19 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Ferrari ve Honda'yı "elektrik" çarptı: Yanlış strateji CMO'yu koltuğundan etti, CEO ise sallantıda
Haberler

Ferrari ve Honda’yı “elektrik” çarptı: Yanlış strateji CMO’yu koltuğundan etti, CEO ise sallantıda

Marketing Türkiye
26 Haziran 2026
2 dk okuma

Elektrikli araç dönüşümünde yaşanan belirsizlikler, dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinde yönetim krizlerini de beraberinde getiriyor. Ferrari’de elektrikli model lansmanının ardından pazarlama ve ticari operasyonlardan sorumlu üst düzey yönetici görevinden ayrılırken, Honda’da elektrikli araç stratejisinin yarattığı mali tablo CEO’nun geleceğini tartışmaya açtı.

Otomotiv sektöründe büyük umutlarla ve milyarlarca dolarlık yatırımlarla başlatılan tamamen elektrikli araç (EV) dönüşümü, pazar gerçekleriyle sert bir şekilde yüzleşiyor. Sektörün kendi alanlarında öncü iki köklü markası olan Ferrari ve Honda’da yaşanan son gelişmeler elektrikli dönüşümün küresel otomotiv markaları üzerindeki baskısını ve tepe yönetimlerde nasıl büyük depremler yarattığını gözler önüne seriyor.

Lüks segmentin ikonik markası Ferrari’nin marka kimliğinin şekillenmesinde uzun süredir önemli rol oynayan Pazarlama ve Ticari Operasyonlardan Sorumlu Üst Yönetici (CMO) Enrico Galliera, şirketin ilk elektrikli otomobilinin tanıtımından haftalar sonra görevinden ayrılıyor.

Galliera’nın ayrılığı, Ferrari’nin mayıs ayında tanıttığı ilk tamamen elektrikli modeli Luce’nin yarattığı tartışmaların ardından geldi. Elektrikli model, tasarımı ve Ferrari’nin geleneksel marka kimliğinden uzaklaştığı yönündeki eleştiriler nedeniyle kamuoyunda yoğun tartışmalara neden oldu. Ferrari yönetimi ise elektrikli modele yönelik müşteri ilgisinin güçlü olduğunu ve siparişlerin sürdüğünü belirtiyor.

Galliera, 2010 yılından bu yana Ferrari’de üst düzey görevlerde bulunuyordu. Galliera’nın görev yaptığı dönemde Ferrari, tarihindeki önemli kilometre taşlarına imza attı. Markanın ilk seri üretim hibrit hiper otomobili LaFerrari 2013 yılında tanıtılırken, şirket 2015’te New York Borsası’nda, 2016’da ise Milano Borsası’nda halka açıldı. Ancak Ferrari’nin elektrikli otomobil stratejisi, markanın geleneksel kimliğinden uzaklaştığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi. Bu nedenle Galliera’nın ayrılığı, şirketin elektrikli dönüşüm sürecindeki en dikkat çekici yönetim değişikliklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İtalyan lüks otomobil üreticisi, Galliera’nın yerine BMW İtalya’nın eski yöneticisi Massimiliano Di Silvestre’nin getirileceğini duyurdu.

Honda’da vizyon çöküşü: İlk tarihi zarar

Elektrikli araç stratejisi nedeniyle baskı altında olan bir diğer üretici ise Honda. Japon devinde durum çok daha yapısal bir kriz barındırıyor. Sadece beş yıl önce vizyoner bir lider olarak alkışlanan Honda CEO’su Toshihiro Mibe, markanın 2040 yılına kadar tamamen elektrikli araç üreticisi olma hedefinin “yürek parçalayıcı” bir şekilde çökmesiyle koltuğunu kaybetme tehlikesi yaşıyor.

Markanın efsanevi içten yanmalı motor mirasını bir kenara iten ve bu uğurda mühendislerini karşısına alan Mibe’nin vizyonu, pazar gerçekleriyle yüzleşti. ABD’de elektrikli araçlara yönelik teşviklerin kalkması ve global tüketici talebinin zayıflamasıyla birlikte Honda, halka açık olduğu yaklaşık 70 yıllık tarihinde ilk kez yıllık net zarar açıkladı. Sony ve General Motors gibi devlerle girişilen elektrikli araç projeleri ile “Saloon” gibi amiral gemisi EV modelleri iptal edildi.

Honda, son 70 yılın ilk yıllık zararını açıklarken CEO Toshihiro Mibe, hissedarlardan özür diledi. Bazı emekli yöneticiler ve hissedarlar CEO’nun görevden ayrılmasını talep etti. Yaşanan krizin ardından stratejik bir geri adım atan şirket, 2030’a kadar 15 yeni hibrit model geliştireceğini duyurarak rotasını yeniden tüketici talebiyle uyumlu olan hibrit araçlara çevirdi. Kendi maaşından yüzde 30 kesinti yapan ve yönetim kurulu başkanlığını bırakan Mibe, yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için zorlu bir sınav veriyor.

Haftanın marka-ajans iş birlikleri (19-25 Haziran)

featured
1 Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
2 Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul'la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul’la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
3 Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
4 Google’ın AI özetleri Fransız medyasını ayağa kaldırdı
Google’ın AI özetleri Fransız medyasını ayağa kaldırdı
5 Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Güncel Haberler
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
Kartlı ödemeler Temmuz'da yüzde 37 büyüdü: Toplam tutar 3 trilyon TL’ye dayandı
Kartlı ödemeler Temmuz’da yüzde 37 büyüdü: Toplam tutar 3 trilyon TL’ye dayandı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İyi ücret, zengin yan hak, güven ve aidiyet... Genç çalışanlar şirketlerden ne bekliyor?
Haberler
İyi ücret, zengin yan hak, güven ve aidiyet… Genç çalışanlar şirketlerden ne bekliyor?
Gülben Dikmen
27 Haziran 2026
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
Haberler
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
Sena Tufan
13 saat önce
Coca-Cola dolaplarında yeni dönem: Yüzde 35'i rakiplere ayrılacak...
Haberler
Coca-Cola dolaplarında yeni dönem: Yüzde 35’i rakiplere ayrılacak…
Gülben Dikmen
18 Haziran 2026
Mobilya otomobili geride bıraktı: Tüketicinin yeni önceliği “yaşam alanı”
Haberler
Mobilya otomobili geride bıraktı: Tüketicinin yeni önceliği “yaşam alanı”
Gülben Dikmen
3 gün önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.