4 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
2016’nın iletişim trendleri..
Haberler

2016’nın iletişim trendleri..

Marketing Türkiye
8 Temmuz 2016
4 dk okuma

 

Haber: Selin Sayar Tekkuş  [email protected]

Yeni teknolojilerin gelişimiyle birlikte her sektörde olduğu gibi pazarlama sektöründe de bir değişim süreci yaşanıyor, ezberler bozuluyor. Sektöre yön veren bu yeni dönemi özümseyip pazarlama stratejilerinin merkezine oturtan markalar yükselişini sürdürürken, dönüşüme ayak uyduramayanlar oyunun dışında kalıyor. Global arenada entegre iletişim çözümleri sunan Grayling bu yeni süreçte pazarlama sektörüne yön verecek gelişmeleri analiz etti ve ortaya “2016’nın İletişim Trendleri” çıktı… İşte markaların pazarlama stratejilerini yeniden gözden geçirmesine neden olacak o trendler…

2016’nın iletişim trendleri..

1-MARKA SADAKATİ

Y kuşağı gümbür gümbür geliyor ve pazara her geçen gün daha çok hakim oluyor! Tüketicilerle, sadakate dayalı uzun soluklu bir ilişki isteyen markaların sadece ürünleriyle değil sosyal olarak da hedef kitleleriyle bağ kurması gerekiyor. Bu da, “Amaç odaklı iletişim”i bir zorunluluk haline getiriyor…

Saklanacak yer yok!

Teknoloji, içeriğin çoğalması, tüketicilerin bilinçlenmesi ve sürdürülebilirliğin tali olmaktan çıkıp ana meselelerden birine dönüşmesi, “kurumsal marka” kavramını kökten değiştiriyor.

Fayda sağlayan değerler

Bu, markalar için bir slogandan çok daha fazlası! İnsancıl bir tavır, geniş bir ufuk ve Ar&Ge’den pazarlama ve insan kaynaklarına kadar kurumun bütünüyle ezber bozan bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor.

Özün sözün bir olsun

“Toplumdan aldığını topluma geri ödeme” önemli. Zira doğru ve verimli bir şekilde yapıldığında bu anlayış çok güçlü bir marka hikayesi yaratıyor. Bu sayede hedef kitleyle daha sıkı bir bağ kurmak mümkün.

2- YAŞAM ANALİSTLERİ

İlerleyen zamanlarda, kişisel bilgilerini değerlendirme, birleştirme ve kıyaslama konusunda giderek daha iyi performans sergileyen tüketicilerin kişisel verilerine daha fazla sahip çıktığını ve buna imkan tanıyan markaları hayatlarının içine aldıklarını göreceğiz.

Her yer veri kaynıyor

Sağlıktan iş hayatına, nanstan özel yaşama her şeyi takip ve analiz edeceğiz, zaman zaman da paylaşacağız. Maksat, kontrolü sağlamak ve hedeflerimize ulaşmak.

Veriyi anlamlandırmak

Farklı verileri bir araya getirirken giyilebilir teknoloji ve nesnelerin interneti önemli bir rol oynuyor. Tabii Apple Health gibi takip platformlarını da unutmamak gerek.

Eyleme dönüşen bilgi

Daha fazla bilgiye sahip tüketicilerin talep ve seçimlerini de veriler belirleyecek. Bu konuda veriyi eyleme dönüştürmek konusunda yeni ortaya çıkan sektörler, şirketler ve hizmetler yardımımıza koşacak.

3-VİDEONUN YÜKSELİŞİ

Videonun önlenemez yükselişi her geçen gün devam ediyor. Tabii bunda, önceliği video içeriklere veren yayıncılar, arama motorları ve sosyal ağların etkisi de büyük. Zira, kitlelerin “dikkat eksikliği”nden mustarip olduğu bir çağda video en ideal “eğlence-enformasyon” (Eğ-Formasyon) aracı.

Haydi başlat!

İletişimcilerin parmakları, videoların “play” tuşuyla adeta bütünleşecek. İnsanlara ulaşmak ve itibarı artırmak için vloggerlar, Vinecılar, YouTube yayıncıları giderek daha büyük bir öneme sahip olacak.

Ses getiren işler

İletişimciler Buzzfeed’den ders almalı ve hedef kitlelerinin kişisel, duygusal ve işlevsel taleplerini karşılayan videolar yaratmalı. Anlaşılan o ki kurumları, markaları ve politikacıları Snapchat’te daha fazla göreceğiz.

Her şey canlı yayında…

Blab, Meerkat gibi canlı yayın platformlarının Periscope’a katılmasıyla multi-stream kullanıcılarının sayısı artacak ve biz canlı yayın olmadan adım atmayacağız.

4-İLK PRENSİBE DÖNÜŞ

Paylaşım ekonomisinin rüzgarıyla tüketici davranışlarında önemli değişiklikler oluyor, dokunulmazlıklar ortadan kalkıyor. Genç kuşaklar kuralları yerle bir edip yeni bir geleceği şekillendiriyor. Finanstan sağlığa yeni modellerle tanışmaya hazır olun!

Paylaşmak güzeldir

Uber ve Airbnb daha başlangıç. Finans­tan modaya, sağlıktan lojistiğe yeni modeller her yerde karşımıza çıkacak. Ülkeler paylaşım ekonomisinde liderli­ği elde etmek ve korumak için mücade­le verirken kanun ve düzenlemeler de mecburen buna ayak uyduracak.

