19 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
ekonomi
Haberler

Her 4 kişiden 3’ünün sorunu ekonomi

Gizem Yıldız
30 Mayıs 2023
3 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Ipsos 29 ülkede gerçekleştirdiği “Tüketici Güven Endeksi”nin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’deki verilere göre ülkenin en önemli sorunu ne? Finansal politikaların doğruluğu yanlışlığı nedir? Uzmanların dışında halkın ekonomiye dair algısı nasıl? Yirmi dokuz ülke arasında Türkiye’de halkın bu konulara yönelik durumu ne? Gelin yanıtlara birlikte bakalım…

Ülkenin en önemli sorunu ekonomi

Depremi yaşadığımız Şubat ayında ekonomi gündemden düşmüştü. Ancak bugüne gelindiğinde ekonomi yine her 4 kişiden 3’ü için en önemli sorun olarak kaydediliyor. Seçim dolayısıyla siyasetin de önemli gündem maddesi olarak işaretlendiği görülüyor. 

Ekonominin geleceğine dair umut yükseliyor…

Türkiye ekonomisin mevcut durumuna yönelik olumlu görüşler çok değişmese de daha kötü olacak diyenlerin oranı düşüyor. Olumlu beklentilere sahip bireylerin oranı ise Nisan ayından itibaren son 1 sene içindeki en yüksek orana erişmiş durumda. Ancak gelecekle ilgili ne olacağı konusunda fikri olmayanların da oranında da artış var…

İşsizliğin artacağına yönelik öngörüler azalıyor

İşsizliğin artacağını düşünenlerin oranının Şubat’tan bu yana azaldığı dikkat çekiyor. Öyle ki işsizliğin artacağına dair öngörüde bulunanların oranı yüzde 54 ile yılın en düşük seviyesinde. Yüzde 24’lük bir kitle ise aynı kalacağını düşünüyor.

Yaşam standardı düşecek

Yüzde 44’lük bir kitle yaşam standartlarının düşeceğini öngörürken, yüzde 34’ü aynı kalmasını yüzde 21’i ise yükseleceğini belirtiyor.

Cepte kalan para aynı olacak

Öte yandan sabit giderleri ödedikten sonra kendilerine harcayabilmek için kalan paranın azalacağını söyleyenlerin oranı düşerken aynı kalacağını düşünenleri oranı artıyor.

Ekonomi en büyük sorun olmayı sürdürüyor

Her 4 kişiden 3'ünün sorunu ekonomi
Sidar Gedik, Ipsos Türkiye CEO’su
  • Nasıl bir felaket ile karşılaşırsak karşılaşalım ekonomi en önemli sorun olmayı sürdürüyor. Salgın yaşadık, deprem felaketi yaşadık, binlerce can kaybettik, ancak küçük bir kesinti döneminin ardından ekonomi hep en önemli sorun olarak görülmeye devam etti. Finansal politikaların doğruluğu yanlışlığı ile ilgili tartışmaları konunun uzmanlarına bırakıp halkın bu konuya dair algısının nasıl olduğuna baktığımızda son 1 yıl içinde yavaş da olsa olumlu yönde ilerleyen bir trend ile karşılaşıyoruz.
  • 29 ülkede ölçümlenen Ipsos Tüketici Güven Endeksi’nde her ne kadar hala ülkeler ortalamasının çok altında bir noktada olsak bile Türkiye son 1 yıl içinde en fazla ilerleme kaydeden ülkelerden biri oldu. 29 ülke ortalamasında tüketici güven endeksi değeri 47 iken Türkiye’de 39, ancak bu değer bir yıl önce 31 idi.
  • Ülkemize daha detaylı baktığımızda her üç vatandaştan ikisi ülke ekonomisinin mevcut durumunu kötü bulduğunu görüyoruz. Ancak 1 yıl önce bu oran yüzde 84 idi. Keza ekonominin birkaç aylık dönemde daha iyi olacağını düşünenlerin oranı 1 sene önce yüzde 6 iken şimdi yüzde 24. Ekonominin bu kısa vadeli geleceğine dair beklentisi olumsuz olanların oranı yarı yarıya azalmış durumda.
  • Biraz daha detaya inip enflasyonu mercek altına alıp bakalım, vatandaşların önemli bir kısmı enflasyonun zirveyi gördüğünü düşünüyor, yüzde 39’luk bir kesim enflasyonun ya artık bu seviyelerde kalacağı ya da azalacağı fikrinde. Enflasyonun yükselmeyi sürdüreceğini düşünenlerin oranı sene başında yüzde 70 iken Mayıs başında yüzde 60’a düştü.
  • Tablo genel olarak baskın şekilde olumsuz olmaya devam ediyor elbette ancak olumsuz beklentilerdeki benzer gerileme işsizlik, kişisel yaşam standartları gibi başlıklar için de geçerli.
  • Özetlemeye çalışırsak vatandaşların ekonomiye yönelik algısında toplam gösterge olumluya dönmemiş olmakla birlikte “krizde zirveyi gördük, bundan sonra daha kötü olmaz ama daha iyi olabilir” diyenlerin oranında artış var.

