3 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Chatbot çağı kapıya dayandı!
Haberler

Chatbot çağı kapıya dayandı!

Duygu Su Ocakoğlu
17 Eylül 2020
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Bir toplumdaki bireylerin birbiriyle ortak noktaları çoğu zaman konuştuğu dil ile sınırlı olsa da, chatbot’lara karşı duyduğumuz sabırsızlık hali, her birimizin paylaştığı hissiyatlardan desek yanılmış olmayız… Ancak pandemi dönemiyle birlikte öyle görünüyor ki, bu sabırsızlık hali artık yerini kabullenmeye bırakıyor. Pandemiyle birlikte müşterilerine direkt yollarla ulaşma ihtiyacı artan global B2B sektörü, pazarlama stratejilerinde chatbot kullanımına daha çok yer vermeye başlıyor.

Bir B2B platformu olan Drift and Heinz Marketing’in 538 profesyonelin katılımıyla oluşturulan raporu, sektördeki chatbot kullanımının, aralarında online canlı chat ve sosyal medya da bulunan diğer sohbete dayalı pazarlama araçlarından daha fazla kullanıldığını ve chatbot tercihinin bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında arttığını ortaya çıkardı.

B2B sektörünün dijital dönüşüme direncini pandemi kırdı

Tüketici pazarlaması stratejileri dahilinde kullanımı her yıl artan chatbot’lar, Drift CMO’su Tricia Gellman’ın da belirttiği üzere aynı yükselişi B2B kurumlarla gösterememişti. B2B satış ve pazarlama stratejilerinde dijital dönüşüme karşı bir direnç gözlemlediğini belirten Gellman, bu tutumun pandemiyle birlikte değiştiğini belirtiyor.

“Artık herkes sırtını dijitale yaslamak zorunda olduğu ve yüz yüze iletişime bağlı olan satış ve pazarlama yaklaşımı ortadan kalktığı için, dijital dönüşüm hali sadece pazarlamada değil, tüm iş modellerinde 3-4 katına çıktı”.

Diğer sohbet odaklı pazarlama stratejilerine bakıldığındaysa online canlı sohbetin yüzde 35, sosyal medya etkileşimlerinin yüzde 31 ve direkt email iletişiminin bile yüzde 3 oranında arttığı gözlemlendi. Gellman, chatbot teknolojisinin kullanılma oranının alternatiflerine göre daha çok artmasını, kurumların organik ve yapay zekayı efektif çalışmayı arttırmak amacıyla birlikte kullanmayı artık içselleştirmiş olmalarına atfediyor.

Chatbot ≠ Yapay Zeka ≠ Makine Öğrenimi

Chatbot teknolojisi dahilinde her ne kadar asıl konuşma otomatize edilmiyor olsa da ilk iletişimini chatbotlarla yapan müşteri, yapay zekaya verdiği bilgiler doğrultusunda ilgili birime daha kolay yönlendiriliyor. Zaman içinde bütün otomatik asistanlar daha insani ve kişiye özel bir üslupla iletişim kurabilecekler.

Ancak Gellman, chatbot’ların zamanla daha insani hale getirileceği kabul edilse de B2B pazarlama profesyonellerinin yapay zekanın tüm pazarlama sürecinde oynayacağı rol ile ilgili tedbirli olduğunu belirtiyor.

“Yapay zeka yıllardır dilimizde… Ancak müşterilerle iletişim kurarken bu teknolojiye ihtiyaç belirten B2B profesyonellerinin sayısı ne kadar çok olursa olsun, insanların; makine öğrenimi, dilin algılanışı ve genel yapay zeka kavramlarının ne anlama geldiği konusunda akılları karışmış durumda”.

Chatbot kullanımını arttıran da, engelleyen de belirsizlik

Doğal dil algılanması konusundaki en son gelişmeler üzerine yapılan araştırmalar, şirketlerin an zamanlı sohbetler kurabilen chatbot’ları deneyimlemesine neden oldu. Ancak bu teknolojilerin beraberinde getirdiği öngörülemezlik ve belirsizlik, chatbot’ların B2B pazarlama stratejilerinin ana araçlarından biri olmasının önüne geçiyor.

Gellman, “Bu teknolojileri sıkı bir şekilde deneyimliyoruz. Bu deneyimlerde ortaya çıkansa, bu aracı ne zaman kullanıp kullanmayacağımızı artık iyi kestirebiliyor olmamız” diyor ve ekliyor, “Ancak her ne kadar bu konu bizi heyecanlandırsa da, bu tür bir teknolojiyi ana iletişim kanalımız haline getirmek için henüz erken”.

Gellman ve B2B profesyonellerinin görüşleri chatbot’ları hayatımıza almaya henüz hazır olmadığımızı gösterse de, yıllardır kullanımı her şeye rağmen artan ve özellikle pandemiyle birlikte popülaritesini beklenmedik seviyelere çıkaran yapay zeka teknolojisinin ne zaman ana iletişim kanallarımızdan biri olacağını net bir şekilde söylemek güç…

Kaynak: Adweek

b2b chatbot pazarlama
1 10 yıl içinde en hızlı küçülecek 12 meslek
10 yıl içinde en hızlı küçülecek 12 meslek
2 Sayıları 20 binden 8 bine düşen kırtasiyeler “Yeni Nesil Kırtasiye” ile çıkış arıyor
Sayıları 20 binden 8 bine düşen kırtasiyeler “Yeni Nesil Kırtasiye” ile çıkış arıyor
3 Yapay zeka küçük ev aletlerinde hangi markaları öneriyor?
Yapay zeka küçük ev aletlerinde hangi markaları öneriyor?
4 TÜİK açıkladı: Ekonomiye güven ağustosta arttı!
TÜİK açıkladı: Ekonomiye güven ağustosta arttı!
5 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (21-27 Ağustos)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (21-27 Ağustos)
Güncel Haberler
Listerine Dyson’a diş gösterdi: “Kamera yok, gösterişli teknoloji yok”
Listerine Dyson’a diş gösterdi: “Kamera yok, gösterişli teknoloji yok”
Prompt’tan sahaya: Manchester City’nin yeni formasını bir taraftar tasarladı
Prompt’tan sahaya: Manchester City’nin yeni formasını bir taraftar tasarladı
GANT’in yeni küresel marka elçisi Theo James oldu
GANT’in yeni küresel marka elçisi Theo James oldu
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

En çok vergi veren şirketler belli oldu!
Haberler
En çok vergi veren şirketler belli oldu!
Gülben Dikmen
3 hafta önce
Konaklama tesislerinde yeni dönem başlıyor: Yeni kurallar 1 Kasım’da yürürlükte
Haberler
Konaklama tesislerinde yeni dönem başlıyor: Yeni kurallar 1 Kasım’da yürürlükte
Marketing Türkiye
1 hafta önce
Burger King'den boomer'lara özel menü
Haberler
Burger King’den boomer’lara özel menü
Sena Tufan
23 Temmuz 2026
Odadaki fili gösteren araştırma: Çocukların beynini ekranlar değil, yoksulluk şekillendiriyor
Haberler
Odadaki fili gösteren araştırma: Çocukların beynini ekranlar değil, yoksulluk şekillendiriyor
Nafizcan Önder
29 Temmuz 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.