350 yıllık tabloda iPhone’a rastlandı!
1670’ten kalma bir tabloda iPhone görülmesi, Apple’ın cihazın gerçek mucidi olup olmadığına dair eğlenceli bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Hollandalı ressam Pieter de Hooch’un “Man Handing a Letter to a Woman in the Entrance Hall” tablosunda bir erkek figürün oturduğu görülen kadına bir mektup uzatmak için salona girdiği resmediliyor. Resimdeki iki köpekten biri kadının kucağında oturuyor diğeri ise gözlerini kapıya dikmiş biçimde ayakta durarak dikkati dış dünyaya çekiyor. Ancak tüm bu unsurlar, tablonun 350 yıl sonra yeniden gündeme gelmesinin nedeni değil…
Günümüz sanatseverleri tablodaki adamın elinde tuttuğu “mektubu” iPhone olarak yeniden yorumluyor. Bu yorumlar, başyapıtı ilk kez 2016 yılında müzede gezinirken gören Apple CEO’su Tim Cook’u bile çok şaşırttı. Yakın tarihli bir basın toplantısında Cook, tabloyu görünce son derece şaşırdığını söyleyerek “O ana kadar iPhone’un nerede ve ne zaman üretildiğini bildiğimi zannediyordum. Zamanda yolculuğa böylece ikna oldum” açıklamasında bulundu.
Daha önce çeşitli eserler için de benzer yorumlar yapılmıştı
Ancak klasik tablolarda ilk kez iPhone benzerliğine rastlanmıyor. “Bay Pynchon and the Settling of Springfield” adlı 20. yüzyıl sanat eserinde elinde küçük siyah dikdörtgen nesne tutan figürü birçok kişi iPhone ile selfie çeken birine benzetmişti. Avusturyalı Ferdinand Georg Waldmüller tarafından 1860 yılında tuvale işlenen “The Expected One” tablosunda elinde tuttuğu nesneye bakarak tarlada yürüyen genç bir kadın resmediliyor. Genç kadının elindeki nesne de iPhone’a benzetilmiş ancak daha sonra bir dua kitabı olduğu öne sürülmüştü.
Kaynak: Design Taxi