18 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Adcolony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer yazdı: "COVID-19 Türkiye’de Dijital Hayatı Nasıl Etkiledi?"
Haberler

Adcolony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer yazdı: “COVID-19 Türkiye’de Dijital Hayatı Nasıl Etkiledi?”

Marketing Türkiye
23 Mart 2020
3 dk okuma
Adcolony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer yazdı: "COVID-19 Türkiye’de Dijital Hayatı Nasıl Etkiledi?"
Adcolony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer y

Bir çoğumuz evimizi ofise dönüştürüp; koltuk, yatak, mutfak, kitaplar, diziler ve bilgisayar arasında mekik dokurken, dünya ülkelerinin fiziksel bağlantısını kesen Coronavirus, bizleri dijital olarak bir adım daha yakınlaştırdı demek yanlış olmaz. Henüz balkondan balkona şarkı söylemeye başlamamış olsak da, günlük görüntülü konuşma seansları ile dijital dayanışmayı başlattık.

Global Web Index araştırma şirketinin dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre; COVID-19 ile ilgili toplumun en çok endişe duyduğu noktalar şu şekilde: virüsün yayılma hızı, yaşlılar üzerindeki risk faktörü ve henüz tedavisinin tam olarak bulunamamış olması. Tüm bu endişelerin yanı sıra araştırmaya katılanların yarısı yeterince bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyor. Katılımcıların %12’si paylaşılan bilgilere güvenmezken, %39’luk bir kesim de bilgi kirliliği konusunda çekimser davranıyor.

Durum böyle olunca, COVID-19 sonrası genel alışkanlık değişikliklerini görmek ve özellikle Türkiye’de kullanıcılar dijital vakitlerini nerelerde geçiriyorlar incelemek istedik. Global Web Index araştırmasına göre kullanıcılar ellerini daha fazla yıkıyor, haberleri daha sık takip ediyor, asansör, bankamatik gibi toplu alanlara dokunmamaya dikkat ediyor, toplu alanları kullanmıyor ve evden çalışıyor.

Online Alışverişler Artıyor

Alışveriş alışkanlıklarına gelince; kullanıcılar %25 daha fazla online alışveriş yapıyorlar. Özellikle 23-38 yaş grubu online alışverişi %39 oranla en fazla yapan kesim. 40-54 yaş arası kesim de %29 oranla ikinci sırada geliyor. Reklamverenler için büyük önem taşıyan bu konu, tüketicilerin beklentilerini anlamak bakımından da değerli.

Tüketiciler Reklamverenlerden Ne Bekliyor?

Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, tüketicilerin markalardan ilk beklentisi %65 oran ile, kendilerini iyi hissetmelerini, keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak ve sağlıklarını iyileştirecek ürünler çıkarmaları ve bu ürünlerin iletişimini yapmaları. İkinci sırada %59 oranla sağlıklı besin ürünleri, üçüncü sırada ise %56 oran ile güvenli dezenfektan ürünleri talebi geliyor. Araştırma sonuçlarına göre tüketiciler markaların virüs tehdidini bir avantaja çevirmelerinin ancak hem kendi çalışanları hem de toplumun genelini koruyarak olacağını gösteriyor. Tüketiciler markalardan etik değerleri korumalarını, buna bağlı olarak sorumluluk sahibi davranmalarını ve toplumun yararına ürünlerin iletişimini yapmalarını bekliyor.

Evde Mobil Oyunlar

Dünya genelinde evden çalışma ve sosyal uzaklaşma kapsamında oyun oynama ve müzik dinleme sürelerinin de arttığı gözlemleniyor. Türkiye genelinde; 24 Şubat haftası 9 Mart haftasını karşılaştırdığımızda; mobil oynama sürelerinde %21  artış gösterdiğini görüyoruz. %14.6 oyun uygulamalarında trafik artıyor. Oyunların tercih edildiği saatlere baktığımızda özellikle Prime Time sırasında mobil oyun oynamaların yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde yapılan araştırmalara göre kullanıcılar %21 daha fazla oyun içi reklam izliyorlar. OnDevice’nin yaptığı araştırmaya göre kullanıcıların mobil oyun oynarken günlük streslerden uzaklaşması ve keyifli vakit geçirmesi de, özellikle bu dönemde oyunlarda geçirilen vaktin artışını destekliyor.

