12’nci “Teknoloji Ödülleri” sahiplerini buldu
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD iş birliğiyle bu yıl 12’ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri, Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
23 ilden 170 başvuruyla rekora ulaşan, 36 finalistin yarıştığı XII. Teknoloji Ödülleri töreni TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin’in katılımı ile gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes; “TÜSİAD olarak, son dönemdeki çalışmalarımızda, dijitalleşmenin özellikle sanayiye etkilerine odaklandık. Ülke olarak dördüncü sanayi devrimi fırsatını yakalamamız ve değerlendirmemiz şart. Bunu her fırsatta tekrarlıyoruz. Sanayi 4.0, Türkiye’nin düşük katma değerli üretim kısır döngüsü yerine, artan yüksek katma değerli yatırımlar döngüsüne erişim potansiyelini bizlere sağlayacak” dedi.
Törende TTGV’nin 20 yıl süreyle KOBİ seviyesinde binlerce projeye finansal destek sağladığını belirten TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav da, Türkiye’nin teknoloji ihraç edebilmesi için yeni bir çalışmaya başladıklarını belirterek, “Birkaç yıl öncesine kadar sermaye ve iş gücünün yanında teknoloji katsayı olarak görünüyordu. Artık teknoloji sermaye ve iş gücü gibi değişken olarak ekonomik başarının temel unsurları arasında yer alıyor. Çünkü teknoloji alanında 10 yıllık süreçte büyük bir atılım bizleri bekliyor” diye kaydetti.
Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik anlamında ciddi atılımlara imza attığına değinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ise Teknoloji Ödülleri’nin sektörde önemli bir marka hamlesi yarattığına işaret ederek, “Ülkemizin Ar-Ge harcamaları bu sene satın alma paritesine göre 17.5 milyar doları geçti. Bu sevindirici bir rakam. Ancak Çin, Hindistan gibi ülkelerin çok gerisindeyiz. Batıdan doğuya eksen kayması gündeme getiriliyor. Bu eksende doğru bir konuma oturmak, bir üst lige çıkmak istiyorsak paradigma değişimine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Teknoloji Ödülleri kapsamında finale kalan 36 proje arasından ödül alanlar şöyle;
Mikro ölçekli firma süreç kategorisi:
SBS Bilimsel Çözümler Firması; Propolisin Duyusal Biyolojik ve Kimyasal Özelliklerine göre sınıflandırılması çalışması ile
Mikro ölçekli firma ürün kategorisi:
Nanobiomed Eğitim-Bilişim Firması; Prextrolin başlıklı çalışması ile
Küçük ölçekli firma ürün kategorisi:
Vaksis Ar-ge Firması; Güneş Işığından Elektrik Enerjisine: GünEr çalışması ile
Orta ölçekli firma süreç kategorisi:
İnfoline Bilgi Teknolojileri Firması; Tarımsal işletmeler Birlikler Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi çalışması ile
Orta ölçekli firma ürün kategorisi:
VSY Biyoteknoloji ve İlaç san. Firması; Multifokal Göz içi Lensi çalışması ile
Büyük ölçekli firma süreç kategorisi:
Aselsan Firması; Hasar Eşiği yüksek Optik sistemler çalışması ile
Büyük ölçekli Firma ürün kategorisi:
İLKO Ar-ge Merkezi Firması; Kontrollü ve Hemen Salım Sağlayan Morfin Sülfat Film Tablet Formülasyon Geliştirilmesi çalışması ile
Büyük ölçekli firma ürün kategorisinde jüri özel ödülü:
Heksagon Mühendislik ve Karsan otomotiv firmaları; Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu çalışması ile
Büyük ödül:
Ford Otomotiv Sanayi Firması; Yeni Nesil Ecotorq EU6 Moto Ailesi çalışması ile