22 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Gazetecilik küllerinden doğar mı?
Haberler

Gazetecilik küllerinden doğar mı?

Gizem Yıldız
26 Şubat 2021
2 dk okuma

İnternetin hayatımızın merkezine oturmasıyla birlikte “gazete” gibi basılı mecralar önemli ölçüde güç kaybetti. Fakat internet ortamındaki yanlış bilgi yayılımı, kaynaksız içerik paylaşımı gibi sorunlar bu geçişin çok sağlıksız olduğuna işaret ediyor. Gazeteciliğe duyulan ihtiyacın devam ettiğini vurgulayan uzmanlar da gazetelerde “içerik revizyonu” konusuna dikkat çekiyor. Yani, dijitalleşen bu dönemde iyi gazeteciliğe, teyitli haberciliğe eskisinden daha çok ihtiyaç var.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, teknolojiyle beraber tirajı düşen gazetelere rağmen yeni formatla yayın hayatına başlayan gazetelerin olduğunu da belirterek gazeteciliğe duyulan ihtiyacın devam ettiğine dikkat çekti.

10 yılda gazete tirajları yüzde 50 azaldı

Türkiye’nin basılı gazete tirajlarının en fazla düştüğü ülkelerin başında geldiğini kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2010 yılı ile 2020 yılı arasındaki son 10 yılda toplam yerel/ulusal gazete tirajları yüzde 50 düzeyinde azalmış görünüyor. Ulusal gazete tirajlarındaki düşüş ise yüzde 60’lara ulaşmış durumda. Örneğin 2010 yılı Aralık ayında 35 ulusal gazetenin toplam tirajı 4 milyon 619 bin görünürken, 15-21 Şubat 2021 tarihleri arasındaki toplam tiraj 1 milyon 831 bine düşmüş durumda” dedi.

İnsanlar artık gazeteleri de cep telefonundan okumak istiyor

Basılı gazetelerin sürdürülebilir olmasının zorluklarına işaret eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Basılı gazeteler elbette bir süre daha bizimle birlikle olacaklar ancak her alanın hızla dijitalleştiği bir süreçte basılı gazetelerin sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Evet insanlar hafta sonu daha çok gazete okuyorlar ama bunu artık bilgisayarlardan, cep telefonlarından yapıyorlar. Neredeyse hayatın her alanında kağıt işini ortadan kaldırmak için yeni yazılım programları geliştirilirken, basılı gazetede ısrar etmenin doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Ajans haberlerine değil, özgün muhabirlere ihtiyaç var

Türkiye’de yazılı basının en temel sorununun, haberciliğe değil yorumculuğa bel bağlaması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Gazetelerde özgün haberler üretecek muhabir sayısı hızla azalırken, köşe yazarı sayılarında bir artış yaşanmıştır. Bazı ulusal gazetelerin yazar listelerine bakıldığında görülecektir ki 100’den fazla köşe yazarına sahip gazeteler vardır. Peki bu gazetelerde kaç muhabir vardır? Büyük çoğunlukla gazeteler Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı’ndan aldıkları ajans haberleriyle doludur. Peki her yerde rahatlıkla bulunabilecek haberi okur neden sizin gazetenizden okusun? Dolayısıyla aslında sorun da çözüm de bellidir. Daha fazla muhabirle daha fazla özgün haber üretmek ve halkın sesi olabilmektir çözüm” diye konuştu.

İyi gazeteciliğe, teyitli haberciliğe daha çok ihtiyaç duyuyoruz…

“Gazetecilik meslek olarak her ne kadar cazibesini yitirmiş görünüyorsa da, gazeteciliğe duyulan ihtiyaç ortadan kalkmış değildir” diyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Hatta yalan haberin hızla arttığı sosyal medya ortamında iyi gazeteciliğe, teyitli haberciliğe daha çok ihtiyaç duyuyoruz. O nedenle nitelikli gazeteciliği teşvik edecek finans modelleri geliştirmek durumundayız. Halkın doğru haber alma hakkını sağlayabilmek için iyi gazeteciliğe her zaman ihtiyacımız var” diye konuştu.

ajans haberler anadolu anadolu ajansı basılı yayınlar iha iyi gazetecilik özgün gazetecilik teyitli habercilik üsküdar üniversitesi
1 Türkiye'de yapay zeka hangi kozmetik markalarını öneriyor?
Türkiye’de yapay zeka hangi kozmetik markalarını öneriyor?
2 Levi’s, FIFA’nın “temiz stadyum” kuralını fırsata çevirdi
Levi’s, FIFA’nın “temiz stadyum” kuralını fırsata çevirdi
3 Araştırma: Memnuniyetin de hayal kırıklığının da kaynağı satış sonrası destek!
Araştırma: Memnuniyetin de hayal kırıklığının da kaynağı satış sonrası destek!
4 Mana yönetimi...
Mana yönetimi…
5 Brandverse Awards'ta kazananlar bugün ödüllerine kavuşuyor
Brandverse Awards’ta kazananlar bugün ödüllerine kavuşuyor
Güncel Haberler
Pazarlamanın zirvesindeki işler Grand Prix ile ödüllendirildi: Yıla damga vuran 6 kampanya
Pazarlamanın zirvesindeki işler Grand Prix ile ödüllendirildi: Yıla damga vuran 6 kampanya
Cannes Lions başvuruları geçen yıla göre yüzde 25 azaldı
Cannes Lions başvuruları geçen yıla göre yüzde 25 azaldı
Kozmetikte geleceğin rotası çizildi
Kozmetikte geleceğin rotası çizildi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Gayrimenkulde karar süreçleri yapay zekayla yeniden şekilleniyor
Haberler
Gayrimenkulde karar süreçleri yapay zekayla yeniden şekilleniyor
Marketing Türkiye
16 Nisan 2026
Balparmak’tan Dünya Arı Günü’nde “Doğa İçin Arı Gibi Düşün” projesine davet
Haberler
Balparmak’tan Dünya Arı Günü’nde “Doğa İçin Arı Gibi Düşün” projesine davet
Marketing Türkiye
18 Mayıs 2026
İş dünyasında haftanın atamaları (25 Nisan - 1 Mayıs)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (25 Nisan – 1 Mayıs)
Nafizcan Önder
1 Mayıs 2026
Google Play Store, uygulama yorumlarına arama özelliği getirdi
Haberler
Google Play Store, uygulama yorumlarına arama özelliği getirdi
Sena Tufan
7 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.