Google, “bestekar” yapay zekasını tanıttı | Son 24 saatin gündemi
Google, metinden şarkı üretebilen yapay zeka projesini tanıttı. “MusicLM” adlı yapay zeka, aynı zamanda kullanıcıların mırıldandığı melodileri farklı enstrümantal formlara sokabiliyor. 280 bin saatlik müzik ve ses veri tabanıyla eğitilen yapay zeka’nın bir de kusuru var. Uygulama tekrara düşebiliyor.
Google, konuyla ilgili yaptığı açıklamayla birlikte MusicLM aracılığıyla üretilen örnekleri de paylaştı. Ancak şirket, telif haklarının ihlal edilmesine ve yaratıcı işlerin potansiyel olarak kötüye kullanılmasına yol açabilecek bu modeli en azından şimdilik piyasaya sürmeyi planlamıyor.
Toyota, Avrupa bölgesindeki batarya hattını Sakarya’da kuruyor…
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, şarj edilebilir C-HR’ı dünyada ilk kez Türkiye’deki fabrikasında üretecek ve Toyota’nın Avrupa’daki fabrikaları arasında şarj edilebilir otomobil üreten ilk fabrika olacak. İkinci nesil yeni C-HR, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından Sakarya’da üretilecek.
Sakarya’daki fabrika bir ilke daha ev sahipliği yapacak ve Toyota Avrupa bölgesindeki ilk batarya üretim hattı da Sakarya’da kurulacak. Yeni C-HR’ın, Toyota’nın Avrupa’da 2025 yılına kadar 1,5 milyon adet otomobil satış hedefine önemli bir katkıda bulunması bekleniyor.
Shiftdelete’de yer alan habere göre batarya üretim hattı, yıllık 75 bin adet batarya kapasitesiyle üretimi destekleyecek. Proje kapsamında alanında uzman 60 çalışan ek olarak istihdam edilecek.
Microsoft ve Sony arasında ipler gerildi: Birisi yalan söylüyor!
Microsoft’un oyun şirketi Activision Blizzard’ı satın alma hamlesi hem oyun sektöründe büyük bir yankı uyandırdı hem de Sony ile arasındaki gerginliği artırdı.
Microsoft söz konusu satın almanın onaylanması halinde Sony’nin Call of Duty’yi PlayStation’da tutma taahhüdü ile ilgili AB düzenleyici kurumunu yanıltacağını ifade etti. Öyle ki iddialara göre Sony CEO’su Jim Ryan konuyla ilgili yapılan suçlamalara yanıt vermek üzere Rekabetten Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager ile görüştü.
Bu iddialar üzerine Microsoft İletişim Lideri Frank X. Shaw Twitter üzerinden açıklama yaptı. İddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Shaw, “Sony, konsol pazarında lider ve PlayStation oyuncularını Call of Duty ekosisteminin dışında tutmamız mantıklı olmaz. Amacımız, Call of Duty ve Minecraft’ta yaptığımız gibi diğer oyunları da global olarak daha fazla insanın erişimine sunmak” dedi.
Gazeteciler için en tehlikeli bölge: 30’dan fazla gazeteci öldürüldü!
Gazetecileri Koruma Komitesi, (Committee to Protect Journalists – CPJ) 2022 yılında gazetecilerin öldürülme oranlarında dramatik bir artış olduğunu tespit etti. Komite tarafından yayınlanan rapor, geçen yıl dünya çapında 67 gazetecinin öldürüldüğüne işaret ediyor.
CPJ Başkanı Jodie Ginsberg, “Söz konusu rakamlar, 2018’den bu yana gördüğümüz en yüksek rakamlar ve rakamlar artarken basın özgürlüğünde düşüş kaydediliyor” dedi.
Ginsberg, hükümetlerin gazetecilere hapis cezası verme oranının da arttığına ve bunun, dünya çapında tüm toplulukları etkili bir şekilde susturma yöntemi olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.
CPJ’nin verilerine göre gazetecilerin hapis cezasına çarptırılma oranı 2022’de son 30 yılın en yüksek seviyesine (363 muhabir) ulaştı. Araştırmayla ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.
ChatGPT, yüksek lisans sınavından “düşük” notla geçti
Pek çok alanda hızla yaygınlaşan yapa zeka teknolojilerinden biri olan ChatCPT, halka açık biçimde piyasaya sürüldüğünden beri gündemden düşmüyor. ”ChatGPT, çoğunlukla ikna edici yanıtlar veriyor ancak yüksek lisans düzeyindeki sorularda ne kadar başarılı olacak?” diye düşünen ABD’li profesörler ise yapay zeka botunu hukuk ve işletme yüksek lisans sınavlarına soktu. Değerlendirme sonucunda ChatGPT, geçer not aldı ancak yüksek notlar alamadı, hatta basit matematik hataları yaptı.
ChatGPT, Minnesota Üniversitesi’nde 95 çoktan seçmeli soru ve 12 kompozisyon sorusuna tabi tutuldu. Tüm sorulara doğru ya da istenilen yanıtı veremeyen yapay zeka, harf notu sisteminde ortalamaya denk gelen C+ ile dersi geçti. Wharton’da daha başarılı olan yapay zeka, işletme sınavından B+ aldı. Wharton İşletme Profesörü olan Christian Terwiesch, performansı ayrıntılarıyla anlatan bir makalede ChatGPT’nin temel operasyon yönetimi ve süreç analizi sorularını yanıtlamada “iyi iş” çıkardığını, ancak daha gelişmiş sistemler söz konusu olduğunda temel matematikte “basit” hatalar yaptığını söyledi.