Ticari krediler durma noktasına geldi | Son 24 saatin gündemi
Bankacılık sektöründe ticari kredi arzı sıkıntıda. Sektör kaynakları, özel bankalarda ticari kredi arzının neredeyse durduğunu, riski daha düşük olduğu için 1-1.5 aylık kısa vadeli spot kredilere yönelim olduğunu söyledi. Ayrıca kaynaklar uzun vadeli ticari kredi talebinde bankaların fiyatlama yapamadığını, uç örnekler olarak da yüzde 60- 70 oranında faiz verdiğini aktardı.
Seçim belirsizliği nedeniyle 28 Mayıs (ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri) öncesinde kredi arzı neredeyse durma noktasına gelmiş ve faiz oranları da yukarı yönlü hareket etmişti. Ticari kredi faizleri bazı özel bankalarda seçimlerin ikinci turu öncesinde yüzde 48’e yükselmişti. Kaynaklar bankalara yönelik regülasyonlar devam ettiği sürece faiz oranlarında yükselişin süreceğini belirtti…
Kaynak: Ekonomim
Türkiye’ye Schengen vizesi yok…
Türkiye vatandaşları başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almak için yaptığı başvurulardan uzun süredir olumsuz yanıt alıyor.
Vize sıkıntısı ilk olarak 2022’nin sonlarında gündeme geldi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) verilerine göre Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olan Türkiye olmasına karşın aldığı ret oranı Ukrayna savaşı dolayısıyla ambargo altındaki Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaştı.
Verilere göre Türkiye son 8 yıl içerisinde en çok başvuru yapan Rusya, Suudi Arabistan, Fas, Ukrayna’nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında da ret oranı en çok artan ülke oldu.
Bu sebeple geçen yıl 50’ye yakın tur iptal edilmek zorunda kalmıştı ve acentaların 300 bin Euro’ya yakın zararı oldu.
RTÜK’ten 7 TV kanalına seçim incelemesi
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV, Halk TV, Tele 1, KRT TV, SZC TV ve Flash Haber hakkında seçim sürecindeki yayın ilkelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle inceleme başlattı.
Konuya ilişkin RTÜK tarafından yapılan açıklamada seçim akşamı Fox TV’de Çiğdem Toker’in “Demokrasi sandıktan ibaret değildir” açıklamasının raporlaştırıldığı bildirilirken diğer kanalların ise “halkı aşağılayan, hakaret ve saldırılarla halkı küçük düşürmeye çalışan konuşmalara yer verdiği” iddia edildi.
RTÜK’ün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Milli iradenin tecelli ettiği seçim günü akşamı FOX TV’de programcılarından Çiğdem Toker’in ‘Demokrasi sandıktan ibaret değildir’ şeklindeki açıklamaları ve yayının tamamı uzmanlarımız tarafından raporlaştırmaya başlanmıştır. Raporun tekemmül etmesine müteakip ilk Üst Kurul toplantısında dosya karara bağlanmak üzere gündeme alınacaktır.
İzleyicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine sandıkların açıklaması ve sonuçların belli olmasıyla birlikte halkı aşağılayan, hakaret ve saldırılarla necip milletimizi küçük düşürmeye çalışan konuşmalara yer verilen HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5, FLASH HABER ve SZC TV ilgili de incelemeler yapılmaktadır.”
Kitlesel göç olgusuna bakış açısı nasıl değişti?
İçinden geçilen dönemin en önemli gerçeklerinden biri göç. İç göç, dış göç, ekonomik, siyasi veya savaş nedeni ile göç gibi çeşitlenebiliyor. Ancak değişmeyen gerçek, Dünya coğrafyasının önemli bir kısmında kitlesel göç hareketlerinin yaşanıyor olduğu. Bu durum farklı ülkelerde göç olgusuna farklı bakışlar yaratıyor. Ipsos’un 28 ülkede 20 bin 505 katılımcıyla gerçekleştirdiği “Dünya Mülteci Günü Araştırması” tüm bu göç olgusuna küresel bir perspektiften bakıyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına ve Türk toplumunun bu konudaki yaklaşımına gelin daha yakından bakalım… Haberin tamamını okumak için TIKLAYIN.
Her 4 kişiden 3’ünün sorunu ekonomi
Ipsos 29 ülkede gerçekleştirdiği “Tüketici Güven Endeksi”nin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’deki verilere göre ülkenin en önemli sorunu ne? Finansal politikaların doğruluğu yanlışlığı nedir? Uzmanların dışında halkın ekonomiye dair algısı nasıl? Yirmi dokuz ülke arasında Türkiye’de halkın bu konulara yönelik durumu ne? Gelin yanıtlara birlikte bakalım… Haberin tamamını okumak için TIKLAYIN.