Filli Boya, “Masal Masal Matitas”a sponsor oldu
Filli Boya’nın Macaristan ve İtalya’dan sonra, projenin Türkiye ayağında Sulukule Gönüllüleri Derneği’nin de desteği ile bir yıldır gönüllü olarak yürüttüğü Roman çocukları atölye çalışması sonuçlandı. Proje süresince çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bu çalışmada, çocukların kendini ifade edebilme yeteneklerinin yanı sıra kolektif çalışma becerilerinin arttırılması hedeflendi.
Türkiye’deki Roman Vatandaşlar ve Sulukule’de Kentsel Dönüşüm
İtalya ve Macaristan’dan gelen proje partnerleriyle İstanbul Tütün Deposu’nda “Türkiye’deki Romanlar ve Sulukule’de kentsel dönüşüm” örneğinden yola çıkılarak bir sunum hazırlandı. Proje süresince çocuklar ile atölye çalışmaları yapılarak farklılıkları paylaşma ortamı yaratılan atölyede hazırlanan bu sunum “Neden İstanbul?” başlığı altında oluşturuldu. Ayrıca proje kapsamında Beşiktaş Belediyesi’nin servis desteği ile Roman çocukların Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’ne ulaşımı sağlanarak “uluslar arası proje ortakları ve çocuklar” için bir tanışma günü düzenlendi.
Sanat ve Sosyalleşme Temel Alındı
Hattat Rakım İlköğretim Okulu’nun masal gösteri atölyelerinin de tamamlandığı projede, Türk-Macar-İtalyan geleneklerine ait masallar, hazırlanan gösterilerle çocuklara sunuldu. Proje süresince Filli Boya’nın proje partnerleri; TOG Gönüllüleri ve projeye destek vermek isteyen diğer genç gönüllüler ile sanat atölye çalışmalarına devam edildi. Sanatın ve sosyalleşmenin temel alındığı bu projede, Hattat Rakım İlköğretim Okulu duvarlarına masallardan yola çıkılarak duvar resim atölyesi çalışmaları yapıldı. Proje boyunca çekilen video ve fotoğraflardan bir kısa film oluşturuldu. Oluşturulan bu filmde, kolektif bir sanat çalışmasının ortaya çıkarılabileceği ve bu çalışmanın gençlerin kültürel paylaşımı ve dayanışması üzerinde olumlu etkiler yaratılması hedeflendi. Budapeşte’de başlatılan, bir ilköğretim okulunda çevre ve alternatif enerji konulu bir çalışma yapılan bu proje bağlamında, Filattrano-Jesi-Ancona-Roma şehirlerinde, Nazım Hikmet’ in “Kocakarı ile Tilki” masalından yola çıkılarak sokaktaki yerel halkla gerçekleştirilen kısa film atölyesi ile projenin ikinci ayağı tamamlanmıştır.