18 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Dünya genelinde şirketlerin çoğunda yönetimdeki kadın liderler yüzde 30’un altında!
Haberler

Dünya genelinde şirketlerin çoğunda yönetimdeki kadın liderler yüzde 30’un altında!

Marketing Türkiye
8 Mart 2016
2 dk okuma

 

Kadınların dünya genelinde, şirketrin yönetim pozisyonlarında ne kadar yer aldığı ve bu oranın şirket ekonomisine etkisiyle ilgili bir araştırma yapıldı.

EY’nin The Peterson Institute for International Economics işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre; yönetim pozisyonlarında en az yüzde 30 kadın lider bulunan şirketlerin net karında yüzde 6 artış görülüyor. Araştırmaya göre dünyanın en büyük ekonomileri kadın liderlerin yükselişi karşısında geride kalıyor.

91 ülkeden yaklaşık 22 bin organizasyondan sağlanan veriler, şirketlerin çoğunda yönetimindeki kadın liderlerin yüzde 30’un altında kaldığını gösteriyor.

Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliği konusunda en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkeler arasında Bulgaristan, Letonya, Filipinler, Slovenya ve Romanya yer alıyor.

Dünya Kadınlar Günü’nün “Eşitlik Taahhüdü” sponsoru olan denetim ve danışmanlık firması EY, kadınların kurumsal hayattaki yükselişini hızlandırmaya yönelik bağlılığını, The Peterson Institute for International Economics işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırma ile pekiştirdi. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına küresel bir çağrı niteliği taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre; 91 ülkeden sadece beşindeki şirketlerde kıdemli kadın yönetici oranının yüzde 30’un üzerinde olduğu görüldü. Araştırma, Norveç şirketlerinin yönetim kurullarındaki kadın oranının yüzde 40 olduğunu gösterirken, yönetimde kadın liderlerin yüzde 30’un üzerinde olduğu şirketlerde net karın 6 yüzde puan kadar artış kaydedebildiğini ortaya koyuyor.

Dünya genelinde yaklaşık 22 bin halka açık şirketten elde edilen bilgilere göre; Bulgaristan, Letonya, Filipinler, Slovenya ve Romanya kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkeler oldu.

Buna göre bu ülkelerde kadın yönetici oranları şöyle; Bulgaristan yüzde 37, Letonya yüzde 36, Filipinler yüzde 33, Slovenya yüzde 33 ve Romanya yüzde 32. Şirketlerin yönetim kurullarında en çok kadın temsiliyeti olan ilk beş ülkenin ise Norveç yüzde 40, Letonya yüzde 25, İtalya yüzde 24, Finlandiya yüzde 23 ve Bulgaristan yüzde 22 olduğu görüldü.  

ABD, Çin ve Japonya’da kadın yöneticilerin liderlik pozisyonlarındaki oranı dünyada ilk 10 arasında bulunmuyor!

Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliği dünya genelinde farklılık gösterse de pek çok ülkede kadın CEO, yönetim kurulu üyesi ve yönetici oranı oranı yüzde 30 eşiğinin altında kalıyor. Araştırmaya göre dünyanın en büyük ekonomileri olan ABD, Çin ve Japonya cinsiyet eşitliği konusunda hiçbir kategoride ilk 10 ülke arasında bulunmuyor.

EY Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca konuyla ilgili:”Kadınların kurumsal hayatta liderliğe yükselişini teşvik eden şirketler, işgücünün ve şirket kültürünün sağlamlaşması ile rakiplerine göre avantaj sağlayacak; ekonomik performans bakımından bir adım daha öne geçecek. Cinsiyet eşitliğini gözeten şirketler daha iyi finansal sonuçlar elde ediyor. İş dünyası liderleri olarak kendimize cinsiyet eşitliği konusunda yeterince ilerleme kaydedip kaydetmediğimizi sormalıyız” ifadelerini kullandı.

Çamlıca sözlerine şöyle devam etti: “Şirket ve hükümetlerin teknolojik gelişmelere bağlı olarak yaşadığı zorluklar, yönetim ve liderlik kademelerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile aşılacaktır. Cinsiyet eşitliğinin sağlanması, şirketlerin günümüz koşullarında ayakta kalabilmesi için hayati bir ihtiyaçtır” dedi.

1 Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
2 Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul'la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul’la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
3 Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
Alkollü içecek satışlarında dengeler değişti: Bira geriledi, viski yükseldi
4 Google’ın AI özetleri Fransız medyasını ayağa kaldırdı
Google’ın AI özetleri Fransız medyasını ayağa kaldırdı
5 Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Booking ve Airbnb için yeni dönem: Vergi ve temsilci zorunluluğu geliyor
Güncel Haberler
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
YouTube izlenme sayılarındaki değişiklik ne anlama geliyor?
Kartlı ödemeler Temmuz'da yüzde 37 büyüdü: Toplam tutar 3 trilyon TL’ye dayandı
Kartlı ödemeler Temmuz’da yüzde 37 büyüdü: Toplam tutar 3 trilyon TL’ye dayandı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Gençlere özel bir dünya: Türk Hava Yolları Gençlik Kulübü
Haberler
Gençlere özel bir dünya: Türk Hava Yolları Gençlik Kulübü
Advertorial
3 hafta önce
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
Haberler
İkinci el ekonomisinden 12,8 milyon tonluk karbon tasarrufu
Nafizcan Önder
9 saat önce
Avrupa'da bir ilk: Fransa'dan 15 yaş altına sosyal medya yasağı
Sosyal Medya
Avrupa’da bir ilk: Fransa’dan 15 yaş altına sosyal medya yasağı
Nafizcan Önder
4 hafta önce
Türkiye’nin yerli akıllı telefonu 2027’de sahnede: Detaylar netleşiyor
Haberler
Türkiye’nin yerli akıllı telefonu 2027’de sahnede: Detaylar netleşiyor
Marketing Türkiye
16 saat önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.