18 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Covid-19 salgını nedeniyle tatil planları değişti, tatile ayrılan bütçeler kısıldı
Haberler

Covid-19 salgını nedeniyle tatil planları değişti, tatile ayrılan bütçeler kısıldı

Marketing Türkiye
29 Haziran 2020
3 dk okuma

Koronavirüs salgını tatil planlarını ve alışkanlıklarını değiştirdi. Hijyen kaygıları öne çıkarken  tatile ayrılan bütçeler kısıldı. TatildeKirala.com’un yaptığı araştırmaya göre tatilcilerin yüzde 62’si planlarını değiştirirken, yüzde 43’ü bulaşma ve hijyen endişeleri nedeniyle tatile çıkmaktan çekiniyor. Otel tatili yapacağını söyleyenler ise yüzde 15’de kalıyor.

Covid-19 salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz tatili planları yeniden gündeme geldi. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları hayati önem taşımaya devam ederken hem turizm ve konaklama sektöründe yeni düzenlemelere gidildi hem de tatilcilerin öncelikleri değişti. Kısa dönemli ev ve tekne kiralama sitesi TatildeKirala.com’un 74 şehirden 600’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştirdiği “Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”na göre katılımcıların yüzde 62’si salgınla birlikte tatil planlarını değiştirdi. Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü tatil planı yaptığını belirtirken yüzde 43’ü bulaş ve hijyen endişeleri nedeniyle tatil planı yapmaktan çekiniyor. Bu endişeler, ortak kulanım alanlarının yoğunlukta olduğu otelleri de tatil planlarının dışında bırakıyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 15’i hotelleri tercih edeceğini söylerken yüzde 45’i müstakil ev ve kiralık villalarda kalacağını belirtiyor. Tatile çıkacak olan her 2 kişiden biri özel araç ile ulaşımını sağlayacak.

Yüzde 30’luk kesim tatile çıkmayacak

TatildeKirala.com’un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Covid-19 salgını nedeniyle tatil planlarını değiştirmek zorunda kalanların oranı yüzde 62 ile oldukça geniş bir grubu ifade ediyor. Yüzde 38’lik kesim ise salgın öncesindeki planlarının geçerli olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 43’ü henüz karar aşamasında iken yüzde 14’lük kesim tatile çıkmaya karar verdiğini, yüzde 13’lük kesim de yazlığına veya köyüne gideceğini belirtiyor. Bu yıl tatile çıkmama kararı alanlar ise katılımcıların yüzde 30’unu oluşturuyor.

Tatile çıkmayanların temel gerekçesi bulaş ve hijyen kaygısı

Araştırmaya göre tatile çıkmayan yüzde 30’luk kesimin temel sebepleri arasında bulaş ve hijyen endişesi ilk sırada yer alıyor. Katılımcıların yüzde 43’ü bu sebeple tatil planlarını iptal ettiğini belirtirken, yüzde 27’si köy veya yazlık dışında herhangi bir yerde konaklamak istemiyor. Tatile çıkmama kararında ekonomik sebepler de belirleyici rol oynuyor. Katılımcıların yüzde 15’i maddi yeterizliklerden dolayı herhangi plan yapmazken yüzde 15’lik bir kesim de normal şartlarda zaten tatile çıkmadığını söylüyor.

Tatil bütçesi ayıramayanların oranı yüzde 30

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise pandemi sürecinde yaşanan ekonomik belirsizliklerin tatil bütçeleri üzerindeki etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların yüzde 50’si tatil için 5 bin TL’nin altında bütçe ayırdığını söylerken, tatil için hiç bütçe ayırmayanların oranı yüzde 30 ile dikkat çekiyor. Tatil bütçesi 5 bin TL ila 10 bin TL arasında olanlar yüzde 17 olarak kaydedilirken, yalnızca yüzde 3’lük bir kesim 10 bin TL ve üzerine çıkabildiğini belirtiyor.

