Beyaz yakalıların yüzde 50’si 2020 yılında serbest çalışma sistemine geçecek
Mesai saatlerinden kurtulmak isteyen yeni kuşak beyaz yakalılar serbest çalışma sistemine geçerek kurumları dönüştürüyor. Dünyada 162 milyon, Türkiye’de ise 8,5 milyon çalışan ofis dışında çalışıyor. Şu anda yüzde 30 olan serbest çalışanların iş gücüne oranı, iki yıl içinde yüzde 20 yükselecek ve serbest çalışma kültürü küresel iş gücü pazarının yarısına hakim olacak.
Serbest ve uzaktan çalışma ekonomisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükseliş dönemine girdi. Start-IST ve Capital Events’in Crossover sponsorluğunda geçtiğimiz hafta Levent Kolektif House’da düzenlenen İş’te Gelecek Konferansı’nda; teknolojinin gelişmesiyle ciddi değişimler geçiren iş hayatı, eğitim sisteminin çalışma sistemlerine uyumu, yeni trendler ve ofis ortamlarının değişimi gibi birçok konu uzmanlar tarafından masaya yatırıldı. Etkinliğe video konferans aracılığıyla katılan “Gig Economy (Serbest Çalışma Ekonomisi): Daha İyi Çalışma Rehberi” kitabının yazarı Diane Mulcahy, “Küresel iş gücünde yüzde 30 payı bulunan serbest çalışanlar, 2020 yılında yüzde 50 pay sahibi olacak. Çok büyük bir hızla büyüyen bir ekonomi bu. Serbest çalışanların yüzde 75’i bunu isteyerek tercih ediyor. Artık insanlar hayatlarının kontrolünü ellerine almak, nerede, kiminle, nasıl bir ücrete çalışacaklarına kendileri karar vermek istiyor” dedi.
Türkiye’de 8,5 milyon kişi serbest çalışıyor
Crossover’ın Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Müdürü Mine Dedekoca; iş hayatında yeni neslin daha aktif olmaya başlamasının ve teknolojinin etkisinin hayatın tüm alanlarını dönüştürdüğüne dikkat çekti. Dedekoca, “Dünyada 162 milyon, Türkiye’de ise 8,5 milyon kişi serbest çalışıyor. Şirketlerin ve bireylerin uzaktan çalışmaya olan ilgileri her geçen gün artıyor. Bu aslında tarihsel bir dönüşümün de işareti. Endüstri devrimiyle birlikte evlerden koparılıp servislerle ofislere, fabrikalara götürüldük. Şimdi ise insan, özüne dönmenin yolunu arıyor” dedi.
Cisco serbest çalışma sistemiyle 277 milyon dolar tasarruf sağladı
Cisco’nun İş Birliklerinden Sorumlu Satış Yöneticisi Pınar Yıldız Budakoğlu da 3 ana sorunun iş hayatını şekillendirdiğine dikkat çekerek, “Bugün artık en önemli konu mobilite… Bir işi gerçekleştirirken birden fazla kurumla bir araya gelmeniz gerekiyor ve süreklilik için teknolojik imkanları kullanmak durumundayız. Cisco, globalde 239 ofisini kapattı ve bu sayede yılda 277 milyon dolarlık bir tasarruf sağladı. Birçok kurum henüz uzaktan çalışmaya adapte olamadı. Bunun en büyük engellerinden biri kültür” diye konuştu.
Eğitim 4.0 devri başladı: Bir çok meslek yapay zekaya mağlup olacak
Konferans kapsamında gerçekleştirilen panelde bir araya gelen Prof. Dr. Erhan Erkut ve Tink Okullarının Kurucusu Zeynep Dereli de iş hayatında yaşanan değişimin eğitim sistemine yansıması konusunda görüşlerini dile getirdi. Eğitim 4.0’ın yürürlükte olduğunu kaydeden Erkut, “Eğitim sisteminin dönüşmesi gerekiyor. Türkiye’de 1 milyondan fazla öğretmen, 200’ün üzerinde üniversite var. Eğitim 4.0 için akıllı yaratıcıların geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü torunlarınız okula gitmeyecek” dedi. Zeynep Dereli de eğitimin geleceğe yönelik çok fütüristik bir iş olduğunu belirleterek, “Türkiye’de henüz e-learning’i entegre edip kullanan kurum yok. Önce öğretmenleri inandırmamız gerekiyor. Eğitimde bireyselleşmeye gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.
PWC İnsan Yönetimi ve Organizasyon Danışmanlığı Direktörü Mert Emcan da gelecekte muhasebecilik, call center operatörlüğü, doktorluk, cerrahlık, avukatlık gibi birçok mesleğin yapay zeka ile dönüşeceğini veya tamamen ortadan kalkacağını belirterek, devletlerin istihdam politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.
Ofis ortamı değişiyor
Değişen ofis alışkanlıklarının konuşulduğu ve Murat Erdör tarafından yönetilen son oturumda Kolektif House kurucusu Ahmet Onur ve tüm ortak çalışma alanlarını tek çatı altında toplamayı hedefleyen CoWork7/24 Kurucusu Serkan Kurtuluş, Türkiye’de ortak çalışma alanlarına olan ilginin son yıllarda oldukça arttığını ancak hala potansiyel ihtiyacı karşılayacak sayıda alanın bulunmadığını belirtti.