
Favori Dyson ancak tüketici yeni markalara da yeşil ışık yakıyor
Süpürge her evin olmazsa olmazı… Çekişi, tutuşu, haznesi, şarjı derken yepyeni inovatif özellikleriyle tozla olan mücadelemizi her geçen gün bir üst seviyeye taşıyorlar. İnovatif özelliklerle şahlanan dikey süpürge ise pazardaki hakimiyetini günbegün artırıyor. Zira bir sonraki satın alımda tercih edecekleri süpürge türü sorulduğunda “Elektrikli Süpürge” araştırmasına katılanların yüzde 52’si dikey süpürge yanıtını veriyor. En iyi dikey süpürge hangisi diye sorulduğunda ise yüzde 62’lik bir kitle tereddüt etmeden “Dyson” diyor. Bir süpürgeyi en iyi kılan temel özellikse tahmin edileceği gibi “çekiş gücü”. Ancak led ışığının olması, uzun şarj ömrü, mop başlığının olması gibi özellikler da satın alma kararı üzerinde oldukça etkili. Gelin Marketing Türkiye adına Binom Araştırma‘nın gerçekleştirdiği “Elektrikli Süpürge” araştırması ışığında elektrikli süpürge pazarının hem bugününe hem de geleceğine bakalım…
Süpürgeler Dyson ile ayağa kalktı

En iyi dikey süpürge hangisi diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 62’si tereddütsüz bir şekilde “Dyson” diyor. Özellikle kadınlar arasında tercihini Dyson’dan yana kullananların oranı daha yüksek. Dyson’ın en yakın rakibi yüzde 8’le Philips olurken onları yüzde 7 ile Fakir ve yüzde 5 ile de Bosch takip ediyor. Oranlara baktığımızda Dyson’ın dikey süpürge pazarını domine eden bir pozisyonda olduğunu söylemek mümkün.
Makul fiyat 5 bin 169 TL
Süpürgede olması istenen özelliklere baktığımızda mevcut kriter ve detaylara ek olarak; yer silme özelliği (yüzde 8), hazne doluluğu için gösterge paneli (yüzde 7), sessiz çalışması (yüzde 4) ve otomatik açılıp kapanabilmesi (yüzde 4) ekleniyor listeye. Süpürge için makul fiyat ortalamasının ise 5 bin 169 TL olduğu belirtiliyor.
Yeni markaların şansı bol
Süpürge satın alma sürecinde fiyat/performans araştırması ve ürün yorumları en fazla dikkate alınan faktörler oluyor. Satın alımda genel olarak yeni markaların önceliklendirildiği de dikkat çekiyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
“Elektrikli Süpürge” araştırması için Marketing Türkiye adına Binom Araştırma tarafından Türkiye temsili Nuts-1 bölge illerinde ikamet eden, toplamda 600 kişi ile 24 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Araştırmanın veri toplama aşamasında; kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (online) kullanıldı. Örneklem planlamasında kotalı örnekleme metodu uygulandı.