Film şeritlerine hapsolan çocukluk anıları nasıl özgürleştirilir?
Fotoğrafın analog çağını yaşadığı dönemde, çekilen bir fotoğrafı görebilmek için her şeyden önce zaman gerekiyordu. Makinenin içine yerleştirilen film şeridine yansıyan görüntü karanlık bir odada banyo edildikten sonra ancak elinize ulaşırdı. Çocukluğunuz bu analog çağa denk geldiyse, söz konusu film şeritleri ve basılan fotoğraflar evinizin bir yerinde duruyor demektir. Peki, film şeritlerine hapsolan çocukluk anıları nasıl özgürleştirilir? Bu anıları dijital ortama nasıl aktarabiliriz? İşte birkaç ipucu…
Günümüzde hatıraları “anlık” olarak ölümsüzleştirmek zahmet gerektirmiyor. Birçoğumuz sahip olduğumuz telefonların kameralarıyla dileğimiz anı kolaylıkla fotoğraflayabiliyoruz. Ancak bu her zaman böyle değildi. Dijital fotoğraf, dünya çapında yaklaşık 30 sene önce yaygınlaşmaya başladı. Ayrıca günümüzde gelişim gösteren şeylerden bir diğeri dijital tarama yöntemleri. Bu yöntemlerle eski fotoğraf baskılarını taramayı ve anıları saklandığı yerden çıkarıp paylaşılmasını kolaylaştırıyor.
Akıllı telefon yöntemi
Basılı, negatif ya da pozitif filmdeki kareyi akıllı telefonunuzla fotoğraflayarak tarayabilirsiniz. Fotoğrafınız çektikten sonra çeşitli tarama uygulamaları sayesinde fotoğrafınızı dijital albümünüze kaydetmek mümkün. Akıllı telefonunuzun mağaza bölümüne girip “tarayıcı” ya da “scanner” yazdığınızda ücretli/ücretsiz pek çok seçenek görebilirsiniz. En iyi sonuçlar için orijinal fotoğrafın tozsuz olduğundan ve ortamın ışığından emin olmakta fayda var.
Küçük film kitleri iş görüyor
Mobil Film Tarayıcı kitleri de seçenekler arasında yer alıyor. Küçük bir tarayıcı formatındaki kiti satın aldıktan sonra tarama işlemini yapmak oldukça kolaylaşıyor. Android veya iOS telefonlarda kullanılabilen Kodak Mobile Scanner uygulaması şöyle çalışıyor: pille çalışan LED ışığına film şeridini yerleştirin, ardından telefonun kamerasını yukarıdan filme odaklayın ve fotoğrafı çekin. Uygulama gerisini halledecek.
Kendi tarayıcını kendin yap
Akıllı telefonunuzla veya yakın çekim için makro lensli kameranızla görüntü yakalamak için kendi tarayıcınızı da yapabilirsiniz. YouTube, konuyla ilgili pek çok video var. “Kendin Yap” meraklılarından çeşitli kılavuzlar bulmak için “DIY scaner” veya benzer ifadeleri aramak yeterli.
Tarayıcılar da mümkün
Belgeler ve fotoğraflar için zaten bir tarayıcınız varsa, bu tarayıcılardan bazıları film şeritlerini yerleştirebileceğiniz küçük aparatlarla taramaya imkan sağlıyor. Tarayıcınızın bu özelliği sahip olup olmadığını, film negatiflerini işleyip işleyemediğini görmek için modelinizin kullanma kılavuzuna bakmanız yeterli olacak. Tarayıcınız aparatları kullanacak donanıma sahip değilse, tarayıcının ışığını dağıtmak ve görüntüyü aydınlatmak için gümüş kartondan kendi adaptörünüzü yapabilirsiniz.
Filmlerin orijinal boyutlar genellikle küçük olduğu için kaliteli dijital fotoğraflar için yüksek çözünürlükte taramakta fayda var. Piksel başına 3.200 çözünürlükte taramak fotoğrafınızı baskı için uygun hale getirir.
Alanı paylaşın ve tasarruf edin
Dijitalleştirmeye harcadığınız tüm zaman, çaba ve para eski filmlere göre, paylaşılması kolay fotoğraf dosyalarının yanı sıra başka bir fayda daha sağlıyor. Bu fotoğrafları yedeklemeye, çevrimiçi olarak güvenli bir yerde saklamaya ve bahar temizliği sırasında orijinallerinden ayırmaya karar verirseniz kendinize dijital bir arşiv oluşturabiliyorsunuz. Özetle eski filminizi taramak, dosyaları bir depolama sitesine -Google Fotoğraflar gibi- yüklemek, paylaşmayı kolaylaştırıyor…