Çalışanlar sosyal medya paylaşımlarını patronlarından gizliyor
Kasperksy Lab tarafından hazırlanan Global Gizlilik Raporu’na göre, Türkiye’de tüketicilerin yaklaşık üçte biri (yüzde 35) sosyal medyadaki paylaşımlarını patronlarından gizlemeyi tercih ediyor. İş yerindeki bu gizlilik iş arkadaşlarına da uzanıyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 60’ı paylaşımlarını birlikte çalıştıkları kişilerin de görmesini istemiyor.
Bir çalışan, hayatının ortalama 13 yıl 2 aylık bir bölümünü iş yerinde geçiriyor. İlginç bir şekilde, bu sürenin tamamı işle ilgilenmek veya terfi almakla geçmiyor. Tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 64) her gün iş yerinden işle ilgili olmayan web sitelerine girdiğini belirtiyor.
Türkiye’de çalışanların yaklaşık beşte biri (yüzde 19) hangi sitelere girdiklerini işverenlerin bilmesine karşı. Daha da ilginci, yüzde 60 oranında bir kesim ise internette ne yaptıklarını iş arkadaşlarının bile bilmesini istemiyor. Bu da insanların, iş arkadaşlarını ofiste tembellik yapma olanaklarına bir tehdit olarak gördüğü veya işteki kişilerle daha resmi ve değerli bir ilişkileri olduğu anlamına geliyor.
Öte yandan, sosyal medyadaki faaliyetlerin çoğu kişi için çok daha açık ve patronla değil de iş arkadaşlarıyla paylaşıma daha uygun olduğu görülüyor. Çalışanlar şirketin imajına zarar vermekten veya azalan verim nedeniyle şirketin çalışanlara ait sosyal medya hesaplarını takip etmeye başlayıp kariyer kararlarını buna göre verebilecek olmasından korkuyor. Şirketlerin bu tür politikaları nedeniyle, Türkiye’de kullanıcıların yüzde 35’i, sosyal medya paylaşımlarını patronlarına göstermiyor ve yüzde 43’ü ise bu bilgileri iş arkadaşlarına bile vermiyor.
Yüzde 25 oranında bir kesim mesaj ve e-postalarının içeriğini işverenlerine göstermeye karşı. Buna ek olarak, araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 5’i kişisel bilgilerinin sızması nedeniyle kariyerlerinin büyük zarar gördüğünü söylüyor. Bu nedenle insanlar şirket içinde itibar kazanmaya ve iş yerindeki ilişkilerini zedelememeye çalışıyor.