Apple’dan sonra şimdi de WhatsApp müşteri özelini korumaya aldı!
Geçtiğimiz 2 ayın en göz önündeki olaylarından biri olan Apple’ın FBI’ya karşı müşteri gizliliğini koruma çabası dijital çağın getirdiği gelişmeler üzerine bolca tartışmaya neden olmuştu. Sonunda FBI Apple’ın yardımı olmadan da istediği bilgiye ulaştıysa da bu olay diğer şirketlerin müşterilerinin özeline olan yaklaşımında yadsınamaz bir etki yarattı.
Sosyal medya devi Facebook’a ait olan internet üzerinden akıllı telefonlar arası mesajlaşmayı, araşmayı ve fotoğraf ve video gönderimini sağlayan uygulama WhatsApp de bu şirketlerden biri. Kurucular Brian Acton ve Jan Koum uygulamalarına veri şifrelenmesi eklediklerini duyurdular. Konuşma penceresi iki ya da daha fazla kullanıcı arasında olsa da, WhatsApp’ın en son sürümüne sahip olunması halinde bu gizlilik servislerinden yararlanılabilecek.
Bir milyarı aşan aktif kullanıcısıyla WhatsApp artık mesaj ve medya paylaşımlarının gizliliğinin sağlandığını müşterilerine konuşma pencerelerinde beliren küçük sarı bir kutu içerisinde iletti. FBI gibi federal kurumların yanı sıra, WhatsApp’ın çalışanları bile artık bu bilgi alışverişine ulaşamayacaklar. Bu adım da WhatsApp’ın olası bir yargı halinde etkilenmeden durumu sonlandırabileceğine işaret.
“Güvenli ürünler yaratmak dünyayı daha güvenli bir hale getiriyor; her ne kadar kanun buna katılmayacak gibi dursa da…” diyen Acton herkesin dinlenme endişesi olmadan iletişim kurabilmesinin önemini vurguladı.
FBI ve Adalet Bakanlığı bu konu hakkında sessizliğini sürdürürken bu kararın önceki terör olaylarıyla da bağlantılı olarak tepki göreceği kesin gibi görünüyor. “Devlet veri gizlenmesini durdurmak istemiyor” diyen eski federal avukatlardan Joseph DeMarco, sözlerine asıl sorunun bu tarz davalarda iletişim şirketlerinden istenilen bilginin sınırının nerede başlayıp nerde bitmesi gerektiğinin çizilmesi olduğunu belirtiyor.
WhatsApp bu demeç üzerine henüz herhangi bir yorum yapmış olmamasına rağmen Koum, “Biz Amerika Birleşik Devletleri’nde dengenin geçmişte sağlandığı ve gelecekte de sağlanacağı yönünde inancımız olduğu için şanslı sayılırız. Ancak birçok ülkede bu denge faktörlerini göremiyoruz.” dedi. Sözlerini devlete güvenmeyi istemenin doğal olduğunu ancak bu bilginin sağlanması halinde bilginin nereye gideceğini bilmediğimiz için bu isteğin doğru olmadığını belirterek bitirdi.
Kaynak: wired.com