12 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
ABD seçimlerinin kazananı Facebook mu olacak?
Haberler

ABD seçimlerinin kazananı Facebook mu olacak?

Duygu Su Ocakoğlu
10 Ekim 2020
2 dk okuma

Facebook ABD başkanlık seçimleri öncesinde siyasi içerikli reklamları geçici bir süreliğine engelleme kararı almıştı. Seçim gecesinin net bir kazananının olmayacağı endişelerine (ve uyarılarına) kulak veren Facebook büyük tepkiler alacağını öngörmesine rağmen yayınladığı blog gönderisinde, “3 Kasım’da oylamaların bitmesiyle birlikte mecramızda yayınlanan tüm sosyal sorunlar, seçim ve siyasetle ilgili reklamları ABD özelinde geri çekmeyi planlıyoruz. Geçici olarak sürdüreceğimiz bu uygulama seçim sonrası oluşabilecek herhangi bir karmaşaya ve fırsatçılığa mahal vermemek için hayata geçirilecektir” sözlerine yer verdi.

Facebook’un bu adımı bir anda gelişmedi. Eylül ayında 3 Kasım seçiminden bir hafta öncesinden itibaren yeni siyasi içerikli reklamları yayınlamayacağını açıklayan sosyal medya devinin bu aksiyonu toplum tarafından yeterli bulunmadı. ABD’deki politik atmosferin alışılmıştan daha gergin olduğu gerçeği göz önünde bulundurulunca Mark Zuckerberg bu eleştirileri dikkate aldı ve oylama sisteminin geçerliliğine darbe vuracak tüm içeriklerin Facebook’tan kaldırılacağını açıkladı.

Ancak Facebook, iyi planlanmamış bu aksiyon serisinin gidişatını 2016’da yaşanan PR kaosuna benzetmiş olacak ki, politik içeriklerin tamamı üzerindeki yasağın oylama tamamlandıktan sonra dahi, belirsiz bir süre daha devam edeceğini açıkladı.

Facebook ne yapmaya çalışıyor?

Facebook tüm bu adımlarının nedeninin “Amerikan demokrasisini dış müdahalelere, yalan haberlere ve oy veren baskılanmasına karşı korumak” olduğunu belirtiyor. Siyasi reklamlara getirdiği yasağın ne zaman kalkacağını şu anda açıklayamayan Facebook, bu yasaklar kalktığında tüm kullanıcılarını bilgilendireceğini iletiyor.

Bu misyonu nasıl hayata geçireceğini açıklarken, oy verenleri herhangi bir şekilde baskı altına alan bir dil kullanan reklam ve kullanıcıların yanı sıra resmi oylamanın sonuçları hakkında yanlış bilgi veren aday ve partilere de müdahale edeceğini belirten Facebook’un kara listesinin başında arasında “militarize edilmiş bir sosyal hareket” olarak tanımladığı, Trump yanlısı QAnon grubu bulunuyor.

Facebook, günü tek başına kurtarabilir mi?

Facebook’un aldığı bu ölçüler özünde ne kadar düşünceli olursa olsun, Başkan Trump’ın makamını, tabire caizse “barışçıl bir şekilde” teslim etmeyeceğini açıklamasıyla seçim sonrası kaos kaçınılmaz olacak gibi gözüküyor.

Üstelik demokrat aday Joe Biden’ın Facebook’un bu adımları öncesinde platformda yayınlanan oylama süreçleri hakkındaki yalan haberleri durdurması gerektiğinin altını çizmesi de, Facebook’un tüm dünyayı ekranlarının başına kitleyecek seçim günü karmaşasını ne ölçüde engelleyebileceğinin sorgulanmasına neden oluyor.

 

 

 

 

1 Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
Çalınan çikolatalar sonrası KitKat kamyonuna yakın koruma
2 SocialBrands Nisan sonuçlarını açıkladı: Dijitalin kazanan markaları belli oldu...
SocialBrands Nisan sonuçlarını açıkladı: Dijitalin kazanan markaları belli oldu…
3 Magnum Dondurma Şirketi'nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
Magnum Dondurma Şirketi’nden yeni marka: OANDO tüketiciyle buluşuyor
4 Mart ayının en çok izlenen gazetecileri
Mart ayının en çok izlenen gazetecileri
5 Brandverse Awards'ta geri sayım başladı: Başvurularda son dönemece girildi...
Brandverse Awards’ta geri sayım başladı: Başvurularda son dönemece girildi…
Güncel Haberler
Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak
Bankacılıkta iletişimin yeni normali: 3,5 saniyede müşteriye dokunmak
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
Her 8 meslekten biri yapay zeka ile dönüşüm eşiğinde
İhracatta yeni nesil dönüşüm: Kolaydan küresele
İhracatta yeni nesil dönüşüm: Kolaydan küresele
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Yapay zekanın gözüne girme rehberi
Haberler
Yapay zekanın gözüne girme rehberi
Nafizcan Önder
18 Şubat 2026
Chery, TAB Gıda ve Tıkla Gelsin güçlerini birleştirdi
Haberler
Chery, TAB Gıda ve Tıkla Gelsin güçlerini birleştirdi
Advertorial
4 Şubat 2026
Online yemek siparişlerinde yeni dönem: Tüm ücretler açıkça gösterilecek
Haberler
Online yemek siparişlerinde yeni dönem: Tüm ücretler açıkça gösterilecek
Marketing Türkiye
10 Mart 2026
Labubu, Dünya Kupası coşkusunu koleksiyon ürünlerine taşıyor
Haberler
Labubu, Dünya Kupası coşkusunu koleksiyon ürünlerine taşıyor
Nafizcan Önder
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.