Reklamverenlerin geleneksel mecraların kullanımında yapay zekanın nimetlerinden mahrum kaldığı düşüncesinden hareketle kurulan Medialyzer, TV reklamlarının performansını yapay zeka teknolojileriyle ölçümlüyor… Dünyada 10’u aşmayacak sayıda şirketin yapma becerisine sahip olduğu bir iş yaptıklarını söyleyen Medialyzer’ın CEO’su Mustafa Güllü, “Büyük medya şirketlerinden farklı olarak, Medialyzer’ın ölçümlemesi yansız ve reklam verenin faydasını ön planda tutuyor. Bunun sebebi ise büyük teknoloji şirketleri gibi ölçümlemede kendi medya ürünlerini öne çıkartmaması” diyor…

Öncelikle bize Medialyzer’dan bahsedebilir misiniz? Reklam ve pazarlama dünyasında hangi ihtiyaçları karşılamak için kuruldu?
Medialyzer reklamverenin, TV reklamlarının performansını ölçümleyememesi sorununa bir çözüm getirmek için yola çıktı. Reyting ölçümleme sisteminin oldukça eski ve yetersiz kaldığı günümüzde, bir algoritma ya da yapay zeka kullanılmadan ölçümleme yapmak çok ciddi bir iş yükü gerektiriyordu. Diğer yandan, ortaya çıkan sonuçlar güvenilir değildi. Bu da ölçümlemenin yetersiz kaldığı durumda medya planlamada net ve doğru kararlar alma imkanının ciddi oranda kısıtlandığı anlamına geliyordu. Bu noktada son teknolojiden yararlanan Medialyzer, yapay zekanın ardından imaj tanıma teknolojilerini de kullanmaya başlayarak medya ölçümleme, analiz ve planlama konusunda içgörü sağlayan ürünler geliştirdi.
Ortaklık yapınızı öğrenebilir miyiz?
Medialyzer’ı Can, Emre, Abdurrahman ve ben olmak üzere dört ortaklı bir yapıyla kurduk ve aynı yapıyla devam ediyoruz. 2020 yılında henüz “pre-seed” aşamada, iki kurumsal fondan (twozero ve TechOne) yatırım aldık. Aralık 2021’de ise, ikinci bir yatırım turu daha gerçekleştirdik. Bu turda, mevcut yatırımcılara başka bir kurumsal fon olan Kültepe Yatırım eklendi. Bunun yanı sıra, aynı dönemde iki melek yatırımcı da şirketimize yatırım yaptı.
Medya dünyasında yapay zeka şu an hangi noktada?
Google ve Facebook gibi büyük teknoloji firmaları kendi platformları aracılığıyla eriştikleri big data sayesinde medya sektöründe yapay zekayı en iyi kullanan yapılar olarak öne çıkıyor. Geleneksel medyada örneğin TV medya alım-satımlarında ise teknoloji kullanımı oldukça düşük düzeyde. Bunun endüstrimize yansıması olarak yıllar içerisinde dijital medya en çok para harcanan mecra haline geldi. Ancak dijitaldeki dönüşüm diğer medya formlarını da kaçınılmaz bir dönüşüme zorluyor. TV’ye alternatif VoD platformlarında içerik tedarik zincirinin kişiye özel hale gelmesi söz konusu. Tavsiye sistemleri tüketici yolculuğunu her birimiz için benzersiz hale getiriyor. Reklamveren tarafındaysa geleneksel mecraların kullanımında yapay zekanın nimetlerinden mahrum kalınıyor. İşte biz de Medialyzer’ı bu noktada hayata geçirdik. Bu doğrultuda doğrudan reklam verenler için fayda üreten yapay zeka ürünleri geliştiriyoruz.
Medialyzer’ın farklı yönlerini öğrenebilir miyiz?
Öncelikle Türkiye’de kurulmuş, ortakları ve yatırımcıları Türkiye’de yerleşik bir firmayız. Dünyada 10’u aşmayacak sayıda şirketin yapma becerisine sahip olduğu bir işi yapıyoruz. Böyle bir teknolojiyi kullanıyoruz. Bu şirketler de Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da yer alıyor. İkincisi bir big data sorununa yapay zekayla yanıt vererek ve gerçek zamanlı “imaj tanıma” gibi son derece gelişmiş ve zor bir teknolojiyi kullanarak, diğer tüm ölçümleme yöntemlerinden daha ileri ve teknolojik bir çözüm getiriyoruz. Üçüncü olarak, bağımsız bir ölçümleme yapıyoruz. Büyük medya şirketlerinden farklı olarak, Medialyzer’ın ölçümlemesi yansız ve reklamverenin faydasını ön planda tutuyor. Bunun sebebi ise büyük teknoloji şirketleri gibi ölçümlemede kendi medya ürünlerini öne çıkartmaması. Dördüncüsü, satış sonrası destek ve medya planlaması noktasında teknik ve stratejik destek sağlıyoruz. Diğer yandan, self-servis hizmet de veriyoruz. Kullanıcı dostu arayüzle rakiplerimizden üstün olduğumuzu düşünüyoruz. Son olarak, bu teknolojileri son derece verimli ve etkin bir şekilde kullanarak, hizmetlerimizi daha makul fiyatlarla sunuyoruz. Ayrıca TV Tracking teknolojimizle EMEA bölgesindeki 60’ın üzerinde ülkede 1000’in üzerinde kanalda gerçek zamanlı reklam takip hizmeti verme yetkinliğine sahibiz. Bu sayede reklamverenler rakiplerinin yayınları hakkında gerçek zamanlı raporlar alıp, onların iletişimlerine yine gerçek zamanlı olarak dijitalde yanıt verebiliyorlar.
