
Dubai çikolatası dünya genelinde kıtlık yarattı: Antep fıstığı fiyatları rekor kırdı!
TikTok’ta viral olup deyim yerindeyse ortalığı kasıp kavuran Dubai çikolatası dünya genelinde Antep fıstığı kıtlığına neden oldu. “Dubai çikolatası”, ABD ve İran gibi dev üreticileri bile etkileyen bir talep patlamasına neden oldu.
Sosyal medyanın gücü, “lüks çikolata” tüketiminden tarım ekonomilerine kadar geniş bir alanda etkisini gösteriyor. Özellikle TikTok’ta viral olan “Dubai çikolatası”, sadece gençler arasında değil, ABD ve İran gibi büyük tarım üreticisi ülkelerde de önemli bir etki yarattı.
Antep fıstığı kremalı bu çikolata, 2023 sonunda paylaşılan bir videoyla patlama yaptı ve 120 milyondan fazla izlenerek küresel bir fenomen haline geldi. Ardından gelen sayısız video, ürüne olan ilgiyi daha da artırdı. Ancak bu popülarite, çikolatanın ana malzemesi olan Antep fıstığının tedarikinde sıkıntılara yol açtı.
Antep fıstığı fiyatları rekor kırdı
Antep fıstığının büyük üreticileri ABD ve İran’da yaşanan arz sorunları, fiyatları hızla yükseltti. Kuruyemiş firması CG Hacking’in verilerine göre, fiyatlar bir yılda 7,65 dolardan 10,30 dolara çıktı. ABD’de geçen yılki kötü hasat nedeniyle zaten kısıtlı olan stoklar, yüksek kaliteli fıstıkların kabuklu satılmasıyla çikolata üretiminde kullanılan iç Antep fıstığında kıtlığa neden oldu.
Öte yandan İranlı üreticiler, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptıkları Antep fıstığı ihracatını son altı ayda yüzde 40 artırdı. Bu artış, Dubai çikolatasına olan talebin bir yansıması olarak görülüyor.
Çikolata devleri talebe yetişemiyor
“Can’t Get Knafeh of It” adıyla BAE merkezli Fix şirketi tarafından üretilen bu lüks çikolata, sütlü çikolata, Antep fıstığı kreması ve tel kadayıf karışımıyla dikkat çekti. Läderach ve Lindt gibi büyük markalar da benzer ürünlerle pazara hızla girdi ancak uluslararası talebi karşılamakta zorlanıyorlar.
Prestat Group CEO’su Charles Jandreau, “Talep patlaması sektörü şaşkına çevirdi. Bir anda her yerde bu çikolatayı görmeye başladık” diyor. Bazı mağazalar, stokları korumak için kişi başı satış limiti getirmek zorunda kaldı. Bu durum, TikTok fenomenlerinin pazarlama gücünü ve tüketicilerin lüks lezzetlere olan ilgisini bir kez daha kanıtlıyor.
Kaynak: Oksijen