Planı olanların yüzde 45’i müstakil evlerde veya villalarda konaklayacak

TatildeKirala.com’un elde ettiği veriler, normale dönüş başlasa da büyük çoğunluğun ortak kullanım alanlarından olabildiğince uzak durmaya çalıştığını gösteriyor. Salgın sonrası tatil planlarını askıya almayanlar, yüzde 45 oranla konaklamak için müstakil evleri ve villaları tercih edeceğini söylüyor. Asansör, havuz, restoran, plaj gibi ortak kullanım alanlarının yoğunlukta olduğu oteller ise yüzde 15 ile geri planda kalıyor. Araştırma sonuçları, benzer kaygılar nedeniyle doğa tatillerine de önemli bir yönelim olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 14’ü, karavan veya kamp tatili yapacağını belirtiyor.

Tatilcilerin yarısından fazlası şahsi veya kiralık araçlarla seyahat edecek

Sosyal mesafe ve bulaş riski gibi endişeler, tatile çıkacakların ulaşım tercihlerinde de etkili oluyor. Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan tatilcilerin yüzde 53’ü kendi arabasıyla veya araç kiralayarak seyahat edeceğini belirtiyor. Yalnızca yüzde 9’luk bir kesim ulaşımda otobüs veya deniz yollarını kullanacağını söylerken, en az tercih edilen ulaşım aracı yüzde 8 ile uçak oluyor.

Deniz – havuz ikileminde deniz galip geliyor, rota Ege’ye çevriliyor

“Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”, vatandaşların ikilemde kaldığı ‘’havuz mu, deniz mi?’’ sorusunun da cevaplandığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 40’ı denize gireceğini söylerken havuzu tercih edeceklerin oranının yüzde 20’de kaldığı görülüyor. Zorlu pandemi sürecinin ardından denize kavuşmak isteyenler ise yüzde 43 oranla en çok Ege bölgesine yöneliyor. Ege’yi yüzde 24 ile Akdeniz, yüzde 11 ile Marmara, yüzde 8 ile Karadeniz ve yüzde 2 ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu takip ediyor.

araştırma tatil
1 E-ticarette yeni rekabet alanı: Deneyim, ürünün önüne geçiyor
E-ticarette yeni rekabet alanı: Deneyim, ürünün önüne geçiyor
2 Türkiye’nin AI paradoksu: Hem güveniyoruz hem de işimizi elimizden alacağından korkuyoruz!
Türkiye’nin AI paradoksu: Hem güveniyoruz hem de işimizi elimizden alacağından korkuyoruz!
3 “AI Washing” ve toplumsal Alzheimer tehlikesi!
“AI Washing” ve toplumsal Alzheimer tehlikesi!
4 Ayın en çok konuşulan oyuncuları: Sosyal medya ile geleneksel medyanın tercihi farklı...
Ayın en çok konuşulan oyuncuları: Sosyal medya ile geleneksel medyanın tercihi farklı…
5 Seyahat için yapay zeka kullananların yüzde 82'si veri güvenliğinden endişeli 
Seyahat için yapay zeka kullananların yüzde 82’si veri güvenliğinden endişeli 
Güncel Haberler
Türkiye'de yapay zeka hangi giyim markalarını öneriyor?
Türkiye’de yapay zeka hangi giyim markalarını öneriyor?
Markalar neden müze kurar?
Markalar neden müze kurar?
2026 FIFA Dünya Kupası'na damga vuran isimler: En çok konuşulan oyuncular açıklandı!
2026 FIFA Dünya Kupası’na damga vuran isimler: En çok konuşulan oyuncular açıklandı!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında...
Haberler
Merzigo CEO’su Yiğit Doğan Çelik, Birleşik Krallık OTT/VOD sektörünün en etkili 50 ismi arasında…
Sena Tufan
3 Haziran 2026
PR'ın "babası", manipülasyonun ustası: Edward Bernays
Haberler
PR’ın “babası”, manipülasyonun ustası: Edward Bernays
Sena Tufan
9 Mayıs 2026
Orzax’tan fibromiyalji için farkındalık adımı: “Görünmeyen Ağrılar” projesi
Haberler
Orzax’tan fibromiyalji için farkındalık adımı: “Görünmeyen Ağrılar” projesi
Advertorial
12 Mayıs 2026
L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
Haberler
L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
Marketing Türkiye
7 Mayıs 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.