6 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Facebook’un beklenmedik kaybı
Haberler

Facebook’un beklenmedik kaybı

Duygu Su Ocakoğlu
25 Ağustos 2020
2 dk okuma

Facebook’un 2 yıllık CMO’su Antonio Lucio zamanını “çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitliğe” ayırmak istediği gerekçesiyle bu hafta istifa etti.

Facebook’un birçok önemli pazarlama kararının altında imzası bulunan 2 senelik CMO’su Antonio Lucio, sosyal medya platformundaki rolünden vazgeçti. Kariyerinde Pepsi, Visa ve HP gibi sektörlerinde lider kurumlarda da çalışmış olan Lucio, 2020’yi hem ABD hem de pazarlama sektörü için bir gözden geçirme süreci olarak değerlendirdiği bir Facebook gönderisinde bundan sonraki zamanını, pazarlama ve reklam şirketlerine çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarında destek olarak geçireceğini söyledi.

Annesinin salgının hemen öncesinde vefat etmesinin kararındaki etkisinden bahseden Lucio, “Ülkemizin ırksal adalet tarihini göz önünde bulundurduğumuzda yaşadığımız dönüm noktası zamanımın yüzde 100’ünü çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitliğe ayırmayı istememe neden oldu. Bu sorunlar yıllardır kişisel amaçlarımın ve işimin merkezinde olduysalar da artık konsantrasyonumun tamamını bu konulara adamak istiyorum” dedi.

Lucio’nun ayrılık kararının, aralarında Coca Cola, Unilever ve Mars’ın da bulunduğu binden fazla organizasyonun Facebook reklam yatırımlarını #StopHateForProfit hareketi dahilinde geri çekmeye karar vermesinden sadece bir ay sonra gelmesi de elbette dikkat çeken bir unsur oldu. Binden fazla markanın desteklediği kampanya, Facebook’un nefret söylemleri konusundaki karşıt aksiyonlarını platformları üzerinden engellemenin ötesine geçip daha net adımlar atmasını teşvik etmek için, tüm reklamverenlerin sosyal medya devinden reklam yatırımlarını çekmesiyle gerçekleşti.

Facebook bünyesine 2018’in Eylül ayında, 87 milyon kullanıcının etkilendiği Cambridge Analytica veri toplama skandalından 6 ay sonra katılan CMO, sosyal medya devinin itibarının şekilde zedelenmesinin ardından “Facebook’un markalarının, ürünlerinin ve hizmetlerinin hikayelerinin daha saydam bir şekilde aktarılması” ile görevlendirilmişti.

Facebook’un beklenmedik kaybı
Facebook’un Lucio’nun görev süresinde lansmanı yapılan, Kasım 2019 tarihli yeni logosu

Facebook’un CMO aradığı zamanlarda yayınladığı LinkedIn kariyer ilanında, aradıkları kişinin “genel olarak kurum itibarına ve tüketici işlerine odaklanmış bir global pazarlama organizasyonunu yeniden inşa edecek, yönetecek ve bu kuruma ilham verecek biri” olması gerektiği ibarelerine yer verilmişti. Bu pozisyonun üründen dijital pazarlamaya, sosyal medyada analizlere, marka çalışmalarından etkinliklere ve ortaklıklara kadar sorumluluk sahibi olacağı da ilandaki bilgilerden sadece biriydi.

COO Sherly Sandberg’ün liderlik ekibine de katılan Lucio’nun görev süresince kurumsal bir rebranding çalışmasının yürütülmesinin yanı sıra 2019 yılının Kasım ayında yeni bir logo lansmanı da yapıldı. Facebook’un, aralarında WhatsApp, Instagram, Oculus, Messenger ve Portal’ın da bulunduğu geniş ürün ailesini bir çatı altında toplamayı hedefleyen bu logo çalışması, her bir uygulamanın ana ekranında “from Facebook” (Facebook’tan) açıklamasıyla yer aldı.

Kaynak: Marketing Week 

antonio lucio cmo Facebook from facebook Logo loss
1 Meta’nın yapay zeka asistanı Türkiye’de kullanıma açıldı
Meta’nın yapay zeka asistanı Türkiye’de kullanıma açıldı
2 25 yıl sonra gelen büyük dönüşüm: PepsiCo’dan dünyaya "gülümseme"
25 yıl sonra gelen büyük dönüşüm: PepsiCo’dan dünyaya “gülümseme”
3 Papara’nın faaliyet izni iptal edildi
Papara’nın faaliyet izni iptal edildi
4 Haftanın marka ajans iş birlikleri (24-30 Ekim)
Haftanın marka ajans iş birlikleri (24-30 Ekim)
5 Z kuşağı, "doomscrolling"i azaltıyor; markalarla gerçek hayatta buluşuyor
Z kuşağı, “doomscrolling”i azaltıyor; markalarla gerçek hayatta buluşuyor
Güncel Haberler
Bienalin kalbinde bir gün: Marketing Türkiye C Level Club üyeleri, "Üç Ayaklı Kedi"nin izinde…
Bienalin kalbinde bir gün: Marketing Türkiye C Level Club üyeleri, “Üç Ayaklı Kedi”nin izinde…
“67” (Altı-Yedi) çılgınlığı McDonald’s menüsünde!
“67” (Altı-Yedi) çılgınlığı McDonald’s menüsünde!
“Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkı” diyen Humm Organic ve AÇEV, güçlerini birleştirdi
“Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkı” diyen Humm Organic ve AÇEV, güçlerini birleştirdi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Pembe Top bu yıl Birce Akalay'ın elinden havalanacak
Haberler
Pembe Top bu yıl Birce Akalay’ın elinden havalanacak
Sena Tufan
7 Ekim 2025
Mango, siber saldırıyı doğruladı: Müşteri verileri tehlikede!
Haberler
Mango, siber saldırıyı doğruladı: Müşteri verileri tehlikede!
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Helal turizm yükselişte: 2030’da 245 milyon Müslüman gezgin bekleniyor
Haberler
Helal turizm yükselişte: 2030’da 245 milyon Müslüman gezgin bekleniyor
Marketing Türkiye
12 Eylül 2025
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
Haberler
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
Marketing Türkiye
2 gün önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.