30 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Finans ve enflasyonla ilgili 3 önemli içgörü
Haberler

Finans ve enflasyonla ilgili 3 önemli içgörü

Marketing Türkiye
23 Ağustos 2022
2 dk okuma

2022’de en çok kullanılan kelimelerden ikisi; enflasyon ve ekonomik belirsizlik. Hatta belki bu kelimeler günlük konuşmalarımızın olmazsa olmazı. Elbette bu konuda yaşanan endişeler Google aramalarına da yansıyor. İşte Google’ın son arama trendleri…

Enflasyonu öğrenmeyen kalmasın!

“What is inflation” (“enflasyon nedir”) bu yıl tüm dünyada en çok sorulan sorulardan biri oldu.

Global ekonomi ve hatta kişisel finanslar bile bu kadar karmaşıklaşmışken insanlar neler olduğunu anlamaya çalışıyor.

Örneğin “pahalı” terimiyle ilişkili olarak “neden” kelimesiyle ilgili yapılan aramalar yalnızca son 6 ayda tüm dünyada yüzde 20 artış gösterdi.

Ayrıca 2022’de Birleşik Krallık’ta “why is butter so expensive” (“tereyağı neden bu kadar pahalı”), Fransa’da “pourquoi pénurie moutarde” (“neden hardal kıtlığı var”) ve Almanya’da “warum steigen die preise” (“fiyatlar neden artıyor”) soruları oldukça popülerdi.

Kullanıcılar enflasyonun etkilerini ve kişisel finansları üzerindeki baskıyı nasıl minimuma indirebilecekleri konusunda da oldukça endişeli. Tüm dünyada “what can I afford” (“param neye yetiyor”), Güney Afrika’da “when is fuel price going up” (“yakıta ne zaman zam gelecek”), Türkiye’de ise “kira artış oranı ne kadar“ gibi sorular soruluyor.

Enflasyonla sürdürülebilirliğin ilişkisi

Güncel Google Arama trendleri, bazı durumlarda enflasyon ile sürdürülebilirliğin birbiriyle yakın bir ilişki içinde olduğuna da işaret ediyor. Tüketiciler maliyetleri azaltmanın yollarını ararken uygun fiyatlı alternatiflerin çoğu, beklenmedik bir şekilde çevre için daha iyi olmasıyla öne çıkıyor.

Buna örnek olarak “ikinci el” ve “kullanılmış” için yapılan aramalarda görülen artışı gösterebiliriz. Geçmişte ikinci el ürünler olumsuz bir anlam çağrıştırabiliyordu. Şimdiyse ikinci el satış uygulamalarında yaşanan patlama günümüz tüketicisinin alışveriş tercihleriyle ilgili bambaşka bir hikaye anlatıyor.

Bu yıl Türkiye’de ikinci el eşya, telefon, çamaşır makinesi ve koltuk gibi aramalarda ciddi bir artış kaydedildi.

Son zamanlarda sürdürülebilir seçeneklerin daha ucuz seçeneklerle paralel hale geldiği diğer bir alan da “enerji”. İnsanlar fiyatların artmasıyla birlikte tasarruf etmeye çalışıyor ve enerji kullanımını azaltmak, elbette çevre için de olumlu etkiler yaratıyor.

Bu eğilim Google Trendler’de 2022’de tüm dünyada “how to save energy” (“nasıl enerji tasarrufu sağlanır”) için arama ilgisinin zirveye ulaşmasına bağlı olarak öne çıkıyor. Ayrıca şu ifadeler için de arama ilgisinde artış olduğunu belirledik: İspanya’da “hora más barata para poner la lavadora hoy” (“bugün çamaşır makinesini çalıştırmak için en ucuz saat”), Türkiye’de “elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız” ve Güney Afrika’da “does switching off the geyser save electricity” (“şofbeni kapatmak elektrik tasarrufu sağlar mı”).