Araştırmanın metodolojisi:

Paylaşılan veri ve bulgular Ipsos tarafından gerçekleştirilen 2 farklı araştırmadan derlendi.

  • 2023 Mayıs Tüketici Güven Endeksi: Nisan –Mayıs tarihleri arasında Online Panel sistemi aracılığıyla dünya çapında 29 ülkede gerçekleştirildi. Örneklem, çoğu ülkede 16-74 yaşları arasında ve Kanada, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 18-74 yaşları arasındaki 21 bin yetişkini kapsıyor.  Araştırmaya Ipsos Online Panel üzerinden bazı ülkelerde bin, Türkiye dahil bazı ülkelerde de 500 kişi çalışmaya katıldı. Türkiye’deki örneklem daha çok şehir merkezinde yaşayan, eğitimli ve daha yüksek gelirli vatandaşları kapsıyor. Sonuçlar internet erişimi olup online anket doldurabilen nüfusun yanıtları olarak değerlendirilmeli.
  • Ipsos Gündeme Dair: Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili haftalık 400-800 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirildi. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırıldı. Mayıs verileri 1-12 Mayıs dönemine ait.

Gençlerin gençliği nasıl geçiyor?

featured ipsos
1 Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
2 Brandistanbul PR Kurucusu Hatice Kumalar hayatını kaybetti
Brandistanbul PR Kurucusu Hatice Kumalar hayatını kaybetti
3 Okula dönüşte çanta aramaları yüzde 290 arttı, yapay zeka aramaları rekor kırdı
Okula dönüşte çanta aramaları yüzde 290 arttı, yapay zeka aramaları rekor kırdı
4 Gençlerin en çok çalışmak istediği şirketler belli oldu
Gençlerin en çok çalışmak istediği şirketler belli oldu
5 NTT DATA, 1.500 iş ve teknoloji liderini değişimin gündeminde buluşturdu
NTT DATA, 1.500 iş ve teknoloji liderini değişimin gündeminde buluşturdu
Güncel Haberler
Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
Transfer gündeminin arama şampiyonu Mohamed Salah oldu
Brandistanbul PR Kurucusu Hatice Kumalar hayatını kaybetti
Brandistanbul PR Kurucusu Hatice Kumalar hayatını kaybetti
Okula dönüşte çanta aramaları yüzde 290 arttı, yapay zeka aramaları rekor kırdı
Okula dönüşte çanta aramaları yüzde 290 arttı, yapay zeka aramaları rekor kırdı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Kahve Dünyası ve Altınmarka’nın kurucusu Birol Altınkılıç hayatını kaybetti
Haberler
Kahve Dünyası ve Altınmarka’nın kurucusu Birol Altınkılıç hayatını kaybetti
Marketing Türkiye
17 Ağustos 2026
Reklam Kurulu’ndan tüketici yorumunu yayımlamayan şirkete 2,1 milyon TL ceza!
Haberler
Reklam Kurulu’ndan tüketici yorumunu yayımlamayan şirkete 2,1 milyon TL ceza!
Gülben Dikmen
19 Ağustos 2026
Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
Haberler
Bülent Gökdemir yazdı: A101- Carrefour kararında rekabetin sınırları nerede başlıyor?
Marketing Türkiye
17 Ağustos 2026
Ferrari’nin ilk elektriklisi açık artırmayla 40 milyon dolara satıldı
Haberler
Ferrari’nin ilk elektriklisi açık artırmayla 40 milyon dolara satıldı
Nafizcan Önder
17 Ağustos 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.