BİM’in CEO’su fahiş fiyat eleştirilerine parmak hesabıyla açıklık getirdi | Son 24 saatin gündemi
7. Private Lebel zirvesinde konuşma yapan Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, fahiş fiyat eleştirilerine yanıt verdi.
Organize perakendede edilebilecek maksimum karın yüzde 4 olabileceğinin altını çizen Aykaç, “Bunu bile bile 1’alıp 3’e satıyorlar, 4’e satıyorlar diyecek kadar alçalan gazetecilere, oda başkanlarına diyorum ki, bu algı operasyonunuzun vatandaşta karşılığı yoktur” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de 55 milyon tondan fazla sebze ve meyve üretildiğini, bunun yaklaşık yüzde 30-35’inin fire olarak ayrıldığını ve geriye kalan 35 ila 37 milyon ton arası tüketilebilir sebze ve meyvenin yalnızca yüzde 15’ini perakendecilerin aldığını belirten Aykaç, “Soruyorum, bu durumda yüzde 15’lik piyasasını oluşturduğu sebze ve meyveyle enflasyonun sebebi biz olabilir miyiz? Bu yanlış algıyı hep beraber ortadan kaldırmamız lazım. Domatesi tarladan 0 liraya yani hiç para vermeden alsak bile onun markete gelmesi 7,5 liradır. Çünkü bu marketin bir çalışma maliyeti vardır. Dükkân kirası var, elektrik masrafı var, personel masrafı var, iletişim masrafı var. Tüm bunları alt alta koyduğunuzda domatesin fiyatı bu noktalara gelecektir” sözleriyle konuya açıklık getirdi.
İstanbul’a 2 bin yeni taksi geliyor!
Nüfusun 20 milyona yaklaştığı İstanbul’da halihazırda bulunan 17 bin 395 taksi yetersiz kalıyor, vatandaşlar taksi bulmakta zorlanıyor. Buna karşın İBB tarafından UKOME’ye sunulan 5 bin yeni taksi teklifi Mayıs ayında 14’üncü kez oy çokluğuyla reddedilmişti.
Geride bıraktığımız gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Kasım ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, İstanbul’un taksi sorununun çözülmesi amacıyla İBB tarafından gündeme getirilen 2 bin 125 ihtiyaç fazlası minibüs ve taksi dolmuşun, taksiye dönüştürülmesi kararı kabul edildi.
Karara göre İstanbul’da 2 bin 125 yeni taksi hizmet verecek. Dolmuş araçlarının taksiye dönüştürülmesiyle hayata geçirilen projede taksiler 3 yıl boyunca el değiştirmeyecek. Minibüs ve dolmuştan dönüşen taksilerde güvenlik ile konfor şartları üst düzey tutulacak. Taksi sahipleri ile şoförler ise belirlenen şartlara uymaları konusunda taahhüt verecek.
Yeni araç ve şoförler için İstanbulluların lehine bazı taahhüt ve şartlar getirdiklerine de dikkat çeken İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, taksilerde güvenlik bölmesi, bilgilendirme ekranı ile kamera ve araç takip sistemini zorunlu tutacaklarını, ayrıca İstanbul Kart Entegreli ve kredi kartı gibi farklı ödeme seçeneklerinin bulunacağını açıkladı. Cihan, taksi sahiplerinin belirlenen kurallara uymaları yönünde taahhüt imzalayacaklarını, şoförlere de eğitim, davranış giyim konularında standart getirileceğini de sözlerine ekledi.
Çin’de devam eden salgın kısıtlamaları, otomotiv devlerine darbe vurdu
Salgına bağlı kısıtlamalar ve protestolar nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Volkswagen’in ardından Toyota ve Honda’nın Çin’deki COVID-19 politikalarına karşı çıkan protestoların etkisiyle bazı fabrikalarında üretim kısmen durdu.
Çin’in COVID-19 politikaları, başta otomotiv olmak üzere pek çok sektörde üretimi sekteye uğratıyor. Geçtiğimiz ay Çin’in Zengju kentinde bulunan dünyanın en büyük iPhone fabrikası Foxconn’da da üretim benzer sebeplerle durmuş, iPhone 14 üretimi sekteye uğramıştı. Görünen o ki Çin’de süregelen COVID-19 kısıtlamalarına karşı, başta çalışanlar olmak üzere halkın tepkisi giderek artıyor.
Volkswagen, Çin’deki fabrikalarda bulunan beş üretim hattından ikisinde üretimi, otomobil parçası kıtlığı ve yerel sağlık koruma önlemleri nedeniyle geçen haftanın başından bu yana askıya aldığını açıkladı. Honda sözcüsü Atsuki Hina, birçok işçinin sokağa çıkma yasağı olduğu için fabrikanın iki gün boyunca kapalı kaldığını, ardından 10 Kasım’dan beri üretimin kısmi olarak devam ettiğini belirtirken Toyota sözcüsü Tomoki Yoshida ise şirketin Çin’deki bazı fabrikalarında COVID-19 kaynaklı aksaklıklar nedeniyle üretime ara verildiğini söyledi.
Kaynak: Wall Street Journal
Yakın partner şiddetine karşı tek ses: “She Said No!”
UN Women Türkiye, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında bu yıl “She Said No” kampanyasıyla yakın partner şiddetine dikkat çekiyor. Kampanya, kadınlara karşı mevcut veya eski eş, flört, partner tarafından yapılan her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve dijital şiddete #SheSaidNo sloganıyla hayır diyor. Haberle ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.
Kanye West krizini atlatan GAP şimdi de taklit iddialarıyla gündemde
Kanye West ile GAP’in iş birliği bir mesajla sona ermiş ve bu krizin basına yansıması üzerine şirketin CEO’su Mark Breitbard; “Faydacı tasarım oluşturma vizyonunu paylaşıyor olsak da, bu vizyonu sunma noktasında çalışma yöntemimiz uyuşmuyor… Bu sebeple ortaklığı sona erdirmeye karar verdik” açıklamasında bulunmuştu. Tam olay unutuldu derken GAP, Patagonia tarafından logosunu ve ceplerini taklit ettiği iddiasıyla dava edildi. Haberle ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.