Müzik ile Huzurlu Ev Vakti

 Evde yapılan aktivitelerin bir çoğuna müzik eşlik ediyor. Türkiye’de Spotify özelinde incelediğimizde 1 Mart itibariyle evden çalışan kişi sayısının Türkiye’de de artmasıyla günlük aktif kullanıcı sayıları %3 artış gösterdi. Şubat ayına oranla, Mart ayında Spotify aktif dinlenme oranlarının da %6 arttığı görülüyor.

Bu yoğun gündem içinde olumluyu görmeyi başarmak evde geçirdiğimiz vakti en verimli, huzurlu ve keyifli şekilde geçirmek için en önemli nokta. Olağan ofis günlerinde fırsat bulunmayan aktivitelere vakit ayırmak, ev ortamında rahatlıkla daha verimli çalışmak için COVID-19 önlemleri kullanıcılar tarafından avantaja dönüşüyor.

Kaynaklar:

  • https://consulting.kantar.com/wp-content/uploads/2020/03/COVID-19-Asia-Infographic_FINAL.pdf
  • https://blog.globalwebindex.com/trends/coronavirus-and-consumers/
  • https://www.adcolony.com/blog/2020/03/17/coronavirus-impact-survey-highlights/
  • AdColony Inventory Data, Q1 2020
  • Spotify Turkey User Data, Q1 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Her 3 gençten 1'i ne eğitimde ne istihdamda!
Her 3 gençten 1’i ne eğitimde ne istihdamda!
2 Ezberleri bozan ING Türkiye’nin özgürlükçü bankacılık vizyonu
Ezberleri bozan ING Türkiye’nin özgürlükçü bankacılık vizyonu
3 KFC, Türkiye pazarına HD Holding’le geri dönüyor!
KFC, Türkiye pazarına HD Holding’le geri dönüyor!
4 Küçük ama korkutucu! Pop Mart, Chucky blind box serisini tanıttı
Küçük ama korkutucu! Pop Mart, Chucky blind box serisini tanıttı
5 İş dünyasında haftanın atamaları (6-12 Eylül)
İş dünyasında haftanın atamaları (6-12 Eylül)
Güncel Haberler
Danone Türkiye, B Corp sertifikasıyla "işini iyilik için kullanan" şirketler arasına katıldı
Danone Türkiye, B Corp sertifikasıyla “işini iyilik için kullanan” şirketler arasına katıldı
Meta Connect 2025’te strateji net: Sürekli bağlılık dönemi başlıyor
Meta Connect 2025’te strateji net: Sürekli bağlılık dönemi başlıyor
Friends’in efsane kafesi Central Perk, Times Square’e taşındı
Friends’in efsane kafesi Central Perk, Times Square’e taşındı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Fairy’den lekesiz bağ kurma stratejisi: "Labou…bou"
Haberler
Fairy’den lekesiz bağ kurma stratejisi: “Labou…bou”
Nafizcan Önder
3 hafta önce
80’ler tarzı renkli sneaker’lar, 2025 yazında sahalara geri döndü
Haberler
80’ler tarzı renkli sneaker’lar, 2025 yazında sahalara geri döndü
Sena Tufan
21 Temmuz 2025
Polaroid’den "gerçek hayata" övgü
Haberler
Polaroid’den “gerçek hayata” övgü
Sena Tufan
8 Temmuz 2025
Bir parça mutluluk: Türkiye’nin çikolata tercihleri
Haberler
Bir parça mutluluk: Türkiye’nin çikolata tercihleri
İrem Alimoğlu
13 Ağustos 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.