Geçen sene çalıştıysanız, bu sene tatildesiniz!
MasterCard’ın paylaştığı tatil tercihleri araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinin vatandaşları, tatil dönemlerini kendi ülkelerinde geçirecekler. Kendi ülkesinde tatil yapmayı tercih eden tatilcilerin 2013’e kıyasla ikiye katlanması bekleniyor. Araştırmaya göre 2013’te Avrupa ülkeleri arasında en az tatil yapan Türkiye, bu yıl bol bol seyahat etmeyi planlıyor.
2013’te ekonomik gerekçelerle tatil planlarını erteleyen Türkler, bu yıl bol bol seyahat etmeye kararlı. Türklerin 2014’te hem dış hem iç destinasyonlara daha fazla seyahat edeceklerini belirtiyor. 2014’te kendi ülkesinde yaz tatilini geçirmek istediğini açıklayanlar arasında en yüksek oran Fransa’da. Fransa’yı İspanya, Almanya, Birleşik Krallık ve Ukrayna takip ediyor. Avrupalılar arasında kendi ülkelerinde tatil yapma yatkınlığı giderek artıyor. 2014 yaz döneminde iç turizmi değerlendireceğini söyleyen Avrupalıların sayısı 2013’teki rakamlara göre yüzde 114 artış göstermiş durumda. Türkiye’nin de içinde bulunduğu araştırmada toplam 1.14 milyar seyahatin gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu yaz tatilciler yurt dışına seyahat etmek yerine kendi ülkelerinde turizm ekonomisine katkı sağlayacak.
Türkiye, 2014 yazında da Avrupalı turistlerin tercih ettiği ülkeler arasında yükselişini sürdürüyor. Ülkemize gerçekleşmesini beklediğimiz turist akınında başı çeken ilk iki ülke Almanya ve Rusya. Turizm Bakanlığı’nın 2013’teki yabancı turist sayılarıyla karşılaştırıldığında; 2014’te yüzde 2,2 artışla 5.15 milyon turistle Almanya birinci sırayı alacak. Rusya’dan geçen yıla nazaran yüzde 7.2 artışla 4.57 milyon turist ülkemizi ziyaret edecek. Bunun karşılığında Türkler de 2014’te en fazla Almanya’ya ardından Rusya’ya seyahat edeceklerini belirtiyorlar. 2014 yaz döneminde Türkiye’yi tercih eden diğer ülkeler arasında 2.61 milyon turistle İngiltere’de yüzde 4,2 oranında bir artış söz konusu. Fransız turistler ise geçen yıla oranla yüzde 3.3 artışla 1.08 milyon ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye’ye turist akınında en büyük değişimi yakalayan ülke ise Hırvatistan. Geçen yıla oranla yüzde 13.9 oranında artışla Hırvatlar Türkiye’yi 2014’te gözde bir yaz tatili mekanı olarak görüyor. Turist olarak en çok ağırlayacağımız Almanlar ve Ruslar söz konusu olduğunda, Türkiye’ye rakip olan seyahat destinasyonları arasında kendi komşuları başı çekiyor. Almanlar; Avusturya, İspanya, İtalya ve Fransa’yı Türkiye’den daha çok ziyaret ederken, Ruslar, Ukrayna ve Finlandiya’yı Türkiye’ye tercih ediyor. Ekonomik kriz sebebiyle, yurt dışına seyahatlerin yüzde 85 daralmayla dramatik şekilde azalacağı öngörülen Yunanistan’ın bu yaz seyahat için tercih edeceği iki ülke ise sırasıyla Türkiye ve Bulgaristan oldu.
2013’te tatil yapamayan Türkler 2014’te seyahate doyacak
Avrupa Komisyonu’nun bu yıl başında düzenlediği Flash Eurobarometer araştırmasına göre 2013’te Türklerin yüzde 47’si seyahat yapmazken, yüzde 44 en az bir kez iç veya dış yolculuğa çıktı. Tatile çıkmayan Türklerin yüzde 38’i en büyük gerekçelerinin ekonomik durum olduğunu belirtti.
