Toplum “Tam normalleşme için henüz vakit var” diyor
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nın 60 dönem verileri vatandaşların salgınla mücadeledeki duygu durumlarının pozitife döndüğüne işaret ediyor. Hatta toplumun belli bir kesimi sanatsal aktivitelerin belli önlemler çerçevesinde devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Araştırma verileri ayrıca toplumun büyük bir kesiminin hafta içi akşamları ve Pazar tüm gün boyunca uygulanan kısıtlamanın destekçisi olduğunu söylüyor. Vaka sayılarındaki düşüş pozitif bir algı yarattığı fakat toplum normalleşme konusunda hâlâ çekimser olduğu görülüyor.
Vatandaşların yarısı tiyatro-bale- opera ya da konser gibi etkinliklere belli önlemler çerçevesinde izin verilmesi gerektiğini düşünüyor. Ipsos Araştırma Şirketi tarafından pandeminin başından beri yürütülen toplumun nabzına yönelik ölçümlemelerde, kamuda uygulanan diğer kısıtlamalara benzer şekilde; tiyatro-bale-opera ya da konser gibi etkinliklerde uygulanan kısıtlamalar toplumun yüzde 40’ı tarafından doğru bulunuyor. Ancak; toplumun yarısı bu tür etkinliklerin belli önlemler alınarak uygulanmasından yana… Bu etkinliklerde uygulanan kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını isteyen kitlenin oranı ise sadece yüzde10.
Pandemiyle mücadele konusunda daha iyimseriz!
Her iki kişiden biri salgınla mücadelenin iyi gittiğini düşünüyor. Mayıs ayında uygulanan tam kapanma süreci sonucunda Haziran başında vaka sayılarında sağlanan düşüş toplumun salgınla mücadele konusunda daha pozitif düşünmesini sağlamış. Nisan başında salgınla mücadelenin kötü gittiğini düşünen kişilerin oranı yüzde60 iken, Haziran ayına gelindiğinde bu oran yüzde 38’e gerilemiş durumda. Mücadelenin iyi gittiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 30’dan yüzde 50’ye yükseliyor.
Salgının ülkemiz üzerindeki etkisi konusunda toplum daha iyimser. Vaka sayılarındaki düşüşle beraber toplumdaki olumlu hava salgının ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerinin azalacağı düşüncesini beraberinde sağlamış. Vaka sayılarının 30 binlere ulaştığı Nisan ayında toplumun sadece yüzde 8’i salgının ülkemiz üzerindeki etkileri konusunda daha iyimserken bu oran Haziran ayında yüzde 45 seviyesine çıktı.
Yasaklar destekleniyor…
Kademeli normalleşme sürecinde hem hafta içi hem de Cumartesi günü uygulanan 22:00- 05:00 arası uygulanan sokağa çıkma yasağı destekleniyor. 1 Haziran’dan itibaren hafta içi sokağa çıkma yasağının başlama saati 21:00’den 22:00’ye uzatıldı. Cumartesileri uygulanan tüm gün sokağa çıkma yasağı ise kaldırılıp hafta içinde olduğu gibi saat 22.00-05:00 arası uygulanmaya başlandı. Kademeli normalleşme sürecine verilen desteğe paralel bu kısıtlamalar da toplum tarafından kabul görüyor. Hafta içi uygulanan kısıtlamalara toplumun yüzde 59’u, Cumartesi uygulanan yeni kısıtlamayı da toplumun yüzde 65’i doğru bulduğunu belirtiyor.
Toplumun yarısı temkinli ilerlemekten yana
Toplumun yarısına yakını kademeli normalleşme sürecinin devam etmesi görüşünde. Toplumdaki bu olumlu havaya rağmen, yine de vatandaşlar temkinli. Kademeli normalleşme sürecinin devam etmesi görüşünde olanların oranı yüzde46. Hatta yüzde12’lik bir kesim daha da fazla kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 3-7 Haziran 2021 saha tarihleri ile veriler; 60 dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3’tür…