
Kanal farklı, senaryo aynı: İzleyici televizyon dizilerinden soğuyor!
Research İstanbul’un toplumun izleme alışkanlıklarını merkeze aldığı yeni araştırmasına yerli dizilere “özgünlük” eleştirisi damga vurdu. İzleyicilerin yarısı yeni yapımların konu çeşitliliğinden şikayetçi; üçte biri ise televizyon ekranını tamamen terk etmiş durumda. Yabancı dizilere yönelenlerin oranı hala düşük olsa da (her 10 kişiden 3’ü) yerli yapımlar için asıl alarm, izleyicinin taze hikaye beklentisini karşılayamamakta çalıyor…
Yerli dizi izleyicisinin “deja vu” hali büyüyor. Research İstanbul’un Temmuz 2025’te 2 bin kişiyle gerçekleştirdiği Türkiye temsili araştırma, izleyicinin ekrana bakışını ve içerik tercihini mercek altına aldı. Katılımcıların yarısından fazlası, son dönemde yayınlanan yerli dizilerin konu çeşitliliğinin az olduğunu düşünüyor. Daha da çarpıcısı: Her iki kişiden biri, artık dijital platform dizilerini televizyon yapımlarına tercih ediyor.

Öte yandan, tamamen dizi âleminden uzaklaşanların oranı da azımsanmayacak düzeyde: Katılımcıların üçte biri, artık televizyonu başka eğlenceler için terk ettiğini söylüyor. Her 10 kişiden yalnızca 3’ü yabancı dizileri yerli yapımlara göre daha fazla izlediğini belirtirken yerli yapımlar en çok özgün olmayan senaryoları nedeniyle eleştiriliyor.
Geçmişe kıyasla neden daha az yerli dizi izleniyor?
Araştırmaya göre “daha az yerli dizi izliyorum” diyenlerin sayısı da dikkat çekici düzeyde. Bu katılımcıların neredeyse yarısı, dizilerde “orijinal konu eksikliğini” başlıca gerekçe olarak gösteriyor. Uzayan bölümler ya da tekrar eden yüzlerden çok, aynı senaryoların yeniden ısıtılması seyirciyi uzaklaştırıyor.

En çok izlenen diziler…

Araştırmanın nostalji bölümünde de çarpıcı sonuçlar yer alıyor. Katılımcıların yarısı Cennet Mahallesi’ni, yüzde 45’e yakını Kurtlar Vadisi’ni, yüzde 40’ın üzerindeki bir kesim ise Bizimkiler ve Avrupa Yakası‘nı en az bir sezon izlemiş. Bu dizilerden hiçbirini izlememiş ya da bir sezonu tamamlamamış katılımcıların oranı ise sadece yüzde 13.
Kaynak: Susam Bülten, Research İstanbul