İnsanlar küçük lüksler edinmek istiyor

“Ucuz” aramalarına yönelik ilgi de 2022’de artış gösterdi. Örneğin Türkiye’de “en ucuz derin dondurucu“, İsveç’te ise “billigt kaffe” (“ucuz kahve”) aramalarında artış görüldü.

Ancak bu, tüketicilerin sadece düşük bütçeli alışveriş seçenekleri aradığı anlamına gelmiyor.

Küçük lüksler arayan kullanıcıların sayısında da yükseliş olduğunu belirledik. Arama ilgisi Almanya’da “luxus sonnenbrille” (“lüks güneş gözlüğü”), Birleşik Arap Emirlikleri’nde “luxury perfume” (“lüks parfüm”), Birleşik Krallıkta ise “luxury underwear” (“lüks iç çamaşırı”) gibi ürünler için artış gösterdi.

Ayrıca kullanıcılar, kısa vadede her zaman ekonomik olmayan veya yardım almayı gerektirebilecek daha büyük satın alımlar için yeni şekillerde planlama yapıyor.

Örneğin İtalya’da “incentivi auto elettriche” (“elektrikli araç teşvikleri”), Fransa’da “subventions panneaux solaires” (“güneş paneli devlet destekleri”) ve Hollanda’da “subsidie warmtepomp” (“ısı pompası devlet desteği”) için arama ilgisinde artış gözlendi.

Bu veriler ekonomik belirsizliğin hakim olduğu bir dönemde bile kullanıcıların “cheap” ile “luxury” (“ucuz” ile “lüks”) arasında doğru dengeyi bulmaya çalıştıklarını gösteriyor. Kullanıcılar daha pahalı satın alımlar için beklemeye ve bu gibi yatırımları daha sonra yapmaya hazırlar ancak bütçelerinde bu harcamaya yer bulmanın alternatif yollarını arıyorlar.

Kaynak: Think with Google

Markalar enflasyonla nasıl baş edebilir?

enflasyon featured
1 Nike yeniden yapılanma kapsamında 1400 çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor
Nike yeniden yapılanma kapsamında 1400 çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor
2 Yapay zeka rüzgarı milyarder sayısını katlayacak
Yapay zeka rüzgarı milyarder sayısını katlayacak
3 FIFA ile YouTube anlaştı: Dünya Kupası'nın merkez üssü artık YouTube olacak...
FIFA ile YouTube anlaştı: Dünya Kupası’nın merkez üssü artık YouTube olacak…
4 Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
Teknoloji devleri için “haber vergisi” dönemi başlıyor
5 Köklü marka olmak için "tarihi" olmak yeter mi?
Köklü marka olmak için “tarihi” olmak yeter mi?
Güncel Haberler
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons'da ele alınacak
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons’da ele alınacak
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (23-30 Nisan)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (23-30 Nisan)
Dijital pazarlamanın görünmeyen dinamikleri: Kimlik, sürdürülebilirlik ve yapay zeka
Dijital pazarlamanın görünmeyen dinamikleri: Kimlik, sürdürülebilirlik ve yapay zeka
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Netflix, Trump'ın savaş tehdidini bildirime taşıdı: “Bu gece uzun olacak, önerilerimize kulak verin, eğlenceli bir gece geçirin”
Haberler
Netflix, Trump’ın savaş tehdidini bildirime taşıdı: “Bu gece uzun olacak, önerilerimize kulak verin, eğlenceli bir gece geçirin”
Marketing Türkiye
3 hafta önce
On ve Zendaya iş birliği “Dream Lab” evreninde hayat buldu
Haberler
On ve Zendaya iş birliği “Dream Lab” evreninde hayat buldu
Sena Tufan
3 hafta önce
Stanford araştırması: Yapay zekanın “yalakalığı” insanlara zarar veriyor!
Haberler
Stanford araştırması: Yapay zekanın “yalakalığı” insanlara zarar veriyor!
Gülben Dikmen
4 hafta önce
Liderler “Executive Dialogues”ta buluştu...
Haberler
Liderler “Executive Dialogues”ta buluştu…
Marketing Türkiye
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.