Erişimin yasak olduğu ülkeler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “gerekirse kapatırız” sözleri sonrası gündeme gelen Facebook ve Youtube için bazı ülkelerde erişim yasağı bulunuyor. Hürriyet’te yer alan habere göre, Kuzey Kore, Çin, İran ve Mısır başta olmak üzere birçok ülkede Facebook ve YouTube gibi sosyal ağlara erişilemiyor. Buna ek olarak birçok ülkede hükümetlerin geliştirdikleri filtreler, kullanıcıların internet trafiklerini adım adım kontrol ediyor.
İşte ülke ülke yasaklar zinciri;
TÜRKMENİSTAN
2009 yılında neden belirtilmeden erişime kapatılan YouTube’a halen erişim sağlanamıyor.
SURİYE
İsrail’in Suriye’deki sosyal ağlara sızmasından endişe eden Esad rejimi, 2007 yılında Facebook’u 2011’de ise YouTube’u kapattı. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011’de bu yasağı kaldırdı. Ülkedeki engellenmiş internet sayısı ise 400 bini geçiyor.
PAKİSTAN
Facebook’a erişim 2010 yılında Hz. Muhammed’le ilgili karikatürler nedeniyle engellendi. Yasak iki hafta sonra kaldırıldı. YouTube’a girilebiliyor.
TAYLAND
2006 yılında Tayland genelinde Youtube’a yasak geldi. Kaldırılması istenen videoların yayından çıkarılmasıyla erişime açılan YouTube daha sonra da defalarca yasaklandı.
İRAN
İran’da Facebook 2009 seçimlerinden sonra yasaklandı. Ancak hükümetten yapılacak açıklamaya göre Facebook’un açılabileceği belirtildi. YouTube ise 2006, 2009 ve 2012 yıllarında kapatıldı, ancak şu an erişim sağlanabiliyor.
KÜBA
Küba’da sadece siyasetçiler, gazeteciler ve tıp öğrencileri yasal olarak evlerinden internete girebiliyor. Geri kalanların ise yasal internet kafeler dışında seçeneği yok.
BREZİLYA
2007 yılında YouTube’a yasak getiren Brezilya, aynı yıl içinde erişimi tekrar sağladı.
TUNUS
2 Kasım 2007’de yasak kararı alındı ve siteye girenler HTTP 404 hata mesajıyla karşılaştı. 2011 yılında yasak kaldırıldı.
LİBYA
2010 yılında Libya’da yaşanan iç savaş döneminde tamamen yasaklandı. Bir yıl sonra erişim tekrar sağlandı.
ERMENİSTAN
2008 seçimleri nedeniyle bir aylık erişim yasağına uğrayan YouTube, kısa süreli yasağın ardından yeniden erişime açıldı.
MISIR
Ülkede, 3 yıl önce Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler sırasında rejim, Facebook ve Twitter dahil bazı sosyal medya sitelerine erişimi engelledi. Yasak birkaç gün sürdü.
KUZEY KORE
Ülkedeki toplam nüfusun sadece yüzde 4’ü internete bağlanabiliyor. Ülke’deki kullanıcılar henüz Facebook ve YouTube ile tanışmadı.
ÇİN
Facebook’a erişim Temmuz 2009’daki Urumçi olaylarının ardından engellendi. Yasak teknik olarak Eylül 2013’te kaldırıldı.
BANGLADEŞ
Hz. Muhammed ve Bangladeş liderlerinin resmedildiği bir karikatür nedeniyle Facebook, Mayıs 2010’da bir haftalığına kapatıldı. Ülkedeki kullanıcılar sosyal ağlara şu anda bağlanabiliyor.