Euromonitor International’ın araştırmasına göre 2014’te bu durum değişecek. Yayımlanan öngörülere göre 2014’te 22.9 milyon adet yurt içi seyahat gerçekleşmesi bekleniyor. Geçen yıla göre iç turizm yapan tatilciler yüzde 6.3 oranında artıyor. Yurt dışına turizm amaçlı gerçekleşecek seyahatlerin geçen yıla göre yüzde 5,5 artacağı hesaplanıyor. 2014 içinde yurt dışına 10.2 milyon adet iş seyahati gerçekleşeceği öngörülüyor. Geçen yıla göre yurt dışı iş seyahatlerinde de yüzde 8.9 artış söz konusu. Türklerin iş ve turizm seyahatleri için en çok yolculuk yapacağı ülkeler arasında Almanya’ya seyahatle geçen seneye göre yüzde 5,5 artış gösterecek. Rusya’ya geçen yıla göre yüzde 7.2 oranında daha fazla seyahat edeceğiz. Ayrıca İran’a seyahatler yüzde 5.2 artıyor. Geçen yıla göre tatilciler özellikle Yunanistan ve İtalya’ya bu yıl daha fazla rağbet gösterecek. 2013’e göre Yunanistan yolculukları yüzde 26,1 oranında artarken, İtalya’yı tercih edenlerin sayısı yüzde 11.2 yükseliyor. Türkler hem tatil hem de iş seyahatlerinde kredi kartına güveniyor. 2012 verilerine göre; iç ve dış seyahatlerde Türkler yüzde 68.2 oranında harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Yüzde 31.8 ise hâlâ nakit kullanmayı tercih ediyor.
Avrupalılar evlerinde mutlu
Avrupa Komisyonu’nun Flash Eurobarometer araştırmasına göre her beş Avrupalıdan ikisi 2013’te yaz tatilini kendi ülkesinde geçirdi. Her beş Avrupalıdan sadece biri Avrupa Birliği dışındaki bir ülkede tatil yaptı. Aynı rapora göre Avrupalılar bilinirlik ve güvenliği tatil seçimlerinde önde tutuyor. Ankete katılan Avrupalıların yüzde 56’sının arkadaşlarından ve akrabalarından aldıkları tavsiyeler tatil kararlarında etkili oluyor. Güvenlik arayışı tatil yeri seçiminde de ön planda. Avrupalıların yüzde 46’sı macera dolu seyahatler yerine 2013’te deniz ve güneş tatilini tercih etti.
2014 tatil trendlerini değerlendiren MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, şunları söyledi: “Doğal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle ülkemiz, hem Avrupalı hem de yerli tatilcilerin birinci tercihi olmayı sürdürüyor. MasterCard olarak 2013’te gerçekleştirdiğimiz Hedef Şehirler Endeksi’nde İstanbul’un birçok dünya kentini geride bırakarak, turistler tarafından en çok tercih edilen altıncı şehir olduğunu paylaşmıştık. 2009-2013 yılları arasında gelen turist sayısının en hızlı artış gösterdiği şehir İstanbul oldu. Bu artışı sürdürebilirse İstanbul’un 2016’da Paris, New York ve Singapur’u geride bırakması mümkün görünüyor Ülkemiz açısından baktığımızda 2013’te hayal ettiği seyahatleri gerçekleştiremeyen vatandaşların da 2014’te dolu dolu bir yaz tatili dönemi yaşayacaklarına inanıyoruz. Bizim MasterCard olarak önerimiz, tatillerini daha huzurlu geçirebilmeleri için nakitten çok daha daha hızlı, güvenilir ve basit çözümler sunan dijital ödemeleri tercih etmeleri yönünde. Özellikle Avrupa genelinde yapılan son araştırmalar ortaya koyuyor ki yurt dışı seyahatlerde yapılan alışverişlerde nakit yerine POS üzerinden kredi kartının tercih edilmesi ile ciddi oranda tasarruf elde etmek mümkün.”