6 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Birleşmiş Milletler marka ve medya sahiplerini göreve çağırıyor
Haberler

Birleşmiş Milletler marka ve medya sahiplerini göreve çağırıyor

Duygu Su Ocakoğlu
16 Nisan 2020
4 dk okuma

Birleşmiş Milletler, kreatiflere virüsün henüz ulaşmadığı ülke ve bölgelerdeki toplumları salgının önüne geçmeleri konusunda bilinçlendirmek üzere yardım etmeye çağırmıştı. Bu çağrının ardından 13 binden fazla reklam/kamu spotu başvurusu oldu. Bunun üzerine ise Birleşmiş Milletler marka ve medya sahiplerini seçilen işleri yayarak salgın tedbirleri ve iyileştirme çalışmalarında yer almaya davet etti.

Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler’in dünyanın dört bir yanından ajansı koronavirüs hakkında yaratıcılığın ön planda olduğu ve her kültürden insana ulaşacak reklamları yaratmaya davet ettiği bildirgesinin ardından 13 binden fazla reklam/kamu spotu başvurusu oldu. Birleşmiş Milletler şimdi ise marka ve medya sahiplerini seçilen işleri yayarak salgın tedbirleri ve iyileştirme çalışmalarında yer almaya davet ediyor. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir hedeflerle ilgili departmanının (UN Sustainable Development Goals Strategy Hub) global lideri Dawda Jobarteh daha önce dünyanın tüm yaratıcı akıllarını hayat kurtarabilecek gücü olan spotlar yaratmaya davet ettiği bir bildirge yayınlamamıştı.

Ancak Jobarteh’in genel iş tanımında BM’nin sürdürülebilirlik hedeflerini dünyayla paylaşmak bulunuyor ve bildirge sonrasında da organizasyon salgını durdurmak için oluşturulacak yerel iletişimlerin altından tek başına kalkamayacağını fark ettiğinde çözüm bulmak da Jobarteh’e kaldı. Jobarteh ve ekibinin çözümü geçtiğimiz haftalarda yayınlanan “Global Call to Creatives: An Open Brief from the United Nations” adlı bildirgeyi yayınlamak oldu. 14 Nisan’da başvuruları sona eren proje dünyanın her köşesinden kreatifi salgının yayılmasını önlemeyi amaçlayan yaratıcı işler üretmeye teşvik etti.

BM bildirgeye yanıt verecek olan kreatiflerden işlerini altı aksiyonun etrafında oluşturmalarını istedi; kişisel hijyen, sosyal mesafe, semptom farkındalığı, nezaket, yanlış haberleri doğru bilgilerle yıkma ve bağış. Ajanslara işlerini illüstrasyonlardan radyo yayınına kadar geniş bir yelpazede yaratma şansı tanındı.

Jobarteh ilk olarak kendi tanıdığı reklam profesyonellerinden yardım istediyse de bu bildirge sadece Madison Avenue veya Londra Soho’daki Cannes Lions kazananlarına özel değildi. Paris, Mumbai, Rio de Janeiro, Afrika ve Tokyo’dan da kreatiflere ulaşan Jobarteh burada da durmayıp reklam iletişimi konusunda herhangi bir deneyimi olmayan insanlardan dahi yaratmalarını istedi. “Bu bir ödül töreni değil. Bu, insanların güvenini sağlamak ve doğru bilgiyi yaymak için bir topluluğun harekete geçmesi” diyor Jobarteh.

13 binden fazla iş projeye başvurdu

Bildirge ilk olarak 25 Mart’ta yayınlandı. 30 Mart’a kadar ise Jobarteh gelen işlerin sayısıyla başa çıkmak için Talenthouse’un kreatif brief platformundan yararlanmaya karar verdi. Jobarteh konu hakkında, “İlk adım olarak bir Google formu üzerinden çalışıyorduk. Bu formun ne kadar yetersiz olduğunu çok kısa bir sürede gördük” diyor ve ekliyor, “gelen yanıtlar o kadar olumluydu ki”…

13 binden fazla işin başvurduğu proje Talenthouse’un portalını kullanmaya devam ediyor. Bir kreatif gönder tuşuna bastığı andan itibaren işleri Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuzuna göre gözden geçiriliyor, diline, formatına ve mesajına göre gruplandırılıyor ve BM’nin mikro sitelerinden birinde yayınlanıyor. Sonrasında ise bu işler yaratıcısına referans vermek koşuluyla indirilip her yerde ve herkes tarafından kullanılabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yönlendirmelerinin değişmesi halinde bu değişimlerle aynı paralelde olmayan reklamlar genel mesajın güvenli ve doğru kalması için kaldırılabiliyor. Bu brief’te “ödül kazanan” yok.

Elindeki kapsamlı ve doğru bilgiler etrafında oluşturulmuş spot stoğuyla Jobarteh dikkatini bu işleri dünyaya yaymaya çeviriyor. Markalar ve medya sahipleri arama listesinin başında geliyor. BM bu birey ve kurumların koleksiyonlarından ihtiyacı olan işleri alıp, kendi izleyici kitlesinin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirip “kısaca bütün medya kanallarını doldurup taşırmalarını” istiyor. “Salgın öncesinde yaratılan birçok iş geri çekildi ve şimdi olimpiyatların da ertelenmesiyle medya kanallarında doldurulabilecek büyük bir boşluk var” diyor Jobarteh ve ekliyor, “bu yüzden medya alanı bağışları veya markaların hali hazırda yayınladıkları mesajlarına bu işleri entegre etmeleri bizi çok mutlu eder”. Jobarteh markaların kreatif işleri hakkında ise, “COVID-19 hakkında doğru bilgi veren mesajlarımızı gelecek medya çalışmalarında da konumlamalarını istiyoruz. Buradan krediyi biz almak durumunda değiliz, bu sadece insanları güvende tutmaya çalışan bir aksiyon hali” diyor.

