Facebook video pazarlama savaşını kazanıyor mu? Dijital pazarlamacıların dikkatini videoya yöneltmesi için sebepler
Sosyal medya devleri arasındaki savaş yeni bir durum değil. Facebook, Twitter ve daha birçok sosyal medya devi, yıllardır zirvede yer alabilmek adına savaşıyorlar ve bu savaşın galibinin kim olduğu da aslında belli. Ancak bu yıl iki sosyal medya devi arasında çok daha büyük bir savaş var: Video pazarlama.
Facebook ve Twitter kendi video pazarlama silahlarını kuşanırken ve YouTube’u aşağı çekmek adına sürekli yeni özellikleri sistemlerine eklerken iletişimci ve pazarlamacıların da bu savaşı nasıl kendi lehlerine çevirebileceğini keşfetmeleri gerekiyor.
Facebook, birkaç ay önce yayınladığı video-veri analiz raporlarında video görüntülemelerinde yüzde 50 büyüme yakaladığını ve günlük 3 milyar video izlenme sayısına ulaştığını açıkladı. Bu istatistikler YouTube’un verilerine çok yakın.
Aşağıdaki infografi YouTube’un ekosistemini açıklıyor:
Kaynak: Internetmarketingdojo.com
Mark Zuckerberg de paylaşımların geleceğine dair yaptığı bir konuşmasında, “gelecekte paylaşılacak en fazla içerik türü videolar ve Facebook’un haber akışı video paylaşımına çok uygun” demiş ve gidilen yönü işaret etmişti. YouTube’a karşı savaş açtığı Facebook’un uygulamalarının yanı sıra Mark Zuckerberg’in açıklamalarından da belli olurken Facebook’un en son özellikleri YouTube’a öldürücü darbeyi vurma hazırlığında olunduğunu gösteriyor: Facebook, doğal video pazarlamasını kullanıma açtı! Henüz Coca-Cola ve Nike gibi dev markalar için aktif olan bu özellik (günlük 1 ila 2.5 milyon dolar arası bir reklam harcamasından bahsediliyor) yakın bir zamanda fiyat düşürülmesiyle birlikte küçük ölçekli markalara da açılacak.
Twitter ise üç hamlede YouTube’u mat etmeyi planlıyor. Mikroblogging sitesi video pazarlama konusunda elini korkak alıştırmadan kozlarını ortaya koyuyor.
Dakikada 2 binden fazla videolu tweet paylaşılan Twitter, 3 büyük duyuruyla video savaşlarındaki yerini alacağını gösteriyor:
1- Promoted video reklamlar: İlk önce beta olarak yayına alınan bu video reklam modeli, markaların videolarını takipçilerinin timeline’ına düşürme amaçlıydı. Belirli partnerlerin videolarını tıklama başı ödeme sistemiyle YouTube ve Vimeo gibi video hostlar üzerinden Twitter’a ekleyip yaymaları üzerine kurulu sistem, video analiz araçlarıyla efektifliğini kanıtlıyor.
2- Native video player: Twitter’ın ikinci duyurduğu özellik markaların videolarını direkt olarak Twitter’a upload ederek (YouTube ve Vimeo’yu devreden çıkararak) reklamlarını yapmalarını mümkün kılan özellik, başka video barındırıcılarının videolarını paylaşmayı imkansız hale getiriyor. Twitter kullanıcıları da 30 saniyeye kadar olan videolarını kaydederek servis üzerinden paylaşabiliyor.
3- Native video embedding: Bu özellikle birlikte Twitter videolarının internet sitelerine embed edilmesinin de önü açılırken pazarlamacıların Twitter’ı tercih etmelerinin sebepleri artmış oldu.
Pazarlamanın geleceği ile ilgili tüm öngörüler online videoların yeni içerik pazarlaması kralı olacağını gösteriyor. Bir araştırmaya göre 2018 yılında çevrimiçi trafiğin yüzde 90’ını online videoların dolduracak. Sosyal ağlar bu öngörülere göre tüm çalışmalarını video pazarlama stratejileri ve yeni yaratıcı yollar bulmaya yoğunlaştırırken bu alanda yeni girişimler ve şirketler de ortaya çıkmaya başlayacaktır.
Peki pazarlamacıların online video pazarlamasından faydalanmaları için yapmaları gereken şeyler neler?
İlk aşama çok basit: Pazarlama videoları hazırlamak!
TechCrunch ekibinin de geçtiğimiz aylarda belirttiği üzere videolar kullanıcıları internet siteleri üzerinde tutmak için en efektif ve ilgi çekici yöntemlerden birisi. Ayrıca pazarlamacılar da video pazarlamanın online içerikler arasında en iyi ROI oranlarına sahip olduğunu belirtiyor. Büyüklü küçüklü birçok marka günlük olarak farklı türde videolar üreterek takipçilerini/kullanıcılarını/okuyucularını ya da müşterilerini kendi profillerinde ya da internet sitelerinde tutuyor.
Peki en iyi video içerikleri hangi türde?
1- Açıklayıcı videolar: Açıklayıcı videolar, video pazarlama türleri arasında en popüler olanı ve her markanın da kullanabileceği türden basit ancak efektif içerikler sunuyor. Bu videoların en iyi yanlarından birisi de herhangi bir ürün ya da servisi saniyeler içerisinde basit bir şekilde açıklayabilmek. Açıklayıcı içeriğe sahip videolar, etkileşim oranlarını yüzde 20 oranında arttırırken SEO stratejileri açısından ve kullanıcıları internet sitelerinde daha uzun süre tutmak için de etkili.
Son dönemde Türkiye’de popüler olan Nedir? kanalının markalı içerik reklamları alması da bu duruma güzel bir örnek.
2- Mikro videolar: Mikro videolar sosyal medya kanallarında büyümek ve yayılmak amacıyla servis edilmiş ucuz maliyetli marka çalışmalarından biri olarak açıklanabilir. Basit ve hızlı üretilebilir olmaları, düzenleme ve paylaşmaya uygun olmalarıyla günlük üretime ve tüketime yatkınlar.
eBay’in stop-motion videosu bu videolara güzel bir örnek olacaktır.
Mikro videolar YouTube videolarıyla direkt bir rekabet içerisinde olmasa da video pazarlama savaşında efektif ve güçlü bir koz olarak ön plana çıkıyor. Vine, Instagram ve benzeri sosyal medya kanallarında daha çok paylaşılan bu videoların performansları da analytics araçlarıyla ölçümlenebiliyor. Pinterest görsel odaklı bir sosyal platform olmasına rağmen mikro video paylaşımlarına da ağırlık vermeye başlamış durumda.
3. Webinar (Web seminerleri): Online video eğitimleri olarak açıklanabilecek webinar’lar, profesyonel konuşmaların pazarlama, trend ve benzeri iletişim konularında herkese açık bir halde olmasını sağlıyor. Türkiye’de sürekli yapılan ancak fazla izleyici rağbeti olmaması sebebiyle isimlerini yeteri kadar duyuramayan webinar’lar, daha çok video eğitim türüyle ön plana çıkıyor.
Türkiye Pazarlama Akademisyenleri Platformu’nun yaptığı video konferanslar da örnek olarak gösterilebilir.
Kaynak: jeffbullas.com