15 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
CHP, TRT sansürünü yargıya taşıdı
Haberler

CHP, TRT sansürünü yargıya taşıdı

Marketing Türkiye
14 Nisan 2015
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), TRT’nin haftasonunda koyduğu reklam sansürünü yargıya taşıyarak yürütmeyi durdurma talebi ile dava açtı. Seçim kampanyasının reklam filmlerinin TRT’de yayınlanmama kararını mahkemeye taşıyan CHP, “İktidarı eleştirilemez kılan bir işlem, hukuktan nasibini almadığı gibi yasal da değildir. Davalı, bu işlemi ile devletin kanalı değil iktidar partisinin kanalı gibi hareket etmiştir” açıklamasını yaptı.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde ‘Milletçe Alkışlıyoruz’ adı verilen iki reklam filmi hazırlayan CHP’nin bu reklamları, özel kanallar tarafından yayınlanmasına karşın TRT’de ‘yasaya aykırı olduğu’ gerekçesiyle yayınlanmadı. TRT’nin kararını soran CHP’ye ‘yayınlanamaz’ görüşü içeren bir rapor sunuldu.

CHP adına Ankara İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali istemiyle dava açan Şenal Sarıhan, dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. Maddesine atıf yaparak; ‘Reklamlar… kötüleme içermez’, 10. maddeye atıfla da ‘Reklamlar, hiçbir kişi, kurum veya kuruluşu, ticari ya da mesleki faaliyeti, malı ya da hizmeti, reklam veya markayı aşağılayamaz, açıkça alay konusu edemez ve benzeri biçimde kötüleyemez.’ hükümlerine açıkça aykırı olduğunu iddia etmiştir. Gerekçede ‘kötüleme’ olarak tanımlanan sözler, reklam içeriğinde yer alan ‘Hukuka ve ekonomiye; özgürlüğe, barışa ve adalete; laikliği, demokrasiye ve Cumhuriyete zulmetmek’ sözleridir. İdare, bu tür bir zulmün hoş görülmeyecek bir eylem olduğunu, hatta yasalarda cezai yaptırımı bulunduğunu, bu cümlede ‘zalim’le kastedilenin iktidar olduğunu, iktidarın bu nitelemelerle kötülendiği için yayına izin verilmediğini ifade etmiştir. Davalı idare bu kararı alırken, reklam metninin bütününü değil, kendi yargılarını destekleyecek bir bölümünü ele almış ve bu sözcükler üzerinden soyut bir yoruma gitmiştir.”

‘TRT, iktidarın partisi gibi hareket etmiştir’

“İdare, reklamın içeriğinde bir kötüleme ya da hakaret olmamasına karşın, tamamen keyfi bir değerlendirme ile ve kendisini iktidardan yana taraf olarak da kabul ederek neden ve konu yönünden sakat bir işlem kurmuştur.” diyen Sarıhan, yasaklama kararının yasal dayanağının olmadığını kaydetti. 

“Devlet kanalı olmak iktidar partisinin sesi olmak değildir” diyen Saruhan, “İktidarı eleştirilemez kılan bir işlem, hukuktan nasibini almadığı gibi yasal da değildir. Davalı, bu işlemi ile devletin kanalı değil iktidar partisinin kanalı gibi hareket etmiştir. 07.06.2015 tarihinde yapılacak Milletvekilliği Genel Seçimlerinin demokratik, adil ve eşit koşullarda yapılmasının önemli ayaklarından biri de medya organlarının seçimlere girecek partilerin propaganda faaliyetlerini özgür, serbest ve eşit koşullarda sürdürmeleri zorunluluğudur. Özellikle devlet televizyonunun ‘iktidarın sesi’ olmayı değil, tüm siyasi partilere eşit davranmayı esas alması gerekir. Oysa bu uygulama ile İdare, kamu yararı gözetmek yerine, iktidarın çıkarlarını koruyarak kamu hizmetindeki tarafsızlığa aykırı davranmaktadır.” görüşünü savundu.

1 Meta, dünyanın ilk kişisel yapay zeka ajanı "Muse"u tanıttı
Meta, dünyanın ilk kişisel yapay zeka ajanı “Muse”u tanıttı
2 Yapay zeka Türkiye'de hangi çanta ve ayakkabı markalarını öneriyor?
Yapay zeka Türkiye’de hangi çanta ve ayakkabı markalarını öneriyor?
3 İnsan odaklı "taahhütname"
İnsan odaklı “taahhütname”
4 Liverpool formasında Türk Hava Yolları dönemi başlıyor
Liverpool formasında Türk Hava Yolları dönemi başlıyor
5 LG, çamaşır makinesini K-pop grubuna dönüştürdü
LG, çamaşır makinesini K-pop grubuna dönüştürdü
Güncel Haberler
Netflix, Amazon ve YouTube’dan spor yayınları için güç birliği
Netflix, Amazon ve YouTube’dan spor yayınları için güç birliği
Türkiye’deki iCloud+ aboneleri Apple TV ve Apple Arcade’e ek ücret ödemeden erişebilecek
Türkiye’deki iCloud+ aboneleri Apple TV ve Apple Arcade’e ek ücret ödemeden erişebilecek
Nestlé Türkiye'nin yeni CEO'su Bernie Stefan oldu
Nestlé Türkiye’nin yeni CEO’su Bernie Stefan oldu
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
Haberler
2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
Sena Tufan
1 hafta önce
Haftanın marka ajans iş birlikleri (17-23 Temmuz)
Haberler
Haftanın marka ajans iş birlikleri (17-23 Temmuz)
Sena Tufan
23 Temmuz 2026
Neşet Dereli yazdı: Kriz yönetiminde verisiz aksiyon, karanlıkla yön aramaktır!
Haberler
Neşet Dereli yazdı: Kriz yönetiminde verisiz aksiyon, karanlıkla yön aramaktır!
Marketing Türkiye
3 hafta önce
Yapay zeka hangi mutfak ve sofra markalarını öneriyor?
Haberler
Yapay zeka hangi mutfak ve sofra markalarını öneriyor?
Sena Tufan
8 Ağustos 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.