Zamlar belli oldu: 2022’de şirketler ne kadar ücret artışı yapacak?
Asgari ücretlerde yapılan son düzenleme beraberinde birçok şirketin de maaşları gözden geçirmesi zorunluluğunu getirdi. Mercer Türkiye ve PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) bu konuda bir anket düzenleyerek şirketlerin ücret artışı beklentilerini gözler önüne seriyor. “Aralık 2021 Asgari Ücret ve Ücret Artış Trendleri” ara anketinin sonuçlarına göre; 2022 yılı için ortalama ücret artış oranı Aralık ayında yüzde 32,2’ye yükseldi. Firmaların yüzde 38,5’i ise 2022 yılı için yüzde 35 veya üzeri bir artış planlıyor.
Mercer ile PERYÖN geçtiğimiz günlerde “Aralık 2021 Asgari Ücret ve Ücret Artış Trendleri” ara anketinin sonuçlarını açıkladı. 344’ü yabancı, 329’u yerli olmak üzere toplam 673 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre;
- 2022 yılı için ücret artış beklentisi ortalama yüzde 32…
- Artış bütçesi en yüksek olan sektörler ise yüzde 35 ile kimya, enerji, lojistik ve perakende sektörleri olarak dikkat çekiyor.
- Firmaların yüzde 20’si ücret artış dönemini erkene aldığını söylerken, artış dönemini erkene alan firmaların yüzde 79’u artışları Ocak ayında gerçekleştireceğini belirtiyor.
- Ankete katılan firmaların yüzde 38,6’sı asgari ücret artışı nedeniyle ek artış bütçesi alındığını söylüyor. Bu oran yabancı sermayeli firmalarda yüzde 45 iken, yerli firmalarda yüzde 32 olarak görülüyor.
- Firmaların gerçekleştirmeyi düşündükleri ek bütçe oranı yüzde 16,82. Firmaların yüzde 50’si asgari ücret artış etkisini tüm ücret bantlarına yansıtmayı planlarken, yüzde 25’i ise 72.000 – 86.000 bandına yansıtmayı planlıyor.
Ücret artış dönemleri Ocak ayına kayıyor
Asgari ücretli çalışan oranı en yüksek olan sektörler sırasıyla perakende, hizmet ve lojistik öne çıkarken, ankete katılan firmaların yüzde 78,6’sı asgari ücret, enflasyon ve performans artışlarını aynı dönemde gerçekleştireceklerini belirtiyor. Artış dönemi için de Ocak ayını planladıklarını söylüyor. Firmaların yüzde 14’ü ise asgari ücret ve enflasyon artışını aynı anda, performans değerlendirme artışını farklı ayda gerçekleştireceğini belirtiyor. Firmaların yüzde 7,4’ü enflasyon, asgari ücret ve performans artışlarını farklı aylarda gerçekleştireceğini söylüyor.
Firmaların yüzde 10’u 2021 yılında ek artış gerçekleştirdi
Aralık 2021 Asgari Ücret ve Ücret Artış Trendleri ara anketinin sonuçlarına göre; 2021 yılında firmaların yüzde 32’si ortalama yüzde 10 oranında ek artış gerçekleştirdi. Firmaların yüzde 55’i bu artışı 2021 bütçesine ek olarak gerçekleştirirken, yüzde 15’i 2022 bütçesinin bir kısmını 2021’e aktardı, yüzde 12’si ise tek seferlik ödeme olarak gerçekleştirdi. Ek artış uygulaması trendlerine göre, Ağustos ayında ek artış gerçekleştirdiğini söyleyen firmaların oranı yüzde 15 iken, bu oran Kasım ayında yüzde 27’ye, Aralık ayında ise yüzde 32’ye yükseliyor.
Firmaların yüzde 20’si ücret artış tarihini erkene alırken, bu firmaların yüzde 79’u artış dönemini Ocak ayı olarak belirledi. Ücret artışlarını belirlerken, enflasyonun dışında, firmaların yüzde 40’ı ücret araştırmalarını, yüzde 18’i döviz kurunu, yüzde 18’i TÜFE + gıda enflasyonunu ve yüzde 16’sı gıda enflasyonunu dikkate alıyor.
2021 yılında yan haklar kesintiye uğramadı
2021 yılında uzaktan çalışmada uygulanan yan haklar ve ek ödenekler (internet desteği, ergonomi paketi, ilave yemek çeki ödemeleri gibi) korunur ve yaygınlaşırken, mevcut sunulan yan hakları koruma politikası ve yol yardımı, şirket aracı gibi yan hak uygulamalarında da kesinti yapılmadı. Sektör bazlı farklılaşmakla birlikte firmalarda uzaktan çalışma uygulamaları belirli bir netlik kazanmışken, üretim sektöründe de uzaktan çalışma uygulamalarının yaygınlaştığı gözlemlendi.