlara maruz kaldıklarını hissettiklerini ifade ediyor. Bu oran, ankete katılan ülkeler arasında en yüksek seviyede.
  • Stres ve kaygı: 2023 yılında Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 51’i günlük kaygı yaşadığını söylerken, 2025 anketinde bu oran yüzde 36’ya düşüyor. Küresel ortalamada ise bu oran yüzde 43 olarak ölçülüyor. Türkiye’de akademik tükenmişlik oranı ise yüzde 29 ile küresel ortalamanın altında.
  • Mutluluk ve mali durum: Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 71’i genel olarak kendilerini mutlu hissettiklerini belirtiyor. Ancak bu oran, ankete katılan ülkeler arasında üçüncü en düşük seviye olarak dikkat çekiyor. Aynı şekilde, yüzde 71’i gelecekteki mali durumları hakkında umutlu olduğunu ifade ediyor.
  • Türkiye’nin yaşanabilirliği: Türkiye’den katılan öğrencilerin yalnızca yüzde 54’ü, ülkelerinin yaşamak için iyi bir yer olduğunu düşünüyor. Bu oran, ankete katılan ülkeler arasında en düşük seviyede. Öğrencilerin yüzde 28’i ise Türkiye’nin yaşamak için iyi bir yer olmadığını belirtiyor.

Araştırma, yapay zekanın eğitimde giderek daha fazla kullanıldığını ve öğrencilerin beklentilerini nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor. Özellikle Türkiye’deki öğrenciler, eğitim sisteminin daha fazla yapay zeka desteği sunmasını bekliyor ve üniversitelerden bu konuda adım atmasını talep ediyor.

Araştırmanın metodolojisi

Chegg’in, anketi gerçekleştirilmesi için görevlendirdiği Yonder Consulting; 1-23 Ekim 2024 tarihleri arasında 15 ülkede, 18-21 yaş arasındaki 11 bin 706 lisans öğrencisiyle görüştü. Yonder Consulting araştırmaya Avustralya, Brezilya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Kenya, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD’den öğrencileri dahil etti. Her ülkedeki örneklem büyüklüğü 500 ila 1002 arasında değişiyor. Küresel sonuçlar, bu 15 ülkenin birleşik bulgularını temsil ediyor.

featured üniversite
1 Meta'dan tartışmalı AI hamlesi: Instagram fotoğrafları yapay zeka üretimine açıldı
Meta’dan tartışmalı AI hamlesi: Instagram fotoğrafları yapay zeka üretimine açıldı
2 "Karmaşanın ritmi" Marketing Türkiye Temmuz-Ağustos sayısında!
“Karmaşanın ritmi” Marketing Türkiye Temmuz-Ağustos sayısında!
3 Elektrikli araç pazarı büyüyor: Avrupa satışlarında rekor
Elektrikli araç pazarı büyüyor: Avrupa satışlarında rekor
4 E-ticarette yeni rekabet alanı: Deneyim, ürünün önüne geçiyor
E-ticarette yeni rekabet alanı: Deneyim, ürünün önüne geçiyor
5 İş dünyasında haftanın atamaları ( 4-10 Temmuz)
İş dünyasında haftanın atamaları ( 4-10 Temmuz)
Güncel Haberler
IKEA'dan sık taşınanlara özel koleksiyon: Kamyonda değil, elde taşınıyor
IKEA’dan sık taşınanlara özel koleksiyon: Kamyonda değil, elde taşınıyor
Rekabet Kurulu'ndan Cargill'in PNS'yi devralmasına koşullu onay
Rekabet Kurulu’ndan Cargill’in PNS’yi devralmasına koşullu onay
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (10-16 Temmuz)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (10-16 Temmuz)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yeni nesil anneler bildiğiniz gibi değil!
Haberler
Yeni nesil anneler bildiğiniz gibi değil!
Sena Tufan
3 Haziran 2026
Askıda Ne Var ve Altınyıldız Classics’ten 100 mezuna takım elbise desteği
Haberler
Askıda Ne Var ve Altınyıldız Classics’ten 100 mezuna takım elbise desteği
Marketing Türkiye
3 Haziran 2026
Cannes Lions 2026’da ilk Grand Prix sahipleri belli oldu
Haberler
Cannes Lions 2026’da ilk Grand Prix sahipleri belli oldu
Sena Tufan
3 hafta önce
Mado’dan rakiplerine gönderme: “Konu dondurmaysa MADO'yla zor yarışırlar"
Haberler
Mado’dan rakiplerine gönderme: “Konu dondurmaysa MADO’yla zor yarışırlar”
Marketing Türkiye
12 Haziran 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.