Bir rock’n roll fotoğrafçısının benzersiz Woodstock Festivali anısı
1969 yılında New York’ta bir mandıra alanında “Barış ve Müzik” sloganıyla düzenlendiğinden itibaren tam 50 yılı geride bıraktı dünyaca ünlü müzik festivali Woodstock… Her yıl adından söz ettirmeyi başaran Woodstock 50’nci yılını kutlamak için dikkat çekici bir kampanyaya imza attı ve şu anda 80 yaşında olan rock’n roll fotoğrafçısı Henry Diltz’ın hikayesine yer verdi.
50 yıl önce düzenlendiğinde öyle bir sansasyon yarattı ki bir daha hiç düzenlenmemesine rağmen her sene popülerliğini daha da artırarak çok güçlü bir markaya dönüştü Woodstock. Bu altın yumurtlayan markanın her yıl dönümünde yapılan bir belgeseli ya da döneme tanıklık etmiş biriyle yapılan herhangi bir söyleşi izlenme rekorları kırarken, Woodstock’a özel tasarlanan hatıra ürünlerinden ciddi gelirler elde edildi. Birçok marka bu çılgınlar gibi ilgi gören festivalin tekrarının yapılmasını ve sponsor olmayı istese de her bir girişim büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü Woodstock’u Woodstock yapan dönemi ve o dönemin insanlarıydı… İşte o insanlardan biri Henry Diltz’dı. Henry öyle fotoğraflar çekmişti ki 4 günlük festivalde hiçbir fotoğrafçının yakalayamadığı kareleri yakaladı. Jimmy Hendrix, The Who, Janis Joplin, Jefferson Airplane, The Grateful Dead gibi dönemin fırtınalar estiren gruplarının Woodstock’daki performanslarını ve festival katılımcılarını fotoğraflayan Henry’nin hikayesi izleyenleri geçmişte 6 dakikalık bir yolculuğa çıkartıyor. Henry’nin unutulmaz hikayesini kendi ağzından dinlemeden önce Woodstock’ı bir markaya dönüştüren ve bütün festivallerden daha özel kılan unsurlara kısaca değinelim;
Vietnam Savaşı tüm hızıyla devam ederken, insanlar yönetimden ve yaşanan baskılardan çok bunalmıştı. Organizatörlerinin asıl amacının para kazanmak olduğu Woodstock tüm bu umutsuz havayı bir anda dağıtarak insanların gözünde bir rehabilitasyon merkezine dönüştü. 10 bin biletin satılacağı düşünülen festivale 500 bini aşkın kişinin gelmesiyle kontrol imkansızlaşmış, Woodstock bir anda hükümet karşıtı protestolarla siyasi bir kimliğe bürünmüştü. Özellikle Jimi Hendrix’in Amerikan Marşı’nı çaldığı performansı ise Woodstock ile beraber tarihe geçti.