Tekerleği yeniden icat edeceğiz

Kitle fonlaması nasıl girişimciliği de­mokratikleştirdiyse, 3D baskı da ino­vasyonu demokratikleştirecek. Hızla azalan prototip yaratma masrafları sayesinde pek çok ürünün ve bileşenle­rinin kelimenin tam anlamıyla yeniden icadına tanıklık edeceğiz.

Deplasmanda da gücünü göster

Sektörde uzun süredir bulunan kurum­lar aşina olmadıkları alanlarda da yolu­nu bulmak ve önlerine çıkacak fırsatla­rı kullanabilmek için açık fikirli olmalı ve atik davranmalı. Pek çok şirket var olan hizmetlerine paylaşım modelleri­ni de içeren yenilerini ekleyecek.   

5-SOSYAL AĞLARIN KARANLIK YÜZÜ

İnsanlar içeriklerini kamuya açık platformlardan ziyade özel ve esnek gruplar içinde uygulamalar mesaj ve e-posta yoluyla paylaşmayı tercih edecek. Kurumlar, sosyal ağların “karanlık dehlizleri”nde etkileşim kurmaya, izlemeye paylaşımda bulunmaya çalışacak.

Duygusallık faktörü

Belki daha az sayıda kişiyle paylaşımda bulanacağız ama buna karşılık içeriği­miz seçilmiş ve daha samimi olacak. Bu “duygusallığın” ağırlığının tüketicinin omuzlarında yarattığı yük da onların daha fazla ilgili olmasını sağlıyor.

Karanlıkta yolunu bulmak

Yeni araçlar kurumların sosyal ağların karanlıkta kalan tarafında olup bitenleri izlemelerine ve ölçümlemelerine yardımcı olacak. Bu verilerden hare­ketle içeriklerini optimize edebilecek­ler.

Paylaşımı kolay içerikler

Markalar, tüketicilerin içeriklerini tek bir tıkla postalayabilmelerine olanak tanımalı, Snapchat ve Whatsapp gibi platformlar için mobil uyumlu paylaş­ma butonları eklenmeli. ­

6-AN’IN İNCELİKLERİ

Mobilin üstünlüğü ve temassız ödemelerin yükselişi anında tatmin ve pürüzsüz deneyim yaşamaya olan talebi de körüklüyor.

Parçalı deneyim

Tüketici deneyimi giderek daha çok amaç odaklı sekanslardan oluşan par­çalara bölünüyor. Örneğin Google bunu “Bilmek istiyorum”, “Gitmek is­tiyorum”, “Yapmak istiyorum” ve “Al­mak istiyorum” diye özetliyor.

Şu andan güzeli yok

Markalar ve kurumlar, tüketicilerin beklentilerini karşılayabilmek için za­manı yakalamalı; güncel enformasyon ve fırsatlar sunmalı, her daim etkileşim içinde olmalı.

Anında görüntü

Lokasyona bağlı teknolojilerin yanı sıra Blippar ve Shazam gibi görsel ve işitsel keşif uygulamaları önemli bir rol oyna­yacak. Sosyal medyadan billboardlara ve vitrinlere kadar “satın al” butonları her yerde karşımıza çıkacak.

7-ZAFER HALKIN

Tüketiciden yurttaşa dönüşüm trendi sürecek. İnsanlar şeffaflık talebiyle destek olmak için ve değişimi tetiklemek için güç birliği yapmaya devam edecek.

Biz çoğunluğuz

Terör, mülteciler, kadın hakları ve kü­resel ısınma gibi tüm dünyayı ilgilen­diren korularda ülke sınırlarını aşan aktivist gruplar veya bireyler global ha­reketleri başlatacak.

Demokrasi başrolde

İnsanlar hükümetlerle yeni sivil katı­lım platformları üzerinden ilişki ku­racak ve bu da daha etkin katılım ve daha fazla sorumluluk duygusuna yol açacak.

Yeni patronunuzla tanışın

Kurumlar mercek altına alınacak ve yeri geldiğinde kampanyalarla adil ti­caretten kaynak yönetimine iş süreçle­rinde, görülebilir/incelenebilir/elle tu­tulabilir değişikliğe gitmeleri istenecek.

     

 

Detaylar Marketing Türkiye Nisan sayısında…

 

 

1 UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
2 Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
3 Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
Bir dönem bitiyor: Anna Wintour, 37 yıl sonra Vogue Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılıyor
4 Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
Türk popunun Minik Serçesi’nden 5 yıl sonra gelen albüm: “Paşa Gönül Şarkıları”
5 İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
“Ex’ininkini getir, yenisini götür”
“Ex’ininkini getir, yenisini götür”
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Patronlar Dünyası artık yazılı basında da var!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Ipsos, dünyanın empati haritasını yayımladı: Dünyada mülteci haklarına bakış nasıl şekilleniyor?
Araştırma
Ipsos, dünyanın empati haritasını yayımladı: Dünyada mülteci haklarına bakış nasıl şekilleniyor?
Nafizcan Önder
6 gün önce
Veri kaybı yaşayan şirketlerin ömrü en fazla 2 yıl!
Haberler
Veri kaybı yaşayan şirketlerin ömrü en fazla 2 yıl!
Sena Tufan
3 hafta önce
Çalışan gelişimi artık "lüks" değil, stratejik bir zorunluluk
Haberler
Çalışan gelişimi artık “lüks” değil, stratejik bir zorunluluk
İrem Alimoğlu
11 Mayıs 2025
Tablet pazarı 2025'e güçlü başladı: Zirvedeki marka değişmedi
Haberler
Tablet pazarı 2025’e güçlü başladı: Zirvedeki marka değişmedi
İrem Alimoğlu
15 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.