Reyting ölçümlemeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Reklam dünyasında reyting ölçümleri nasıl bir konuma sahip?
Reyting ölçümlemeleri TV reklamlarından online beklentileri olan reklamverenler için artık bir anlam ifade etmiyor. Çünkü reklamcılık hedefinin online olduğu yerde tüketici yolculuğunun tamamı ölçümlenebilir bir hale geldi. İş sonuçlarına yönelik, verimliliği önceleyen çözümlerimizle, müşterilerimiz TV’yi tıpkı bir dijital pazarlama kanalı gibi veri odaklı bir şekilde yönetebiliyorlar. Tüm reklamverenleri ücretsiz demo kullanımlarla ürünlerimizi deneyimlemeye davet ediyoruz.
Şu an hangi markalarla çalışıyorsunuz?
Küresel ve yerel hem genç hem de köklü bir geçmişe sahip müşterilerimiz var. Çok farklı segmentlerden, verimliliği önceleyen, veriye önem veren, kendi iş modellerinde de yenilikçi olan firmalarla çalışıyoruz. Müşterilerimizden bazıları; Vodafone, Modanisa, Avansas, Türkiye İş Bankası, Danone, Yolcu360, ebebek, Hangikredi, Yatsan…
Öne çıkan projeleriniz hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
Bu sene ikinci kez MarTech “En İyi Ölçümleme Teknolojisi Ödülü”nü aldık. Vodafone’la gerçekleştirdiğimiz bu projede yüzde 200’lük bir verimlilik artışı sağlandı. Vodafone ile yaptığımız iş birliğinde TV Attribution kullanımıyla, Vodafone Her Şey Yanımda uygulamasının indirme rakamı (aynı bütçeyle) üç katına çıktı. Teknolojiye oldukça önem veren, yeniliklere açık bir firma olarak Modanisa her iki ürünümüzü birden kullanıyor. Gerçek zamanlı imaj tanıma teknolojisi kullanan Tracking ürünümüzle yurt dışı mecralardaki reklamları takip edebiliyoruz. TV Attribution kullanan müşterilerimizde yüzde 90’ın üzerinde verimlilik artışı görüyoruz. Yüzde 50’nin altında verimlilik artışı sağladığımız hiçbir müşterimiz olmadı.
Yurt dışında çalışmalarınız var mı?
Özellikle Doğu Avrupa pazarında müşteri edinmeye başladık. Önümüzdeki dönemde öncelikle İspanya, ardından İspanyolca konuşulan Latin Amerika ülkelerini hedefliyoruz. Yıl sonu itibariyle İspanya’da yeni bir ofis açmayı planlıyoruz.
Pazarlama dünyasının televizyon reklamlarına ilişkin bakış açısı nasıl? Nasıl yenilikler bekliyorlar?
Zaman içinde dijital medya televizyonu geride bıraktı. Böylece reklamverenler dijitaldeki ölçümleme teknolojileri sayesinde, performansı artırma ve şeffaflık şansı buldular. Oysa televizyonda kullanılan reyting sistemi buna imkan tanımıyor. Bu da yenilik ihtiyacını daha hissedilir kıldı. Öte yandan, pandemi dönemindeki yeni yaşam tarzımız dijital dönüşüme büyük bir katkı sağladı. Markalar hızla yeni döneme yanıt vermek durumunda kaldılar. Televizyon reklamları web sitesine, uygulamaya ve e-ticarete yönlendirme gibi dijital beklentilerle ilerlemeye başladı. Bu da yenilik beklentilerini artırdı. Bu beklentilerin en büyüğünün şeffaflık olduğunu söyleyebiliriz. Dijital mecraların nimetlerini gören pazarlamacıların bir diğer beklentisi de verimlilik. Tüm dünyanın içinde bulunduğu koşullar artık kaynakların daha efektif bir şekilde kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Medialyzer olarak teknolojimizi müşterilerimizden aldığımız yorumlar doğrultusunda geliştirdik. Onların ihtiyaçlarını önceliklendirdik ve bu yolla da ürünlerimizi mükemmelleştirdik. Önümüzdeki dönemde de pazarlamacıların tüm yenilik beklentilerini dinlemeye, elimizden geldiğince yanıt vermeye devam edeceğiz.