22 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Gelir uçurumuyla başa çıkmak isteyen markalar neler yapmalı?
Haberler

Gelir uçurumuyla başa çıkmak isteyen markalar neler yapmalı?

İrem Alimoğlu
6 Nisan 2025
2 dk okuma

Global arenada ekonomik belirsizliklerin arttığı, iş kayıplarının çoğaldığı ve resesyon endişelerinin yükseldiği bu dönemde, yüksek gelirli ve düşük gelirli tüketiciler arasındaki fark giderek daha belirgin hale geliyor. Gelir eşitsizliği, tüketici segmentlerini keskin bir şekilde ayırırken, varlıklı kesim harcamaya devam ediyor, düşük gelirli tüketiciler ise bütçelerini kısıp temel ihtiyaçları karşılamaya odaklanıyor. Peki, gelir uçurumuyla başa çıkmak isteyen markalar bu süreçte nasıl bir yol izlemeli?

Uzmanlar, işten çıkarmalar ve otomobilden ayakkabıya kadar birçok ürüne gelen yeni gümrük vergileri nedeniyle gelir eşitsizliğinin daha da derinleşeceğini öngörüyor. Kearney Consumer Institute Yöneticisi Katie Thomas, tüketicilerin henüz fiyatların ne kadar artacağını bilmediklerini ancak iş güvencesi gibi kritik göstergelerde endişe seviyesinin yükseldiğini söylüyor.

Harcamalar gelir gruplarına göre ayrışıyor

Mevcut tüketici harcama trendleri, gelir grupları arasındaki farkın giderek açıldığını gösteriyor. Affinity Solutions tarafından hazırlanan bir rapora göre, Şubat ayında ABD’de toplam harcamaların yüzde 54’ü yüksek gelirli tüketiciler tarafından yapıldı. Orta gelir grubunun harcamalardaki payı yüzde 31 olurken, düşük gelir grubunun oranı yalnızca yüzde 15’te kaldı.

Bu durum, markalar için yeni zorluklar doğuruyor. Pazarlamacılar, hem mesajlarını hem de ürün portföylerini artık daha dikkatli şekillendirmesi gerekiyor. Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management’tan klinik pazarlama profesörü Tim Calkins, “Gelecekte gelir dağılımındaki eşitsizliğin daha da artacağını varsaymalıyız ve bu da pazarlama stratejilerini ve kaynak dağılımını doğrudan etkileyecek” diyor.

İşte bölünmüş tüketici kitlesine ulaşmak için uygulanması önerilen beş pazarlama stratejisi:

1- Değer odaklı mesajları güçlendirin

Tüketiciler, gelir seviyeleri ne olursa olsun, paralarının karşılığını en iyi şekilde almak ister. Ancak burada “değer” ile “fiyat” kavramlarının karıştırılmaması gerekiyor. Örneğin, McDonald’s ve Chili’s gibi restoranlar, uygun fiyatlı menüler sunarak müşterileri çekiyor ve bu müşteriler genellikle ekstra harcama yaparak markaya daha fazla kazanç sağlıyor.

2- Geniş bir marka portföyü sunun

Güçlü pazarlama stratejileri geliştiren firmalar, hem yüksek kaliteli premium markalar hem de daha uygun fiyatlı seçenekler sunan geniş bir marka portföyüne sahip olmalı. Özellikle finansal belirsizlik dönemlerinde, tüketicilerin özel markalara yönelme eğilimi artıyor. Örneğin, bazı tüketiciler düşük fiyatlı market ürünlerini tercih ederken, lüks kişisel bakım ürünlerine yatırım yapmaya devam edebiliyor.

3- Bölgesel medya hedeflemesi yapın

Markaların, medya bütçelerini mümkün olduğunca stratejik bir şekilde kullanması gerekiyor. Gelir seviyeleri coğrafi bölgelere göre değişkenlik gösterdiğinden, medya kampanyalarının doğru kitlelere hitap etmesi önemli. Yanlış mesajın yanlış kitleye ulaşması, markaların duyarsız ve kopuk algılanmasına neden olabilir.

4- Orta segmentte sıkışmaktan kaçının

Orta gelir grubuna hitap eden markalar, net bir kimlik oluşturamadıklarında sıkıntı yaşayabiliyor. Örneğin, Kohl’s gibi markalar satışlarında düşüş yaşarken, Gap gibi markalar ise müzik temalı kampanyalarla özellikle Z kuşağının ilgisini çekerek geri dönüş sağlayabiliyor. Calkins, markaların hem düşük fiyatlı hem de premium ürünleri aynı çatı altında sunmaya çalıştıklarında zorluk yaşadıklarını belirtiyor.

5- Görkemli pazarlama mesajlarından kaçının

2008 küresel krizinde olduğu gibi, ekonomik sıkıntılar arttıkça “gizli lükse” (stealth wealth) trendi yeniden yükselişe geçebilir. Varlıklı tüketiciler harcamaya devam etse de bunu eskisi kadar göz önünde yapmayabilir. Markalar da şatafatlı pazarlama kampanyalarından kaçınarak, daha doğal ve samimi bir iletişim dili benimsemeli.

Son olarak, geleneksel reklam yöntemlerinin tüketicilere eskisi kadar etkili gelmediğini unutmamak gerekiyor. TikTok gibi platformlardaki yaratıcı ve doğal içeriklerle markalar, tüketicilere daha samimi bir şekilde ulaşabilir. Önümüzdeki dönemde markalar, tüketicilerin ekonomik koşullara bağlı değişen harcama alışkanlıklarını iyi analiz ederek stratejilerini şekillendirmek zorunda kalacak.

Bu haber, Adweek’te Adrianne Pasquarelli imzasıyla yayımlanan “5 marketing tips for brands dealing with the widening income gap” başlıklı makaleden derlenmiştir.

featured pazarlama
1 Marketing Türkiye, İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi ve TÜHİD ile üniversite öğrencileri için “Askıda Dergi” uygulamasını başlatıyor
Marketing Türkiye, İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi ve TÜHİD ile üniversite öğrencileri için “Askıda Dergi” uygulamasını başlatıyor
2 Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
3 Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem...
Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem…
4 Mobilya otomobili geride bıraktı: Tüketicinin yeni önceliği “yaşam alanı”
Mobilya otomobili geride bıraktı: Tüketicinin yeni önceliği “yaşam alanı”
5 Tüketicinin yeni lüksü: Daha sağlıklı bir yaşam...
Tüketicinin yeni lüksü: Daha sağlıklı bir yaşam…
Güncel Haberler
Liderler “Executive Dialogues”ta bir araya geldi
Liderler “Executive Dialogues”ta bir araya geldi
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Ağustos)
İş dünyasında haftanın atamaları (15-21 Ağustos)
Seda Sayan, eğitim platformunun yüzü oldu: "Kosinüs teoremi bebeğim"
Seda Sayan, eğitim platformunun yüzü oldu: “Kosinüs teoremi bebeğim”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
Haberler
Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
Marketing Türkiye
1 hafta önce
Mastercard, 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nın destekçisi oldu
Haberler
Mastercard, 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nın destekçisi oldu
Nafizcan Önder
2 gün önce
Dünya Kupası'nda bir ilk: Adı su molası, gerçekte reklam arası...
Haberler
Dünya Kupası’nda bir ilk: Adı su molası, gerçekte reklam arası…
Nafizcan Önder
12 Haziran 2026
“Lovemark” dönemi sona mı eriyor?
Haberler
“Lovemark” dönemi sona mı eriyor?
Nafizcan Önder
2 Haziran 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.