 

Talenthouse’un kurucu ortağı Maya Bogle’ın “Dünyanın Facebookları, Tiktokları, Sanpchatleri ve Googleları” diyerek tanımladığı en büyük medya sahipleri dijital alanlarıyla ilgili olarak direkt iletişime geçilecekler arasında. Bu sırada Jobarteh aktörler, influencerlar, atletler ve BM’nin kendi iyi niyet elçileri gibi yüksek profilli ünlü figürlere kreatif işleri kendi platformlarından yaymalarını istemek üzere ulaşıyor olacak.

Bu sefer medya sahiplerine hitap edecek bir açık bildirge de yakın gelecek planları arasında yer alıyor. “Gönderilen işleri yüksek etkili ve yüksek görünülürlüğe sahip dağıtım kanallarında konumlamak istiyoruz” diyen Jobarteh, “bu yüzden medyadan yapmasını dilediğimiz, spesifik topluluk ve pazarlar için bu içerikleri tekrar formatlandırmadaki destekleri” sözleriyle medya kanallarından beklentilerini dile getiriyor. “Şimdiden ellerinden geldiğince yardım etmeyi isteyen büyük isimlerden teklifler geldi. Bu süreçleri yeni öğrensek de öğrenme sürecimiz hızlı ve agresif”.

Kapsamı ve azmi değerlendirildiğinde BM’nin iletişim projesi etkileyici olduğu kadar anlamlı da. Ancak hükümetin kendi verdiği mesajları ve diğer kanalların COVID-19 içeriklerinin arasında bu anlamlı işler gün ışığı görebilecek mi? Hatta görmesi şart mı?

Jobarteh, “bu soruyu her ne kadar insanlar tedbir önerilerini biliyor olsa dahi bu tedbirleri almıyorlar diyerek yanıtlayabilirim. Camımdan dışarı bakıyorum ve insanların dışarıda vakit geçirdiklerini görüyorum. BBC’ye bakıyorsunuz ve geçtiğimiz haftasonu sadece İngiltere’de parklara giden insan oranının yüzde 29 arttığı haberini alıyorsunuz” diyor ve ekliyor “şu anda iletişim mecralarında yer alan bilgiler insanların alışkanlıklarını ve davranışlarını yeteri kadar değiştirmelerine neden olmuyor. Bu kanallardaki yanlış bilgilere değinmiyorum bile” diyor. Jobarteh sözlerine artık görmeye alıştığımız azimli tonuyla, “ancak markaların, medyanın ve iletişimcilerin davranış şekillendirme gücünü hiç hafife almamalıyız” diyerek son veriyor.

Mohamed Altheeb – Socially distanced

 

Birleşmiş Milletler marka ve medya sahiplerini göreve çağırıyor

Regina Escobedo Guerra – Wash Hands Thoroughly COVID-19

Birleşmiş Milletler marka ve medya sahiplerini göreve çağırıyor

Kaynak: The Drum US

 

 

 

birleşmiş milletler Kreatif
1 Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
Starbucks’ı Çin’de tahtından indiren Luckin Coffee, şimdi ABD pazarında
2 Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
Bentley, 100 yılı aşkın tarihindeki en büyük logo değişikliğini yaptı
3 Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil...
Suriyeliler dönmek istemiyor! Nedeni ise Suriye değil…
4 Tüketicilerin yeni gözdesi: Giyilebilir ambalajlar!
Tüketicilerin yeni gözdesi: Giyilebilir ambalajlar!
5 Haziran ayının reyting şampiyonu gazetecileri
Haziran ayının reyting şampiyonu gazetecileri
Güncel Haberler
Tatil değil temkin dönemi: 2025 yazında tüketici durdu!
Tatil değil temkin dönemi: 2025 yazında tüketici durdu!
Çalışanlar, yıllık izinden sonra en çok "uzaktan çalışma izni" talep ediyor
Çalışanlar, yıllık izinden sonra en çok “uzaktan çalışma izni” talep ediyor
Çalışanlar arasında yapay zeka kullanımı yüzde 233 arttı
Çalışanlar arasında yapay zeka kullanımı yüzde 233 arttı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

IAB Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Devrim’den sektöre çağrı: “Sürdürülebilir bir geleceği birlikte tasarlayalım”
Haberler
IAB Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Devrim’den sektöre çağrı: “Sürdürülebilir bir geleceği birlikte tasarlayalım”
Nafizcan Önder
8 Mayıs 2025
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
Nafizcan Önder
1 hafta önce
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (13-19 Haziran)
Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (13-19 Haziran)
Sena Tufan
2 hafta önce
Genç yaratıcılığın gücü UniAds sahnesinde buluştu
Haberler
Genç yaratıcılığın gücü UniAds sahnesinde buluştu
Nafizcan Önder
2 Haziran 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.